Miałam w rękach oba - 40D ponad wszelką wątpliwość, jeżeli w grę wchodzi tylko wybór aparatu, a nie inne kalkulacje.
Miałam w rękach oba - 40D ponad wszelką wątpliwość, jeżeli w grę wchodzi tylko wybór aparatu, a nie inne kalkulacje.
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Hmmm...miałem podobny dylemat. Jednakże zdecydowalem się na Canona 450D + na początek obiektyw kitowy 18-55 2,8 IS USM. Biorę zestaw podstawowy bo po pierwsze ten kit jest lepszy niz poprzedni, po drugie na początek to dobry wybór. Po 2-3 miesiącach mozna pomyśleć co będzie mi bliżej leżało tzn. czy np.pójdę w makro czy też jednak jakieś tele... Odnośnie obiektywu Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM - prawie go kupiłem. Na szczęcie prawie...z powodu jego kiepskiej jakości jako obiektywu podstawowego, mam na myśli swiato - zdjęcia w pomieszczeniach zdecydowanie gorsze bez statywu a póki co zbieram na lampę a nie statyw.
No i widzisz; znowu pytanie: po co to komu? Jak często uzywa sie czasów rzędu 1/8000s? I na co to, jesli do zamrozenia ruchu wystarczy 1/3000s? tak samo z tym WB. Już na innym wątku chyba nawet o tym pisalismy, że to co jest dostępne w korpusach amatorskich w zakresie ustwaien WB jest wystarczajace, jeśli nie, robimy w RAW i problem z glowy.
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Też podzielam ten pogląd, szczególnie że w praktyce różnice w jakości zdjęć z tych korpusów trudno będzie dojrzeć. A w przypadku szkieł będzie to dużo łatwiejsze.
Nie bierz tego do siebie, bo rozumiem z tonu tego postu, że dobrze znasz oba korpusy ale z takimi wypowiedziami jak powyższa byłbym ostrożny, bo to forum (i nie tylko to) pełne jest bezwartościowych IMHO "porad" i opinii na temat sprzętu, osób które nie miały go w ręku albo macały przez pięć minut w sklepie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ostatnio edytowane przez axk ; 18-01-2009 o 10:21 Powód: Automerged Doublepost
EOS + Speedlite
Zgadzam się z tym i sam wystrzegam się tego jak ognia, niemniej takich spekulacji po prostu nie unikniesz, Bo pomimo małego obeznania tych osób ze sprzętem, zawsze mogą napisac coś chocby o pierwszych wrażeniach, czy porozsiewać plotki.. Ważne, żeby przynajmniej zaznaczyły, że są to plotki i tylko plotki..
Możliwe, niemniej uważam, że w przypadku zdjęć które teraz robię, nie potrzeba mi tych funkcji, wspomnianych przez Ciebie. Natomiast dla samej wygody uzytkowania przydałby się korpus xxD, bo zarówno większa waga, drugie kółko nastaw, górny wyswietlacz i więcej przycisków "pierwszego kontaktu" na tyle ułatwiają posługiwanie się tym aparatem, że moznaby pominąć korpusy amatorskie, zwłaszcza, że w chwili obecnej 40D jest drozszy od takiego 450D tylko o ok 600zł, więc to naprawde nieduzo.
Zauważ też, że wiele osób kupuje korpusy "na wyrost" nie będac swiadomym dokładnie ich zalet, ale skoro ich stać, to biorą po prostu lepszy sprzęt..
Pozdrawiam