Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Zdjęcia przez internet

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tomek, skoro pojawił się wątek o Twoich odbitkach, to mam dwa pytanka, a ponieważ być może ktoś jeszcze będzie zainteresowany, to pozwalam sobie na publiczne ich zadanie

1. Loader przed wysłaniem fotek dokonuje ich zmniejszenia. Przynajmniej zmienia się waga. Nie wiem, czy przekłada się to na rozdzielczość czy na stopień kompresji. Możesz coś napisać na ten temat?

2. Jaka jest natywna rozdzielczość dla poszczególnych wielkości odbitek? Najlepiej nie w dpi tylko po prostu:

10x15cm - XXXXxYYYY
    ...

A przy okazji to dołączam się do fanów Fotobajki. Korzystałem 2-3 razy, zawsze było ekspresowe tempo i bardzo dobra jakość. A wczoraj wysłałem kolejne zlecenie i już otrzymałem potwierdzenie, że zlecenie zostało zamknięte Brakuje mi tylko większych formatów.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Tomek, skoro pojawił się wątek o Twoich odbitkach, to mam dwa pytanka, a ponieważ być może ktoś jeszcze będzie zainteresowany, to pozwalam sobie na publiczne ich zadanie

1. Loader przed wysłaniem fotek dokonuje ich zmniejszenia. Przynajmniej zmienia się waga. Nie wiem, czy przekłada się to na rozdzielczość czy na stopień kompresji. Możesz coś napisać na ten temat?
    Program zmniejsza foty do : rozmiar/300dpi ( tak mam ustawione- wyeksperymentowane)
    Różnica pomiędzy oryginałem a zapisem przez program jest pomijalna.
    ( Tomasz Urbanowicz też miał obawy, że program zrobi !%$#$$ ze zdjęć i się przekonał że jest OK )
    2. Jaka jest natywna rozdzielczość dla poszczególnych wielkości odbitek? Najlepiej nie w dpi tylko po prostu:

10x15cm - XXXXxYYYY
    ...
    .
    Nie wiem W metodzie, którą naświetlam pliki nie da się tego określić. Rozdzielczość jest różna dla różnych formatów.
    Plik dla każdego formatu jest naświetlany tak samo, natomiast rozmiar zmieniany jest przez obiektyw ( zoom ).

Domyślnie

Właśnie wróciłem z poczty i jestem w szoku
    Pełna rewelka
    Szybko
    Tanio
    Profesjonalnie

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Program zmniejsza foty do : rozmiar/300dpi ( tak mam ustawione- wyeksperymentowane)
    Różnica pomiędzy oryginałem a zapisem przez program jest pomijalna.
    ( Tomasz Urbanowicz też miał obawy, że program zrobi !%$#$$ ze zdjęć i się przekonał że jest OK )
    Nie wiem W metodzie, którą naświetlam pliki nie da się tego określić. Rozdzielczość jest różna dla różnych formatów.
    Plik dla każdego formatu jest naświetlany tak samo, natomiast rozmiar zmieniany jest przez obiektyw ( zoom ).
    To ja mam pytanie o matt. Jakiego typu to jest matt. Pytam dlatego, że konkurencyjna Ankara miała kiedyś piękny półmat o strukturze rastra stochastycznego a teraz (ponoć na życzenie klientów) jest matt o strukturze kratki ustawionej pod kątem 45 stopni, która dość poważnie pochłania światło i odbitki są ok, ale tylko w mocno powiększonym formacie. Przy A5 już są tendencje do pożerania detali, zwłaszcza w cieniach. Z kolei inna firma z Gdańska ma idealnie gładki matt, ale mają problemy z trzymaniem kolorów. Sorry, za przynudzanie, ale jak u Was wygląda papier matowy?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    To ja mam pytanie o matt. Jakiego typu to jest matt. Pytam dlatego, że konkurencyjna Ankara miała kiedyś piękny półmat o strukturze rastra stochastycznego a teraz (ponoć na życzenie klientów) jest matt o strukturze kratki ustawionej pod kątem 45 stopni, która dość poważnie pochłania światło i odbitki są ok, ale tylko w mocno powiększonym formacie. Przy A5 już są tendencje do pożerania detali, zwłaszcza w cieniach. Z kolei inna firma z Gdańska ma idealnie gładki matt, ale mają problemy z trzymaniem kolorów. Sorry, za przynudzanie, ale jak u Was wygląda papier matowy?
    Mój mat to typowy półmat ( luster )

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Mój mat to typowy półmat ( luster )
    ok, ale jaki ma wzorek? :-) krateczka, gładki czy maleńkie nieregularne kropeczki? :-)
    I jeszcze drugie pytanie - rozumiem że robicie też bez korekty, co mi odpowiada, a jaki profil? Macie jakiś własny czy sRGB?
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 19-12-2008 o 18:41

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    ok, ale jaki ma wzorek? :-) krateczka, gładki czy maleńkie nieregularne kropeczki? :-)
    I jeszcze drugie pytanie - rozumiem że robicie też bez korekty, co mi odpowiada, a jaki profil? Macie jakiś własny czy sRGB?
    maleńkie nieregularne kropeczki

Oczywiście robimy bez korekty, maszyna jest oprofilowana, a foty należy dostarczać jako sRGB.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Oczywiście robimy bez korekty, maszyna jest oprofilowana, a foty należy dostarczać jako sRGB.
    I to mnie satysfakcjonuje. Przy najbliższej okazji się zdecyduję :-)

Początki nałogu

Domyślnie

A gdzie można zrobić foto album/książkę z terminem na przed wigilię? Jakość jak najlepsza do 100 zdjęć, format hm...wystarczy A4? Cena, jak to w kryzysie, nie gra roli ...

A co :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

A gdzie ten profil ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów