Strona 25 z 32 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 315

Wątek: 200mm f/2L IS and EF800mm f/5.6L IS

Domyślnie

Witam
    Przez przypadek dziś odkryłem ze jednak ff występuje wszędzie z każdym obiektywem moim, postaram się wrzucić coś co jest ostre w punkt.
    Przyglądałem się rawom i dziś strzelałem do kilku rzeczy i body mam przestawione +10 ( ustawienia AF w UK nie polecam 2x było body i nadal regulacje robili na rozjechanym obiektywie) ale za to teraz bije tam gdzie powinno .
    Wiec wrzucę nowe sample z 200 teraz to jest ostro ze aż boli
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Jak sie domyslam "malosc" komory lustra odpowiada tez za winetowanie. W koncu na rogach kadry np w 24L wpada 4 razy mniej swiatla.
    Nie 4 razy a 16 razy mniej (4EV). :-)
    Nie sądzę też aby głównym czynnikiem który ma wpływ na winietowanie była komora lustra. Jeśli już to konstrukcja optyczna obiektywu.
    Średnica przedniej soczewki obiektywu może być bardzo duża i zbierać ogromną ilość światła np. f/1.0 a kolejne soczewki (w uproszczeniu) to światło skupiają tak aby na końcu dać prawie prostopadły obraz padający na matrycę. Teoretycznie więc można zrobić obiektyw o dowolnej jasności przy dowolnym polu obrazowym, wszystko zależy od tego co się dzieje ze światłem, które już wpadnie przez przednią soczewkę. Tyle że będzie to wyglądało dosyć śmiesznie gdy ogromna przednia soczewka będzie miała średnicę kilka razy większą od średnicy bagnetu :-).

Wracając do problemu, wydaje mi się że w przypadku nieostrości krążek rozproszenia np. punktowych źródeł światła może być częściowo tworzony ze światła, które znajduje się poza polem widzenia obiektywu i dlatego powstają różne "kocie oczka".

Sądzę że cały problem winietowania przy szerokich szkłach bierze się z problemu kontroli CA światła wpadającego pod bardzo dużym kątem. Im większe będzie ugięcie światła (aby zrobić z niego prostopadłe do matrycy) tym większe powstaje CA, co zresztą łatwo zaobserwować w dowolnym obiektywie porównując narożniki z centrum czy w zoomach krótkie ogniskowe z długimi.
    Dlatego najprostszym sposobem poprawy CA (i nie tylko) obiektywu jest ograniczenie ilości wpadającego światła. To według mnie tłumaczy czemu 35L i 24L mają takie gigantyczne winiety, bo zrobić soczewkę, która zbierze więcej światła otoczenia to przecież żaden problem (poza rozmiarem).

Zgaduję też że jednym z powodów na zmianę bagnetu przez Canona było właśnie ułatwienie sobie konstrukcji obiektywów.
    Pytanie za 100 punktów: czy dlatego nie ma do nikona jasnego 24 i 35mm bo trudniej zrobić?

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Ciekawy jestem jak sie ma do tego sigma 50 z jej wiekszym , mniej wuinetujaca optyka.
    No problem. Inżynierowie Sigmy mają swój patent na CA, wygląda na to że lepszy niż w Canonie bo Sigma 50/1.4 winietuje dwa razy mniej niż 50L a CA ma nie większe.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 25-12-2008 o 04:09

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Zamiast białego 200/2 IS do roboty ze statywu, mogli by zrobić 200/2.8 IS czarne. Lżejsze, tak samo długie i głębia ostrości nadal satysfakcjonująco płytka.
    To, że nie ma 24--70/2.8 IS w dobie przesiadki tak wielu osób na full frame, gdy jest dla cropa 17-55/2.8 IS też mocno dziwi.
    Jak w końcu wypuszczą pojawi się kolejny problem na ISO 6400 30mm/2.8 czas czas 1/8s (bo IS) autofocus już nie będzie działał w 5D mkII. I zacznie się marudzenie na AF.
    I tak bez końca.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laos Zobacz posta
    Witam
    Zamiast białego 200/2 IS do roboty ze statywu, mogli by zrobić 200/2.8 IS czarne. Lżejsze, tak samo długie i głębia ostrości nadal satysfakcjonująco płytka.
    Całkowicie popieram, to świetny mały, lekki lens i z pięknym bokehem. Brakuje mu tylko ISa.

To, że nie ma 24--70/2.8 IS w dobie przesiadki tak wielu osób na full frame, gdy jest dla cropa 17-55/2.8 IS też mocno dziwi.
    Odpowiednikiem 17-55/2.8 IS jest 24-105/4 IS, który na FF ma lepszy zakres i mniejszą GO. Światło 2.8 na cropie a na FF to dwie różne bajki. Ja tam czekam na 24-60/2.0

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Witam
    Wprawdzie mam go niedługo ale jakiegoś znaczącego spadku komfortu w porównaniu do 70-200 2.8 nie zauważyłem. Fakt faktem jest ciężki ale da się go używać nawet przez dłuższe okresy czasu. Też zastanawiałem się jak to będzie targać takiego kloca - po wyciągnięciu z pudła okazało się jednak ze bardzo "poważnie" wygląda tylko na zdjęciach
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 25-12-2008 o 16:08

Domyślnie

Witam

wojkij jak mozesz podesli pare sampli tak z ciekawosci dla porownania .

Na forach zagranicznych mówią ze 1 d mark 3 ma problemy z 200mm f2.
    Ja zauważyłem ze po przestawianiu +10 Afu jest lepiej, choc czasami zachowuje sie dziwnie.
    W Sobote jestem nastawiony na Rajd w Galway , to będzie próba generalna przed Wrc Irlandii które jest za 2 tyg.
    Wtedy się okaże czy 200 f2 nadaje się do sportu z 1d czy na ebay.

ot tak w ramach testu
    Maja 9miesieczna modelka

Iso 800 1/100

i crop 100%

Pozdrawiam Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin Zobacz posta
    wojkij jak mozesz podesli pare sampli tak z ciekawosci dla porownania .
    Szczerze mówiąc to nie miałem jeszcze okazji by popracować tą stałką, najpierw byłem bez cyfry, pózniej wyjątkowo zjadliwa grypa nie pozwalała na cokolwiek. Po wczorajszych pierwszych spacerowych strzałach na dość egzotycznym body(1000d) wydaje się dość okej, na 5d myślę że nie będzie się do czego przyczepić.

200/2 + tc1,4 @ 2.8

Corp:

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

jak bede we wroclawiu to sie do Ciebie odezwe zeby zalozyc to szklo i strzelic pare fotek. mam o nim senne marzenia (o szkle oczywiisce
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a tak się zastanawiałem kto może kupować takie szklo, a tu proszę ktoś z Wrocławia i Legnicy, czyli z moich miast :-)

niby takie 200 2.0 to fajny bajer ale chyba jednak nie warte kasy, bo zostosowanie ma bardzo ograniczone, do przyrody za krotkie, do sportu albo za krotkie albo za dlugie, sprawdził by się chyba w żużlu przy jupiterach przy podchodzeniu do samej bandy - oj tak chciałbym je wyprobowac, moze jeszcze przy jakis sportach halowych by sie fajnie sprawdzil jak gimnastyka i tym podobne, chociaz na 100% 135 2.0 by starczyl ;-)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    a tak się zastanawiałem kto może kupować takie szklo, a tu proszę ktoś z wrocławia i legnicy, czyli z moich miast :-)

niby takie 200 2.0 to fajny bajer ale chyba jednak nie warte kasy, bo zostosowanie ma bardzo ograniczone, do przyrody za krotkie, do sportu albo za krotkie albo za dlugie, sprawdził by się chyba w żużlu przy jupiterach przy podchodzeniu do samej bandy - oj tak chciałbym je wyprobowac, moze jeszcze przy jakis sportach halowych by sie fajnie sprawdzil jak gimnastyka i tym podobne, chociaz na 100% 135 2.0 by starczyl ;-)
    sluby!!!!!!!
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Strona 25 z 32 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów