Hey Moher! Z mojego doświadczenia w foceniu speedwaya ob. C 70-200 f4 L wynika : nawet 200, to często za mało, stojąc na trybunie blisko bandy, przeciwległa jest już daleko, a drugi łuk to już kosmos i tylko crop ratuje sprawę ( no chyba, że załatwisz sobie wejście "za białą kreskę")więc cieszę się z tego co mam. I tak jak piszą koledzy - F4 - tego też może być ciut mało, od chwili, gdy zawody robią przy sztucznym ( robiłem zawsze za dnia na śląskiej w Gorzowie). Kwestię IS pozostawię otwartą, choć twierdzę że, do 200-tu przy optymalnie stabilnej sylwetce i sposobie chwytu, IS nie jest potrzebny. Co do innego rodzaju fotek- nie będę narzekał. Robiłem sporo materiału ze zlotów w Boryszynie (plener od wschodu do zachodu słoneczka)i w takich warunkach " kurzowych" że inni bali się wyjmować sprzęt z plecaków, a ja trzaskałem ile wlezie, bo jak niby inaczej złapać coś ciekawego. I jakoś nie słyszę do dziś żadnych "zgrzytów" i nie widzę "plamek". To bardzo dobre szkło za te kasę. Jeśli coś jeszcze to pytaj śmiało. Pozdrawiam serdecznie!