mam canona 55-250 IS. czy to normalne że jak autofocus ustawi sobie ostrosc na 55mm a potem zmienie na ogniskową np 200mm to na niej robi się nieostro?
mam canona 55-250 IS. czy to normalne że jak autofocus ustawi sobie ostrosc na 55mm a potem zmienie na ogniskową np 200mm to na niej robi się nieostro?
Tak. W tym obiektywie to jest normalne. Jak zmienisz ogniskową, musisz ostrzyć ponownie.
Cytat z the-digital-picture.com: This lens is not parfocal (requires refocusing after a focal length change).
A propos: Jak jest po polsku parfocal?
Ostatnio edytowane przez kristof77 ; 12-01-2009 o 01:31 Powód: Pytanie
Jestem użytkownikiem aparatów, obiektywów, lamp byłskowych marki Canon oraz statywu marki Manfrotto.
to znaczy że na 55mm źle wyostrza, czy jak się zmienia ogniskowa to musi ostrzyć ponownie ale to nie jest żadna wada i tak musi być. czy lepiej wyostrzyć na obiekt na długiej ogniskowej i potem ją zmniejszyć pozostawiając ostrość z tej dłuzszej? czemu tak się dzieje?
Widocznie taka konstrukcja. Technicznie nie wytłumaczę, ale był taki wątek o tym zjawisku tu: http://canon-board.info/showthread.php?p=540001
Jestem użytkownikiem aparatów, obiektywów, lamp byłskowych marki Canon oraz statywu marki Manfrotto.
no to zmiane wytłumaczyłem sobie tak na chłopski rozumjeżeli na 55mm ustawi ostrość na jakiś odległy obiekt a potem jak sobie przybliże na 250mm i jest rozmazane, czyli ostrość jest nieodpowiednia, to łapie ostrość na 250mm przełączam z AF na MF zmieniam ogniskową na 55mm i wtedy robie z tak ustawioną ostrością. myślałem że obiektyw tak lepiej ustawi ostrość
![]()
Nie! Ostrość ustawiasz po każdej zmianie ogniskowej. To że obiektyw ustawi ostrość przy 200mm nie oznacza że ten sam punkt będzie ostry przy 55m. Parafokalne (czyli takie gdzie nie trzeba ustawiać ostrości po zmianie ogniskowej) są głównie obiektywy do kamer.
no i teraz jasne, dzięki![]()
Ale tak ma chyba każdy obiektyw - nie tylko ten opisywany tutaj![]()
www.image-sport.net moja www
www.imagesport.digart.pl prace
www.facebook.com/imagesportnet
7D,400D/17-50 f2.8/70-200 f4L/50 f1.8II/580EXII/Tamrac Expedition7