Legitymację wystawia redaktor naczelny. Redaktorem będziesz Ty od chwili zarejestrowania tytułu prasowego. Działalność gospodarcza nie jest więc potrzebna. Legitymacja powinna mieć zdjęcie.

Akredytacje wystawia organizator imprezy. Możesz się do niego zwrócić jako osoba prywatna, np. do Dyrektora Teatru, że wykonujesz fotografie hobbystycznie np., albo w określonym celu z prośbą o udzielenie pozwolenia na wykonywanie fotografii, albo też po zarejestrowaniu tytułu prasowego, napisać pismo do Dyrektora z prośbą o udzielenie akredytacji na wykonywanie fotografii w teatrze, z reguły dostaje się pozytywną odpowiedź.

Ale, są imprezy, na których akredytacje należy wykupić. Tzn. to nie zawsze jest tak, że prasa wchodzi za darmo. Czasami redakcja musi ponieść koszta związane z wykupieniem akredytacji. Wiem, że takie coś ma TVN i TVP na pewno na imprezach typu Sopot Festiwale czy Polsat TopTrendy.

Koszt zarejestrowania tytułu prasowego to 40-60zł (pewien nie jestem) i jest to jednorazowy wpis sądowy. Wniosek należy złożyć do sądu okręgowego właściwego według siedziby redakcji.

Sam w sobie numer ISSN wydawany jest bezpłatnie po spełnieniu odpowiednich warunków formalnych. BTW, do wystawienia legitymacji prasowej wydaje mi się, że wystarczające jest zarejestrowanie tytułu prasowego. Kwestia jest tego, że należałoby zadbać o to, aby legitymacja prasowa stała się rozpoznawana przez organizatorów imprez, a nie było to z serii Firma KRZAK.