Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 135

Wątek: Co zamiast 24-105mm IS L

Coś już napisał

Domyślnie

mavtm:

Przez pół roku miałem 24-105, obiektyw całkiem całkiem...w miarę lekki, bardzo ostry od f4. Ale... Później go sprzedałem i kupiłem sobie 24-70 2.8 i powiem Ci że plastyka z tego drugiego jest duużo fajniejsza, głębia ostrości dużo lepsza, wada: jest ciężki. Dlatego ja uważam, że 24-70 jest bardziej uniwersalny, dobry do krajobrazu ale i portret można zrobić przyjemmy przy 70mm i 2.8.

pozdr !

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartmika Zobacz posta
    mavtm:
    Przez pół roku miałem 24-105, obiektyw całkiem całkiem...w miarę lekki, bardzo ostry od f4. Ale... Później go sprzedałem i kupiłem sobie 24-70 2.8 i powiem Ci że plastyka z tego drugiego jest duużo fajniejsza, głębia ostrości dużo lepsza, wada: jest ciężki. Dlatego ja uważam, że 24-70 jest bardziej uniwersalny, dobry do krajobrazu ale i portret można zrobić przyjemmy przy 70mm i 2.8.
    pozdr !
    Tyle że chyba jednak chodziło o cropa a poza tym co rozumiesz że 24-105 jest ostry od 4? Chyba że nie mówimy o tych samych obiektywach?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Zrekompensować na pewno, ale foty są jednak sporo ładniejsze z tego jasnego szkła, choć waży ono jak małe prrrr ;-)
    W jakim sensie ładniejsze?
    Wiem, że bokeh będzie ładniejszy ale może chodzi o coś jeszcze.
    Czy ktoś może napisać coś na temat porównania kolorystyki zdjęć robionych tymi dwoma obiektywami. Czy w ogóle jest jakaś różnica pod tym względem?
    canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Z moich porównań (na oko ) wynikałoby, że 24-105 ma lekką tendencję do wchodzenia w magentę. Zauważyłem to jednak dopiero porównując bezpośrednio te dwa szkła (24-70 - jest bardziej neutralny kolorystycznie i daje jakby ciut bardziej nasycone kolory). W codziennym użytkowaniu mi to nie przeszkadza i pewnie bez tego porównania bym na to nie zwrócił uwagi.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Zakładając, że może za jakiś czas będę miał możliwość kupić 70-200/4L IS, rozsądnym wyjściem byłby wybór 24-70.
    Zaczynam się nawet zastanawiać czy sprzedać 17-40, dołożyć trochę i kupić od razu 24-70 +70-200.
    Ale boję się, że na cropie może czasami brakować szerszego kąta. Zwłaszcza w ciaśniejszych kościołach. Generalnie mam niezły mętlik. Nie chcę zrobić czegoś pochopnie i potem żałować, że można było inaczej. Czas pokaże.
    Mam jeszcze pytanie dotyczące stabilizacji w 24-105. Jak bardzo pozwala ona efektywnie wydłużyć czas ekspozycji i czy na mniejszych ogniskowych daje to coś w ogóle. Zakładam, że przy włączonej stabilizacji i ustawionej f4 jest możliwość zrobienia zdjęcia przy dłuższym czasie niż ob. 24-70 i f na 2.8?
    Nieźle namieszałem, ale może ktoś wyciągnie sens z tego. hehe

Pozdrawiam
    canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mavtm Zobacz posta
    W jakim sensie ładniejsze?
    Wiem, że bokeh będzie ładniejszy ale może chodzi o coś jeszcze.
    Czy ktoś może napisać coś na temat porównania kolorystyki zdjęć robionych tymi dwoma obiektywami. Czy w ogóle jest jakaś różnica pod tym względem?
    Może ja jestem daltonistą, ale uważam (w skrócie myślowym), że każde szkło daje zupełnie inne kolory. A jeżeli chodzi o użycie terminu "ładniejsze" to kto posmakował portretu ze stałki 85 mm to wie co mam na myśli. :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zakładam, że przy włączonej stabilizacji i ustawionej f4 jest możliwość zrobienia zdjęcia przy dłuższym czasie niż ob. 24-70 i f na 2.8?
    Nieźle namieszałem, ale może ktoś wyciągnie sens z tego. hehe
    Pozdrawiam
    Jak ktoś ma dobrą rękę to wyciągnie nawet przy 1/15, ja nie. Ale 1/25 spokojnie.
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 21-12-2008 o 19:28 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Dzięki iREM

Powoli przekonuję się do decyzji o zakupie 24-70. tym bardziej, że w przyszłości chciałbym nabyć 70-200 (marzenia starego człowieka, hehe).
    Zobaczymy tylko czy ceny po nowym roku jakoś jeszcze spadną, bo póki co euro wysokie.
    Dzięki wszystkim za pomoc.

Życzę wszystkim spokojnych, wesołych i fotograficznie :-D szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia oraz niskich cen i udanych zakupów sprzętu w Nowym Roku 2009.

mavtm

Domyślnie

Dziś sprawiłem sobie prezent na gwiazdkę: 24-105 Długo szukałem alternatywy dla mnie, ale nie znalazłem.
    Obiektyw bardzo mi się podoba, choć ta fascynacja spowodowana jest pewnie tym, że nigdy nie miałem w rękach solidniejszego szkła. Czas pokaże czy to był dobry zakup ale wszystko wskazuje na to, że tak

Wesołych i jasnych!

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Dzięki iREM
    Powoli przekonuję się do decyzji o zakupie 24-70. tym bardziej, że w przyszłości chciałbym nabyć 70-200 (marzenia starego człowieka, hehe).
    Zobaczymy tylko czy ceny po nowym roku jakoś jeszcze spadną, bo póki co euro wysokie.
    mavtm
    To kup sobie 85kę. Będziesz miał pełniejszy portfel i na pewno zakochasz się w tym szkiełku. Kiedy kurier przywiózł mi 70-200 oniemiałem z zachwytu nad szybkością tego szkła, później nad pięknem wychodzących z niego fotek. Kiedy wyszły pierwsze portrety z 85ki zaniemówiłem kolejny raz. Dziś wiem na pewno, że kolejność byłaby odwrotna...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Konrado84 Zobacz posta
    Dziś sprawiłem sobie prezent na gwiazdkę: 24-105 Obiektyw bardzo mi się podoba, choć ta fascynacja spowodowana jest pewnie tym, że nigdy nie miałem w rękach solidniejszego szkła. Wesołych i jasnych!
    Oj, prawda, prawda. Ile razy przypierniczyłem nim o coś twardego, to szok ;-)
    Miłej zabawy z nowym szkiełkiem! :-)
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 23-12-2008 o 12:24 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    To kup sobie 85kę. Będziesz miał pełniejszy portfel i na pewno zakochasz się w tym szkiełku. Kiedy kurier przywiózł mi 70-200 oniemiałem z zachwytu nad szybkością tego szkła, później nad pięknem wychodzących z niego fotek. Kiedy wyszły pierwsze portrety z 85ki zaniemówiłem kolejny raz. Dziś wiem na pewno, że kolejność byłaby odwrotna...
    Mówisz, że rozsądniej będzie kupić 24-105 potem dokupić 85kę f1,8 i ewentualnie 70-200/4L IS niż 24-70 + 70-200??
    Dobrze zrozumiałem?
    Jeśli tak to coś w tym jest. Właśnie wczoraj przeglądałem ceny 85ek i właśnie taki wariant jak ten pierwszy rozważałem głównie z uwagi na różnicę w cenie pomiędzy 24-105 a 24-70 oraz ze względu na uniwersalność 24-105.
    Bardzo dużo pochwał zbiera ta 85ka.
    Coś czuję, że to nie będzie łatwy wybór.

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów