Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 135

Wątek: Co zamiast 24-105mm IS L

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Czy tym obiektywem mając na uwadze jego światło będę w stanie robić na dłuższych ogniskowych zdjęcia portretowe dzieciom?
    - Szybkie, zapewni Ci pewność ekspozycji, także w trudnych warunkach, dobrze wiem, jak szybkie są maluchy. Idealne szkło do tego aby je dogonić.

Czy mała i miła dla oka głębia ostrości jest do uzyskania?
    - Moim zdaniem nie.

Dopiero później będę w stanie dokupić jasną stałkę (np. 50 lub 85mm) lub drugi dłuższy obiektyw (70-200/4).
    - Preferuję jednak 85 niż 50, nawet na cropie. To bajeczne szkło. Co do 70-200 to chętnie wymieniłbym je na 70-200/4 IS.

Szkło 24-105 ciągnie mnie do siebie od jakiegoś czasu...
    Zastanów się jeszcze nad 28-135 IS USM. Duuużo tańsze. Jako zaletę ww. elki dodam za to jej pancerność. Przydaje się np. podczas wakacji w górach.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Jeszcze się poprawię - mówimy oczywiście o cropie!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    - Szybkie, zapewni Ci pewność ekspozycji, także w trudnych warunkach, dobrze wiem, jak szybkie są maluchy. Idealne szkło do tego aby je dogonić.

- Moim zdaniem nie.

- Preferuję jednak 85 niż 50, nawet na cropie. To bajeczne szkło. Co do 70-200 to chętnie wymieniłbym je na 70-200/4 IS.

Zastanów się jeszcze nad 28-135 IS USM. Duuużo tańsze. Jako zaletę ww. elki dodam za to jej pancerność. Przydaje się np. podczas wakacji w górach.
    Dzięki za odpowiedź. Super, że jest szybkie i pancerne, ale zmartwiłeś mnie ta głębią ostrości . Ten obiektyw to w zasadzie jedyny powód oprócz 70-200/4 IS dlaczego chcę wybrać 50D. Jeśli ma być taki sam jak 16-85 Nikkora, to tak naprawdę coraz bliżej byłoby mi do D300. 28-135 odpada - rozważam już tylko 24-105. Inaczej oszaleję myśląc o wyborze... ;-)

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ts147 Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź. Super, że jest szybkie i pancerne, ale zmartwiłeś mnie ta głębią ostrości . Ten obiektyw to w zasadzie jedyny powód oprócz 70-200/4 IS dlaczego chcę wybrać 50D. Jeśli ma być taki sam jak 16-85 Nikkora, to tak naprawdę coraz bliżej byłoby mi do D300. 28-135 odpada - rozważam już tylko 24-105. Inaczej oszaleję myśląc o wyborze... ;-)
    Żeby nie straszyć. Moje i tylko moje prywatne zdanie brzmi ;-) że zrobisz nim doskonałe zdjęcia, obiektyw Cię nie zawiedzie, oddasz idealnie kolory w trudnych warunkach, ale nie uda Ci się zrobić zdjęcia bajecznego jak np. z 85. Może to i durne porównanie, ale najważniejsze co chcesz osiągnąć. Mam jedno i drugie, więc potrzeby zaspokojone w całym zakresie mojej wrażliwości, dodatkowo 24-105 jest bardzo bardzo wygodne. To moje 3 grosze...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Żeby nie straszyć. Moje i tylko moje prywatne zdanie brzmi ;-) że zrobisz nim doskonałe zdjęcia, obiektyw Cię nie zawiedzie, oddasz idealnie kolory w trudnych warunkach, ale nie uda Ci się zrobić zdjęcia bajecznego jak np. z 85. Może to i durne porównanie, ale najważniejsze co chcesz osiągnąć. Mam jedno i drugie, więc potrzeby zaspokojone w całym zakresie mojej wrażliwości, dodatkowo 24-105 jest bardzo bardzo wygodne. To moje 3 grosze...
    Dokladnie - utwierdziłeś mnie teraz w wyborze . Już wcześniej myślałem o uzupełnieniu 24-105 stałką portretową. Po prostu za jakieś 3-5 miesięcy kupię 85 1.8 i będzie to chyba najlepsze wyjście.

Dzięki .
    PZdr

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ts147 Zobacz posta
    Dokladnie - utwierdziłeś mnie teraz w wyborze . Już wcześniej myślałem o uzupełnieniu 24-105 stałką portretową. Po prostu za jakieś 3-5 miesięcy kupię 85 1.8 i będzie to chyba najlepsze wyjście.
    Dzięki .
    PZdr
    Nie ma za co. Miłej zabawy :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DAWIDSON Zobacz posta
    Witam, chciałbym kupić w miarę uniwersalny obiektyw na spacery - (zdjęcia z dzieckiem) nie chcę wydawać kasy na 24-105L i szukam jakieś rozsądnej alternatywy.
    obiektyw o zakresie do 70mm raczej mi nie wystarczy -coś dłuższego.
    zastanawiam się nad:
    28-135 canon
    18-125 sigma
    18-200 sigma
    może jakiś Tamron

mam 450D z 10-20sigma, 50/1.8, 80/1.8 i 18-55IS - ten ostatni musi odejść i zostanę bez zmiennoogniskowego obiektywu .

Zależy mi na obiektywie w miarę ostrym - żeby np. nie zmieniać w szybkich sytuacjach zdjęciowych - wiadomo z dzieckiem nie zawsze jest czas i miejsce na żonglowanie obiektywami.
    Proszę o jakieś wskazówki - czytałem posty z ww obiektywami w temacie -nie znalazłem decydującej wskazówki.
    Do tej listy można wg mnie dorzucić jeszcze EF 28-105/3,5-4,5 USM II
    Bardzo przyjemne szkiełko.
    canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mavtm Zobacz posta
    Do tej listy można wg mnie dorzucić jeszcze EF 28-105/3,5-4,5 USM II ...
    Moim zdaniem lepiej wersję MKI. Jest solidniej wykonana.
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Zapomniałem w stopce wykasować 28-105 z uwagi, że sprzedałem go dwa dni temu. Muszę powiedzieć że z bólem bo dla mnie był rewelacyjny, nigdy nie miałem z nim problemów.
    Kolega wiercił mi dziurę w brzuchu od kilku miesięcy aż w końcu uległem.
    No i teraz przeglądam forum i szukam odpowiedzi (a raczej podpowiedzi) dla mnie. Planuję zakup jednego z dwóch obiektywów 24-105/4 lub 24-70/2.8
    Bardziej skłaniam się ku 24-105, ale nie jestem do końca upewniony.
    Poza wszelkim foceniem dla siebie zdarzają się śluby i tak się zastanawiam czy stabilizacja w tym pierwszym zrekompensuje większe światło niż 2.8?
    canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mavtm Zobacz posta
    Poza wszelkim foceniem dla siebie zdarzają się śluby i tak się zastanawiam czy stabilizacja w tym pierwszym zrekompensuje większe światło niż 2.8?
    Zrekompensować na pewno, ale foty są jednak sporo ładniejsze z tego jasnego szkła, choć waży ono jak małe prrrr ;-)

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów