Strona 78 z 103 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 1029

Wątek: Kicz Project - zdjęcia ślubne

Coś już napisał
    Miasto
    WestSideWrzeszcz

Domyślnie

to tak jak z tą Erą i sprzedażą telefonów bez simlocków. Panowie z budek i boksów połączyli się i założyli związek przeciwko tym okrutnym praktykom Ery, tłumacząc, że odbierają im zarobek... sory Winetou, mamy wolny rynek. MM dzisiaj zrobią ślub za 300, za rok pykną 700 na allegro, a za dwa lata sami będą selekcjonować (tego Wam życzę).
    You_Me_Kan`on

Początki nałogu

Domyślnie

chłopie, nie denerwuj się, ja tak pół żartem pół serio napisałem
    i wcale nie skrytykowałem twoich fot, wyluzuj

a tak na serio
    taką ceną sugerujesz klientom że nic nie umiesz, chwytasz klientów którzy nie mają kasy a mają największe wymagania i są marudni bo zwykle idzie tow parze

niestety ale klienci uważający że praca co najmniej 12 godzin na ślubie, sesja i obróbka są warte grosze nadają się tylko do tego aby odesłać ich konkurencji
    tym bardziej, że nawet jak im zrobisz full wypas to zwykle będą marudzić
    że nie zrobiłeś kolorowego bukietu na czarno - białej pannie młodej i nie dodałeś rameczki z gołąbkami i innym gównem

namawiam cię tylko do tego abyś szanował swój czasie swoją nielekką przecież pracę
    żebyś nie uprawiał wolontariatu bo nie nazywasz się Jerzy Caritas Owsiak,
    który zresztą za darmo nie pracuje przecież

moim skromnym zdaniem
    zaczynając musisz pozycjonować się na rynku m.in. ceną.
    naprawdę lepiej zrobić jeden ślub nawet za 900 niż trzy po 300
    a na taką cenę twoje zdjęcia w pełni zasługują
    i klient na ciebie popatrzy
    oni wywalają 1200 - 2500 na limuzynę
    3000 na sztuczne ognie
    5000 na baloniki
    itd
    więc 300 za fotografa to brzmi... nawet podejrzanie : )))
    nie uwiarygadnia cię ta cena przed klientami

więc nie obrażaj się tylko, jeśli mogę zasugerować i przemyśl swoją cenę

co do początków
    moim skromnym zdaniem najlepiej zaczynać jako podwykonawca większej firmy która nie narzeka na brak zleceń
    zobaczysz czego nie robić : )
    bo często takie firmy robią na odwal się
    a złapiesz trochę praktyki jeśli na tym akurat ci zależy

co do moich fot z pierwszego ślubu - były pewnie gorsze niż twoje : )

nie chciałem cię urazić, jeśli to zrobiłem to przepraszam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To ze mi nie wyjdzie to fakt pol biedy , problemem jest to co pisalem wyzej i jeszcze to ze nie latwo bedzie znalezc kogos takiego. No nic przemysle taka mozliwosc jeszcze raz.

edit

Spokojnie , ja sie nie wkurzam ani bynajmniej obrazam.

Jak juz pisalem Twoja wypowiedz i sposob w jaki mozna szukac klienta to jeden z tych ktore mi doradzano , moze i lepszy , coz , ciezko mi sie wypowiedziec.
    Wiem ze to nie latwo praca , i mam obawy , ze jesli znajdzie rozsadna para chetna na pelna odplatnosc , jak to bylo mowione sensowne pieniadze i nie psucie rynku , to ja nadal bede mial obawy czy aby ich nie zawiode. Tak czy owak do wszystkiego mozna podejsc na rozny sposob analizujac co lepiej.

Jesli ktos ma cos konkretnego i sensownego do dodania to ja chetnie wyslucham.
    Ostatnio edytowane przez MM-architekci ; 05-02-2009 o 12:02
    no comment...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta

pzdr i dziekuje za nominacje do watku , chcialbym zobaczyc zdjecia z waszego pierwszego slubu...

Mówisz i masz ;-)
    Moje zdjęcia z pierwszego ślubu, sierpień 2008
    blog

Robione absolutnie za darmo. Para widziała, że nie mam ślubnego doświadczenia. Na doprzedanych później albumach dla Pary Młodej i rodziców zarobiłam jakieś 300 zł

Kolejny ślub za 1000 zł (bez albumu).
    Teraz mam już "normalne" ceny na sezon 2009 i ponad połowę terminów zajętą.

Nie warto tak nisko się cenić, bo PM też Cię nie doceni...
    Pamiętaj, że po kilku ślubach będziesz miał już większe doświadczenie.
    Ustal ceny patrząc na swoje doświadczenie za PÓŁ ROKU a nie na teraz...

Moje trzy grosze w tym wątku

Domyślnie

Nie wiem ile masz lat, czy masz znajomych w "wieku slubnym", gdzie mieszkasz itd ale jesli moglbym cos rzeczywiscie doradzic w kwestii pozyskiwania klientow to chyba jednak allegro na start najlepszym pomyslem nie jest.

Chyba latwiej bedzie zaczac od lokalnego rynku. Moze jakis plakat reklamowy? Ogloszenie w lokalnej prasie? Wizytowki u ksiedza czy w jakims sklepie z akcesoriami slubnymi?

A zdjecia z mojego pierwszego slubu? Coz, mam za soba dokladnie dwa, z czego pierwszy robilem pozyczonym dzien wczesniej sprzetem, ktory opanowalem w momencie gdy para mloda kroila torta na sali...

Prosze bardzo
    Klik

Moze tez mnie ktos zanominuje do watku ;-]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cos link nie dziala , na strone trafilem ale nie wiem ktore to zdjecia.

Ok, to co wedlug wiekszosc lepiej dac znow darmowa oferte i tylko tak szukac chetny na te 3-4 sluby ? Ktos z was szukal tak chetnych , kiedys... ?

edit

Coz bedac ze tak sie nazwe dzieckiem pokolenia Allegro , chociaz moze to zle brzmi , nie wazne , po czesci znam jego potenacjal i uznalem ze wlasnie tu taka oferta bedzie w miare sensowna. Skoro jednak w ocenie wiekszosci Was to ok...

Probowalem poprzez fora internetowe zwiazane ze slubami , ale tam to plac pan to pozwolimy ci cos napisac a tak to wypad , nawet jesli dokladnie okreslalem charakter mojej pracy , brak zrozumienia , odpada.

Wiadomo tez ze w internecie latwiej komus pokazac przykladowe zdjecia , jakie by one nie byly...
    Ostatnio edytowane przez MM-architekci ; 05-02-2009 o 12:50
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Nie przejmuj się. Pomysł z allegro jest dobry, to chyba najtańszy sposób dotarcia do wielkiego grona potencjalnych klientów. Pomysł żeby zrobić sobie portfolio, właściwie po kosztach, też niezły, IMHO lepszy niż pstrykanie za darmo jako drugi fotograf.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

MM-architekci: ja zupełnie nie z tej branży, ale działalność gospodarczą prowadzę od ponad 10 lat, więc co nieco o ogólnych zasadach kształtowania "polityki cenowej" się naumiałem. I powiem tak:
    - klient który zapłaci 300 weźmie i za 600, zawsze możesz mu spuścić stówkę i będzie się cieszył że stargował, co znacząco wpłynie na stan jego zadowolenia
    - klient (wraz z rodziną), który urządza ślub w stylu "zastaw się a postaw się" i tak Cię nie wybierze bo fotografem za trzy stówy teściowa nie będzie się mogła pochwalić gościom
    - pstrykniesz za te trzy stówy kilka ślubów, zbudujesz portfolio ale konkurencja znielubi Cie za dumping i już Ci odpowiednio narobi koło pióra, czego nie należy lekceważyć
    - pracując za pieniądze masz lepszą motywację więc i efekty będą lepsze. Jesteś początkujący, masz krytyczny stosunek do swoich aktualnych umiejętności i to się chwali, wystarczająco dużo jest bufonów którzy nakupili sprzętu za 20 kzł i wydaje im się że z tego tylko powodu są już nie wiadomo jak dobrzy. Nie pracuj jednak za darmo, wyceń godzinę swojej pracy na 15-20 zł (mniej to już na prawdę nie należy), policz ile czasu zajmuje Ci ślub i obróbka, dolicz koszta i taką cenę zaproponuj klientom.

Tak jak wspomniałem na wstępie nie pisze tego z pozycji konkurenta, nie robię ślubów, w ogóle rzadko kiedy wykonuje zdjęcia komercyjnie. Pamiętaj też że jeśli wyrobisz sobie markę faceta, który robi zdjęcia za śmiesznie małą kasę to kolejni klienci będą się z Tobą targować o każdą złotówkę.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    MM-architekci: ja zupełnie nie z tej branży, ale działalność gospodarczą prowadzę od ponad 10 lat, więc co nieco o ogólnych zasadach kształtowania "polityki cenowej" się naumiałem. I powiem tak:
    - klient który zapłaci 300 weźmie i za 600, zawsze możesz mu spuścić stówkę i będzie się cieszył że stargował, co znacząco wpłynie na stan jego zadowolenia
    - klient (wraz z rodziną), który urządza ślub w stylu "zastaw się a postaw się" i tak Cię nie wybierze bo fotografem za trzy stówy teściowa nie będzie się mogła pochwalić gościom
    - pstrykniesz za te trzy stówy kilka ślubów, zbudujesz portfolio ale konkurencja znielubi Cie za dumping i już Ci odpowiednio narobi koło pióra, czego nie należy lekceważyć
    - pracując za pieniądze masz lepszą motywację więc i efekty będą lepsze. Jesteś początkujący, masz krytyczny stosunek do swoich aktualnych umiejętności i to się chwali, wystarczająco dużo jest bufonów którzy nakupili sprzętu za 20 kzł i wydaje im się że z tego tylko powodu są już nie wiadomo jak dobrzy. Nie pracuj jednak za darmo, wyceń godzinę swojej pracy na 15-20 zł (mniej to już na prawdę nie należy), policz ile czasu zajmuje Ci ślub i obróbka, dolicz koszta i taką cenę zaproponuj klientom.

Tak jak wspomniałem na wstępie nie pisze tego z pozycji konkurenta, nie robię ślubów, w ogóle rzadko kiedy wykonuje zdjęcia komercyjnie. Pamiętaj też że jeśli wyrobisz sobie markę faceta, który robi zdjęcia za śmiesznie małą kasę to kolejni klienci będą się z Tobą targować o każdą złotówkę.
    i te ostatnie slowa wez sobie najbardziej do serca, to swieta prawda pokazesz ze jestes tani i robisz zdjecia na innym poziomie niz ziutoslawy to potem zmienic to bedzie ciezko

ja na poczatek ci proponuje jak juz nie chcesz robic z kim jako I gi to zrob oferte

Okazaja - reportaż slubny 900 zł i w tym ....
    inaczej to brzmi niz 100zl na poczatku bylem zdolny pomyslec ze 100 za caly slub bo tak to wyglada, a i lekko zmniejsz intensywnosc oborobki bo na chwilie obecna jest za ciezka, w slubach potrzeba delikatnosci, jak sobie wyrobisz marke bedziesz indywidualizowal swoja obrobke

pozdro
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ok , dzieki za rady , przemysle sprawe , poczekam do 14 lutego bo bede mial okazje zrobic zdjecia na slubie , i faktycznie inaczej sformuluje oferte swoja.

Co do obrobki , hmm tak tutaj szukam jakby swojego miejsca i wyczucia poprostu.
    no comment...

Strona 78 z 103 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów