Strona 207 z 312 PierwszyPierwszy ... 107157197205206207208209217257307 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 061 do 2 070 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luciferi Zobacz posta
    ze zdjecia na zdjecie oczy zamieniaja sie w czarne otwory w czaszce. jak dla mnie to troche horrorem zalatuje.
    Heh, Muszę poczytać jak dobrze naświetlić taki ciężki podkład na oczusach

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Widzisz że coś jest nie tak na zdjęciu, w dodatku potrafisz powiedzieć co, to dlaczego publikujesz je na forum?

Nareszcie zmniejszyłeś watermark do wielkości która nie bije aż tak po oczach podczas oglądania zdjęcia.
    Problem w tym że nie byłem pewien czy wogólę coś wyjdzie - helios + mała matówka się kłania Lookaniem co chwilę na wyświetlacz też nie chciałem zanudzać bo i tak mało co na nim widać

Dziękuję że doceniłeś wielkość znaku wodnego i za świetne porady na Twoim blogu! Bomba po prostu jak tak sobie zacząłem ostatnio czytać o WB Capie (który wczoraj zrobiłem - działa świetnie więc polecam), blendach itd.
    .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

dzięki za pozytywną recenzję mojego bloga.

Odnośnie ciemnych oczu (ostry makijaż itd) może warto spróbować tzw 'oświetlenia motylkowego' (ang. butterfly lighting), albo po prostu podłożyć blendę z przodu (od dołu).

Pozdrawiam,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wracam do tego wątku, bo zacząłem pierwsze kroki z flashem. W rozpoznaniu sprawy pomagała mi wyjątkowo cierpliwa dziś siostra.

Setup to kominek + żarówka (robi za ambient, nie wyciąłem jej, bo podobało mi się, jak ocieplała scenę). Flash z parasolką za modelką z prawej, przed z lewej złota blenda, która odbija flasha na twarz. Było to jedyne ustawienie, w którym udało mi się przyciemnić trochę tło, co było moim celem. Gdy próbowałem użyć parasolki jako key (czyli tam, gdzie blenda oraz także z prawej), to szły odbicia po całym pomieszczeniu i wychodziła totalna kicha. Dopiero skierowanie flasha w stronę od kominka pozwoliło osiągnąć ten efekt.

Niebieskie włosy celowe. Miałem zestaw żeli do ew. korekty, ale podobał mi się kontrast, jaki wprowadzał ten kolor. No i blenda ładnie zagrała, a z filtrami mogłoby się skomplikować.

To naprawdę pierwsze kroki, więc będę wdzięczny za każde konstruktywne uwagi.

Note to self: zbierać na światłomierz. Wiem, że można na LP, oko i LCD, ale chyba szkoda nerwów i migawki...

Foty:
    1.

2.
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

wkrotce i ja zajme Twoje miejsce, bo mam w planach zakup 2xswiatelko, parasolka,statyw. mozesz powiedziec jakie lampki Ci swiecily?
    porad nie dam zadnych poza tym ze mieszales rozne swiatla o roznych barwach, co nie zgadza sie z moim poczuciem estetyki. ale jak napisales - Tobie sie efekt podoba ze tu cieplo, a tu niebiesko, ja lubie jednolite oswietlenie, wiec to juz kwestia gustu

podejrzewam ze druga blenda lub zarowka by Ci sie przydala, bo masz dzien w okolicach prawego oka.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No tak, jak napisałem - źródła światła to żarówka zwisająca z sufitu (niedawno wybudowana chata, jeszcze trochę prowizorka ;-)) i 580EX II na statywie z synchro po kablu PC.
    Z tym cieniem to wiem, stąd 2 podobne w sumie kadry. Na 1 IMHO lepszy rozkład cieni, na 2 lepsza poza. ;-) W sumie teraz skojarzyłem, że chyba miałem w plecaku jeszcze jedną małą blendę, nie pomyślałem, mea culpa.
    Ten niebieski moim zdaniem ożywia ujęcie. Bez tego, byłoby mi jakoś mdło...
    Nic, pierwsze koty za płoty. Poczułem, co znaczy walka z uciekającym na boki światłem oraz narastającym z czasem znudzeniem modelki
    Body, stałki, zoomik

Miasto
    Poznan

Domyślnie

hehe zgodze sie w 100% z Toba co do 2 kadrow.
    I co do walki ze swiatlem i znudzeniem i w zasadzie masz tez racje co do ozywienia.. tylko jednoczesnie ten niebieski mi do niczego nie pasuje, no ale gratuluje i tak pierwszych udanych prob. zwalszcza ze nie przywaliles swiatlem tylko ladnie widac fakture cery i zastane swiatlo

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    tylko jednoczesnie ten niebieski mi do niczego nie pasuje
    Do spodni - z nimi współgra po przekątnej.
    Body, stałki, zoomik

Miasto
    Poznan

Domyślnie

nie mowie tyle o kolorystyce, co o nastroju.. te zdjecia są ciepłe, Twoja siostra ma ciepły wyraz twarzy i koniec tak to odbieram

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Bardzo fajnie kombinujesz z tymi światełkami, sposobów oświetlania twarzy jest cała masa, sam się wkrótce przekonasz. Moim zdaniem lekko doświetlałeś, a to również dało się zrobić z pozycji flasha na sankach aparatu. Najmniej zadbałeś tutaj o kadrowanie oraz o tło za nim, niby jest tam ten kominek, ale przy takiej GO nic nie wnosi do tego zdjęcia, za dużo zostawiłeś pustej przestrzeni z lewej strony.
    Czekam, na kolejne. A siostre męcz dopóki ma siłę, najlepszy trening na bliskich

Loome jeżeli chodzi o lampki to jedną canonowską( zawsze można używać ttla ), a kolejne to już Nikon.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Mówcie coś

.

Strona 207 z 312 PierwszyPierwszy ... 107157197205206207208209217257307 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów