Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Wątek: Używane dSLR czyli jak kupować lustrzankę z drugiej ręki

sheste
    Guest

Domyślnie

Jakoś wcześniej nie rozważałam nawet kupna 1000D, ale teraz.. teraz to jestem przekonana, że to będzie najlepszy wybór
    Dziekuję!

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

...z innego wątku:

400D ma lepszy AF.. Lepszy AF... AF.. AF... F...
    Nie jest to więc takie oczywiste czy lepiej brac 1000D:grin:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

sheste
    Guest

Domyślnie

Dla mnie to przestało być oczywiste po przeczytaniu jakis 40 podstron o 1000D na tym forum... średnie te opinie o nim są, a jeszcze znajoma mi powiedziała, że w 1000D kiepsko się pracuje na manualu i kupno tego aparatu raczej mija się z celem, chyba, ze chcę robić w trybie automatycznym.. nie wiem na ile jej wierzyć, bo ona używa 350D i nie ma zastrzeżeń do manualnych ustawień..

Swoją drogą, trzymałam dziś ten 1000D w rękach i przyznam, że jest obrzydliwy.. ma uchwyt gorszy niż S5 IS, którym obecnie pstrykam, ten chropowaty plastik jest zwyczajnie nieporozumieniem.

Podczas rozważań moich na temat 1000D i reszty, dotarłam do Nikonów, które jak się domyslam na forum Canona nie ciesza sie jakimś uwielbieniem, ale mimo to ciekawa jestem opinii na temat D60.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na szybko, z głowy i praktyki, a nie tabelek i zestawień:

1000d:

+ nowy
    + LV
    + lepszy akumulator
    + ISO w wizjerze

400d:
    + lepszy AF
    + pilot na podczerwień

Jest pewnie jeszcze kilka innych, drobnych różnic.

Podsumowując: kto stawia na AF, powinien wziąść 400d, kto ma czas na zabawy z LV, to 1000d.

P.S. Jak chcesz wybierać pomiędzy Nikonem, a Canonem to zacznij od obiektywów a nie korpusów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Na szybko, z głowy i praktyki, a nie tabelek i zestawień:
    400d:
    + lepszy AF
    + pilot na podczerwień
    A niby w jaki sposób AF jest "lepszy" ?
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    A niby w jaki sposób AF jest "lepszy" ?
    9 punktów zamiast 7, przy czym krzyzowy ma (chyba) lepsza sprawnośc przy jasnych szkłach (tj wykorzystywana jest wieksza częśc bazy, bo więcej światla wpada przez jasne obiektywy) A dokładniej; jasniejszych od f/2.8.
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 13-01-2009 o 16:58
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    9 punktów zamiast 7, przy czym centralny jest krzyzowy (1000D nie ma krzyzowego) I ten krzyzowy ma (chyba) lepsza sprawnośc przy jasnych szkłach (tj wykorzystywana jest wieksza częśc bazy, bo więcej światla wpada przez jasne obiektywy) A dokładniej; jasniejszych od f/2.8.
    OK, czyli tak naprawdę tylko to ostatnie (krzyżowość i większa precyzja) ma znaczenie. Serio tysiączka ma punkt centralny liniowy?

EDIT: wg dpreview centralny punkt w 1000D jest krzyżowy (f/5.6). Więc 400D różni się tylko podwyższoną precyzją.
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    EDIT: wg dpreview centralny punkt w 1000D jest krzyżowy (f/5.6).
    Zgadza się, 1000D posiada punkt krzyżowy. Tak na marginesie - nie ma to jak szybka zmiana treści postu.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Wybacz, mój błąd. Faktycznie teraz sprawdziłem i jednak 1000D tez ma krzyzowy (nie wiem skąd chodziło mi po głowie, że nie ma)

sheste
    Guest

Domyślnie

a ja znowu mam problem. nigdy nie sądziłam, że kupno aparatu może byc takie trudne! no, ale tak jest kiedy zbiera się pieniądze baaaaaaardzo długo i potem trzeba podjąc decyzję w co je konkretnie włożyć.
    w ramach urodzinowego prezentu przybyło mi 200zł, kupie coś nowego i nienajgorszego w granicach 1500zł?

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów