Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: canon 18-55 IS a Canon EF 28-105 f/4-5,6 USM

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Dzięki wszystkim, akurat te linki juz wcześniej analizowałem, chodziłoby mi o sample tych samych ujeć wykonane np. przy ogniskowej 28, 55, 85, 105 itd. Chcę ustalić, jaki zoom byłby dla mnie wystarczający. Co do 55-250IS czytałem wiele pozytywnych opinii i oglądałem dużo sampli, w tym na pbase, zdjecia ok. tylko z kolei, wiadomo, nie można mieć wszystkiego, ale brak szerokiego kąta i jego wielkośc sa dla mnie wadami. Czasem na zwenątrz nie ma czasu na szybką zmianę obiektywu, więc szukam czegoś w miarę uniwersalnego. Chciałbym obiektyw raczej w zakresie 17-135 (może byc 28-90 itd). Co polecacie w zamian - może jakaś sigma, tamron? Oczywiście przy niezbyt wielkim budżecie, zaznaczam, że na początek jakość kita 18-55IS jest dla mnie wystarczająca, tylko jest za "krótki". Czytałerm z kolei opinie o kicie 17-85, że w porównaniu z 18-55IS nie wypada najlepiej.
    Aha, może nie ma to większego znaczenia, ale puszka 450D, czyli rozmiar matrycy APS-C
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez rosim ; 20-01-2009 o 19:27

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    ....chodziłoby mi o sample tych samych ujeć wykonane np. przy ogniskowej 28, 55, 85, 105 itd.
    A takie coś. To tutaj masz namiastkę http://www.tamron.com/lenses/learnin...comparison.php
    Firmą sie nie przejmuj. Kąty widzenia obiektywów Canona są zbliżone.
    Kiedyś tu była stopka:-)

Początki nałogu

Domyślnie

WaldekA - własnie o takie coś mi chodziło, widzę już, że ogniskowa ok. 100 zupełnie mi wystarcza.
    NIe wiedziałem, ajk szukać takich kalkulatorów, teraz juz wiem i znalazłam dodatkowo np. dla canona:
    http://www.usa.canon.com/app/html/EF...al_length.html
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez rosim ; 20-01-2009 o 22:04

Uprawnienia umieszczania postów