Nie zrobię z gołębia Nikona. Nie zniżę się...
Nie zrobię z gołębia Nikona. Nie zniżę się...
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Wg mnie najlepszy kadr to 268, 266 byłoby ok gdyby albo węziej kadrować albo ta suknia nie zlewała się tak z tłem.
265, 267 nie podoba mi się zastosowana GO oraz ogniskowa bo nos modelki wyszedł bardzo niekorzystnie. Możliwe, że oliwy do ognia dolała perspektywa.
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Przyjemność po mojej stronie.
A gdzie zdjęcia drugiej modelki. Myślałem, że też będziesz robił.:wink:
Normalnie Speedie Gonzales jesteśZdjęcia na CB w 2h po sesji.
Co do zdjęć to nie wypowiem się za wiele bo z laptoka piszę (wszystko co jest po Eizo, nadaje się najwyżej do worda), ale jak na pierwszy raz to nieźle wyszło (nie będę analizował kadrów bo jakoś nie jestem specjalistą w teoretyzowaniu).
Nie wiem czy dobrze widzę ale chyba poprzepalałeś trochę na skórze.
Ostatnio edytowane przez MartineZ.oom ; 21-12-2008 o 17:23
Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor
Jeśli poprzepalałem, to w postprocesingu, bo tak to żadne nie jest przepalone
Co do perspektyw, to zgodzę się, że na 267 nos wyszedł trochę nie tak jak powinien, ale na 265? Może przybliż o co konkretnie Ci chodzi, bo może jakieś błędy w obróbce uwydatniły brak umiejętności studyjnych
Jeśli za ciemne, to mogę minimalnie rozjaśnić. Może za dużo blacksów w LR. Chodziło o to, żeby była widoczna górna część ciała, a dół sukienki zlewał*się z tłem.
Druga modelka byla niechętna do pozowaniaKurdę... Trochę mnie ograniczała, nie powiem;p
Jeszcze będę grzebał w tych fotach i wrzucał kilka wariacji jednego kadru, żebyście pomogli wybrać najlepsze
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a.
b.
c.
Ostatnio edytowane przez mungo ; 21-12-2008 o 17:59 Powód: Automerged Doublepost
W 266 przy czarnej sukience i czarnym tle, potrzeba (następnym razem) zastosowania odcięcia przez lampę w kontrze do disha. Gołym palnikiem z kloszem, na przykład. Wtedy rysujesz z prawej sylwetkę na krawędzi a z lewej od dołu zlewa się z tłem.
Najbardziej pasi mi b. W a. minus za włosy na oku a w c. mało naturalnie.
Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor
jak ty robisz tak dobre b&w??!!
mnie najbardziej podoba sie 266, ma klimat, tak samo ostatnie
BTW ekstra podpis![]()
Jeśli mogę się wtrącić: za dużo czarnego, za dużo przepałów i obróbka troche niestaranna. Czekam na kolejne zdjęcia
Pozdr.
Tutaj jeszcze sporo jest do dopracowania w b&w. Jak go robię? Lightroom - grayscale, potem blacksy w górę, exposure w górę, ewentualnie minimalne poprawki suwakami highlights, lights, darks, shadows. A potem do PS, auto levels, scale image i sharpenŻadnej robocizny godziny
Fajnie, że foty się podobająMoja pierwsza wizyta w studio, modelki tak samo. W studio kompletne żółtodzioby
![]()
mungo nie sądzę żeby to była wina obróbki. Wg mnie nos po prostu wyszedł za duży w porównaniu z resztą elementów twarzy. Na pozostałych zdjęciach jest ok, tam gdzie już wcześniej napisałam wydaje mi się, że wyszedł mało proporcjonalnie.
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się