Szukałem...nie znalazłem.
Ma ktoś może informacje co by sprzęt miał pójść mocno w górę ? ( 20-30% ) w związku z całym tym "kryzysem" na rynku ?
Słyszałem rożne opinie ale nie na CB, a raczej od ludzi z branży IT...
Pozdrawiam
Szukałem...nie znalazłem.
Ma ktoś może informacje co by sprzęt miał pójść mocno w górę ? ( 20-30% ) w związku z całym tym "kryzysem" na rynku ?
Słyszałem rożne opinie ale nie na CB, a raczej od ludzi z branży IT...
Pozdrawiam
5D Mk II - C17-40 4 L / C EF 24-70 mm F2.8 L / C EF 70-200 F2.8 L / V Sherpa 600 / Lowepro CompuTrekker AW
Panasonic DMC-LS80 / 2 x 2 GB SD
Criodesign.pl - Crio Art Design
Myślę, że jest to możliwe. Raczej potanieje![]()
Powoli się wyprzedaję...aktualnie tylko 5d MKII | 24-105 f4,0 |
Toś ciekawie wymyślił, euro w górę, a sprzęt potanieje...No.
Parę takich opinii mozna na forum przeczytać. Ja jestem wprost przeciwnego zdania: wg mnie kryzys spowoduje spadek cen a nie ich wzrost. Sprzet foto nie jest towarem 1-szej potrzeby więc popyt na niego spadnie, a to wymusi na producentach obnizki cen/promocje/wyprzedaze itp.
Są 2 możliwości:
1. Canon ma wyskoie koszty produkcji (małe marze) - wtedy sprzet nie stanieje, zostanie natomiast mocno ograniczona produkcja i sieć dystrybutorów
2. Canon ma duże marze - wtedy obnizy ceny i przy okazji wykorzsyta kryzys do wyparcia z rynku słabszej konkurencji (Pentax, Oly)
Najpewniej bedzie i redukcja produkcji i obnizki cen
Ostatnio edytowane przez nor ; 06-01-2009 o 17:18
Zastanawia mnie to bo na dniach planuje zakup za niemałe pieniądze... W sklepie w którym miałem brać dzisiaj korpus sprzedawca powiedział ze od jutra wchodzi nowy cennik oraz nowa partia egzemplarzy...
Obecnie posiadane może sprzedać jeszcze po starej cenie.
P.S To była podwyżka o 150 zł na body ;/
5D Mk II - C17-40 4 L / C EF 24-70 mm F2.8 L / C EF 70-200 F2.8 L / V Sherpa 600 / Lowepro CompuTrekker AW
Panasonic DMC-LS80 / 2 x 2 GB SD
Criodesign.pl - Crio Art Design
Życzę powodzenia w tanich zakupach
Cichy wspominał o podwyżce cen Tamronów na 2009r.... Nie pamiętam, 10-15% ?
Tamrony w górę 10%, Canon w górę 15%:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=41828
podobno Nikon też w górę od lutego.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Jak była "epidemia" choroby wściekłych krów - wołowina w 5 smakach u wietnamców nie podrożała.
Jak była "epidemia" ptasiej grypy - kurczak w cieście nie podrożał.
Jak była "epidemia" sepsy - nie zauważyłem znaczącego wzrostu kosztów leczenia czy pensji lekarzy.
Moim zdaniem ten "kryzys" jest taki sam jak wspomniane "epidemie" - ot fajny temat medialny bo 'wszyscy' o tym trąbią to potrąbmy i my.
Te bezpośrednie zwyżki cen co teraz zaobserwujemy to zwykła, coroczna rekalkulacja pod względem aktualnych kursów walut. Lepiej podnieść, póki jest dobra wymówka, niż pod koniec roku oberwać po tyłku za źle skalkulowane zyski.