Pokaż wyniki od 1 do 10 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Widok wątkowy

tomaszb-canon
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    ... Chodzi o to, że jeśli uda nam się znaleźć bardzo dobry kadr(np 1 na 50), przydałby się RAW, by miec później więszką swobodę w obróbce. Po prostu jesli jest to tak zaawansowany kompakt, że ma 20-krotny zoom, wszystkie manualne nastawy, gorącą stopke, obrotowy wyświetlacz, detekcję twarzy i nagrywa filmy HD, to dodanie RAW'ów napewno nie byłoby w tym wypadku jakąś oznaką przepychu Natomiast jego brak nieco razi. (Nie wiem jak jest z softem CHDK, ale czytałem, że jest kompatybilny tylko z Canonami, które mają procesory Digic II).
    Prawdopodobnie prawie 100% potencjalnych użytkowników tego aparatu prawie nigdy nie będzie miała takiej potrzeby a nawet nie wie co to jest RAW i jak go używać. Wiec może po prostu jest to dla grupy docelowej dla tego aparatu niepotrzebne. Może po jakimś czasie minie 'zachłyśnięcie się" możliwościami RAW i zacznie się oceniać faktyczne możliwości / potrzeby i oczekiwania potencjalnego klienta. Po cholerę mi coś z czego nie skorzystam lub jest to dla mnie na tyle skomplikowane (bo nie posiadam odpowiedniej wiedzy o fotografii) że po pierwszych próbach nie będę korzystał.
    Niestety, ale też ci którzy robią testy aparatów są profesjonalistami o dużej wiedzy i często trudno jest im zrozumieć mniejsze potrzeby "zwykłego użytkownika".
    Ostatnio edytowane przez tomaszb-canon ; 14-01-2009 o 22:41

Uprawnienia umieszczania postów