Pokaż wyniki od 1 do 10 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Mieszany widok

cheeba
    Guest

Domyślnie

Witam serdecznie wszystkich na forum.

I od razu do rzeczy, jeszcze parę stron temu byłem zdecydowany na zakup ... a teraz się waham. Sprzętu używał będę do robienia takich http://picasaweb.google.pl/Adrian.Sk...eat=directlink zdjęć oraz do kręcenia filmików z dziećmi http://pl.youtube.com/watch?v=XQlqpaiR_o8 i jak na razie do samych zdjęć mój wysłużony PowerShot A80 nadaje się rewelacyjnie.
    No i zaczynam się zastanawiać czy SX1 IS będzie oferował gorszą jakość ?
    Nie chciałbym wydawać 1700.00 zł tylko dla filmów

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Jeśli A80 spełnia twoje wymagania/oczekiwania to nie zmieniaj a za 1700 zł kup sobie HV10 a może i 20.
    Z drugiej strony miej świadomość, że rezygnujesz z meeega zasięgu, 4 kl/s, szerokiego kąta, lepszych zdjęć wewnątrz (po dokupieniu lampy 430EX) i super filmików przynajmniej w 720p.
    Natomiast jeśli oczekujesz lepszych kolorków w dobrych warunkach oświetleniowych no to sorry, ale jeszcze nie widziałem kogoś komu bardziej by podchodziły te z cmosa (SX1) niż z ccd (A80) -> patrz przepiękne kolorki z 1D (classic).
    the silence is deafening

cheeba
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Jeśli A80 spełnia twoje wymagania/oczekiwania to nie zmieniaj a za 1700 zł kup sobie HV10 a może i 20.
    Z drugiej strony miej świadomość, że rezygnujesz z meeega zasięgu, 4 kl/s, szerokiego kąta, lepszych zdjęć wewnątrz (po dokupieniu lampy 430EX) i super filmików przynajmniej w 720p.
    Natomiast jeśli oczekujesz lepszych kolorków w dobrych warunkach oświetleniowych no to sorry, ale jeszcze nie widziałem kogoś komu bardziej by podchodziły te z cmosa (SX1) niż z ccd (A80) -> patrz przepiękne kolorki z 1D (classic).
    O to czyli nie jest tak źle, bałem się że we wnętrzach będzie tragedia, HV10/20 nie wchodzi w grę.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Ratunkiem jest RAW, o ile aparat takie pliki daje i odszumianie lepszymi algorytmami zaimplementowanymi w zewnętrzne oprogramowanie do odszumiania.
    Słusznie. To też trzeba wziąć pod uwagę, że ta nieostrośc bierze się nie tylko z optyki, ale w procesie obróbki zdjęcia do JPEG (Np, tak jak napisał Juriko, z odszumiania.) Procki w aparatach słabo sobie z tym radza i potem mamy tego takie efekty..

Cytat Zamieszczone przez cheeba Zobacz posta
    Sprzętu używał będę do robienia takich http://picasaweb.google.pl/Adrian.Sk...eat=directlink zdjęć
    Takie zdjęcia wycieczkowe można zrobić praktycznie każdym aparatem. Ja mam podobne z Włoch, robieone S3 IS, duży zoom to fajna sprawa i wbrew pozorom często przydatna. na szeroki kąt raczej nie narzekałem, ale to kwestia gustu, preferencji i potrzeb, które stawiamy przed aparatem.

pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cheeba Zobacz posta
    Witam serdecznie wszystkich na forum.

I od razu do rzeczy, jeszcze parę stron temu byłem zdecydowany na zakup ... a teraz się waham. Sprzętu używał będę do robienia takich http://picasaweb.google.pl/Adrian.Sk...eat=directlink zdjęć oraz do kręcenia filmików z dziećmi http://pl.youtube.com/watch?v=XQlqpaiR_o8 i jak na razie do samych zdjęć mój wysłużony PowerShot A80 nadaje się rewelacyjnie.
    No i zaczynam się zastanawiać czy SX1 IS będzie oferował gorszą jakość ?
    Nie chciałbym wydawać 1700.00 zł tylko dla filmów

Pozdrawiam.
    Kup SX 110IS + kamerę mini DV.

Crump
    Guest

Domyślnie

Witam, to moj pierwszy post na tym forum ale musialem napisac bo niektore posty mnie przerazaja.

Mianowicie (nie pamietam nicka cos 'MMM') pisze,ze SX10 to padaka itd i tylko lustrzanki sie licza, wiec chcialbym napisac owemu uzytkownikowi,ze nie kazdy ma 5tys na aparat i plecak na osprzet zawsze przy sobie! Smiesza mnie takie wypowiedzi bo chyba kazdy uzytkownik zdaje sobie sprawe,ze jakosciowo zdjecia sa najlepsze z lustrzanek z dobrym obiektywem ale ludzie nie dajmy sie zwariowac to tak jakby ktos mial cinquecento/seicento i chcial kupic nowe punto badz bravo a koles by mu polecil nowego mercedesa bo inaczej nie poczujesz wygody itd. Tylko czy ten ktos bierze pod uwage,ze takie auto jest duzo drozsze + drozsze czesci i ubezpieczenia, nie wspominajac o paliwie? To tak samo jak z aparatem, kupic lustrzanke to wiaze sie z wiekszymi gabarytami + obiektywy + nie moznosc krecenia filmikow itd o cenie chyba w spominac nie musze!

Ja akuratnie planuje zakup SX10 IS gdyz moj Sony W-1 juz troszke sie postarzal chodz nie ukrywam,ze zdjecia robi bardzo dobre jak na tak stary kompakt ale denerwujace jest (przynajmniej dla mnie) niebieskawe przebarwienie. Nie wiem czy to wada wszystkich Soniakow ale moj bez lampy robi zbyt niebieskie zdjecia, za to z lampa sa super ale baterie nie wyrobiaja przy kazdym zdjeciu z lampa.

Podsumowujac czy ci ktorzy tak strasznie sa przeciwni temu modelowi Canona moga mi polecic ta ich sliczna lustrzanke ktora zmiesci sie w cenie ok 1100zl - max 1500zl (to max gdy pozycze od rodziny kase) + zeby to lustro mialo zooma przynajmniej 15x, 18x + zeby nagrywalo filmiki i zebym nie musial nosic walizki przy sobie. Bo czy ktos sobie wyobraza isc na impreze z aparatem w walizce?

Uprawnienia umieszczania postów