Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: obiektyw do obfotografowania wnetrz - czy dam rade z tym co mam?

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

Niedawno dostałem zlecenie właśnie wykonania zdjęć do folderów/na stronę itp pewnego hotelu jednak po zrzuceniu zdjęć nie jestem do końca zadowolony z wyników.
    Zdjęcia były robione przy świetle zastanym. Za oknem ciemno więc tylko to co mogłem zapalić na ścianach/suficie. Przez to trudno było wyciągnąć jakieś normalne czasy. Zazwyczaj było w okolicy 1/5 - 1/10 przy f3.5-4. ISO 200. Oczywiście robione ze statywu.
    Robię takie rzeczy pierwszy raz i czy aby dobrze ? Może by uzyskać krótsze czasy doświetlić scenę lampą zewnętrzną ? Dodatkowo ten wszechobecny pomarańczowy odcień zdjęć Walczyłem z WB i za nic nie mogę poprawne go ustawić.
    Co byście mi radzili ? Prawdopodobnie wrócę tam dokończyć "dzieła"

Dysponuje tym co w stopce.

A oto kilka przykładów.

Nie chciałem zakładać nowego wątku to podpinam się pod najbardziej wydaje mi się odpowiedni.
    Ostatnio edytowane przez tdrul ; 12-01-2009 o 17:07
    30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdrul Zobacz posta
    Niedawno dostałem zlecenie właśnie wykonania zdjęć do folderów/na stronę itp pewnego hotelu jednak po zrzuceniu zdjęć nie jestem do końca zadowolony z wyników.
    Zdjęcia były robione przy świetle zastanym. Za oknem ciemno więc tylko to co mogłem zapalić na ścianach/suficie. Przez to trudno było wyciągnąć jakieś normalne czasy. Zazwyczaj było w okolicy 1/5 - 1/10 przy f3.5-4. ISO 200. Oczywiście robione ze statywu.
    Robię takie rzeczy pierwszy raz i czy aby dobrze ? Może by uzyskać krótsze czasy doświetlić scenę lampą zewnętrzną ? Dodatkowo ten wszechobecny pomarańczowy odcień zdjęć Walczyłem z WB i za nic nie mogę poprawne go ustawić.
    Co byście mi radzili ? Prawdopodobnie wrócę tam dokończyć "dzieła"
    A co Ci przeszkadza długi czas skoro robisz ze statywu? Ja bym robił przy jeszcze dłuższym i domknął słoik do jakichś f/8.
    Doświetlić można, ale żeby wypełnić cienie.
    A co do WB - nie wiem czego próbowałeś, ale nie wygląda mi to na jakiś ciężki przypadek. Robisz w RAWie prawda

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

długi czas mi przeszkadza bo na części zdjęć (tu niezaprezentowanych) występuje modelka która przy 1/10 usilnie się "rozmazuje". Ratuje się trochę lampą ale to nie do końca to czego bym chciał. Przyznaję się beż ukrywania że część błędów wynika z braku wiedzy/doświadczenia. Dlatego też przed kolejnym wypadem na mój "playground" chciałem uzupełnić wiedzę.
    Rawy... nie lubię tego formatu i po jednym plenerze postanowiłem do niego nie wracać
    30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdrul Zobacz posta
    Rawy... nie lubię tego formatu i po jednym plenerze postanowiłem do niego nie wracać
    ???
    Prowokujesz ?

1. Kolory nie są złe - takie jest sztuczne światło w tym wypadku. Raw mógłby trochę pomóc.
    2. Dla skrócenia czasów (modelka), w takim niewielkim pomieszczeniu, śmiało można by użyć lampy skierowanej na sufit, ale nie widzę błyskadła w Twojej stopce :-(. Lampa poprawiłaby też trochę WB.
    3. Na pierwszym zdjęciu aparat trochę wyżej (oś optyczna bliżej poziomu), żeby zmniejszyć zniekształcenie perspektywy.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów