Strona 26 z 85 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzylo Zobacz posta
    Zdjęcia z Kodaków za 229zł wyglądają podobnie, lub lepiej. pomijając aberracje to zdjęcie jest po prostu nieostre.
    W zasadzie słuszna uwaga.
    W warunkach wystarczającego światła, małej czułości matrycy, większość kompaktów daje podobne obrazy.
    Schody zaczynają się przy braku światła i wysokich ISO. I tu moim zdaniem jest coraz gorzej, nie lepiej.
    Rzecz w tym, że "mądre" procesory robią obróbkę nie najlepiej, mam na myśli min. odszumianie. To co otrzymujemy w wyniku całej obróbki wewnątrz aparatu (jpg) jest coraz gorsze.
    Szum jest mniej widoczny, ale degradacja obrazu w wyniku takiego odszumiania jest nie do przyjęcia . Ratunkiem jest RAW, o ile aparat takie pliki daje i odszumianie lepszymi algorytmami zaimplementowanymi w zewnętrzne oprogramowanie do odszumiania.

cheeba
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Jeśli A80 spełnia twoje wymagania/oczekiwania to nie zmieniaj a za 1700 zł kup sobie HV10 a może i 20.
    Z drugiej strony miej świadomość, że rezygnujesz z meeega zasięgu, 4 kl/s, szerokiego kąta, lepszych zdjęć wewnątrz (po dokupieniu lampy 430EX) i super filmików przynajmniej w 720p.
    Natomiast jeśli oczekujesz lepszych kolorków w dobrych warunkach oświetleniowych no to sorry, ale jeszcze nie widziałem kogoś komu bardziej by podchodziły te z cmosa (SX1) niż z ccd (A80) -> patrz przepiękne kolorki z 1D (classic).
    O to czyli nie jest tak źle, bałem się że we wnętrzach będzie tragedia, HV10/20 nie wchodzi w grę.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Ratunkiem jest RAW, o ile aparat takie pliki daje i odszumianie lepszymi algorytmami zaimplementowanymi w zewnętrzne oprogramowanie do odszumiania.
    Słusznie. To też trzeba wziąć pod uwagę, że ta nieostrośc bierze się nie tylko z optyki, ale w procesie obróbki zdjęcia do JPEG (Np, tak jak napisał Juriko, z odszumiania.) Procki w aparatach słabo sobie z tym radza i potem mamy tego takie efekty..

Cytat Zamieszczone przez cheeba Zobacz posta
    Sprzętu używał będę do robienia takich http://picasaweb.google.pl/Adrian.Sk...eat=directlink zdjęć
    Takie zdjęcia wycieczkowe można zrobić praktycznie każdym aparatem. Ja mam podobne z Włoch, robieone S3 IS, duży zoom to fajna sprawa i wbrew pozorom często przydatna. na szeroki kąt raczej nie narzekałem, ale to kwestia gustu, preferencji i potrzeb, które stawiamy przed aparatem.

pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

cheeba
    Guest

Domyślnie

Dzięki za pomoc, zdecydowałem się na SX1 przemawia za nim fakt że jestem AMATOREM oraz jego wszechstronność, poza tym dostałem już błogosławieństwo od żony

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cheeba Zobacz posta
    poza tym dostałem już błogosławieństwo od żony
    ..więc i ja Cię błogosławię..:wink: idź w pokoju..:grin:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

cheeba
    Guest

Domyślnie

@Slider dzięki, jednak co dwa błogosławieństwa to nie jedno
    SX1 zawitał już w moim ... pokoju

Domyślnie

Witam, jestem całkowitym amatorem. Właśnie kupiłem nowiutki sx1 i oprócz zachwytów dotyczących możliwości, funkcji itd - załamanie!!!.... Rękojeść trzeszczy przy każdej zmianie ułożenia dłoni. Chodzi mi o plastiki. Czy ten typ tak ma? Myślałem że Canon to canon. Proszę o opinię posiadaczy - czy też tak mają

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Typ moze nie, ale Egzemplarz zawsze moze

Dopiero zaczyna

Domyślnie

U mnie tam gdzie są baterie (SX10) gdy naprawdę mocno chwycisz aparat (naturalnie tak nie trzymasz bo nie ma potrzeby), to plastik jak to plastik, się odkształca i trzeszczy, skrzypi. Natomiast gdy normalnie trzymam aparat to, nic nie skrzypi, nic się nie odkształca i jest w porządku. W jakim sklepie kupiłeś swój aparat (internetowy,stacjonarny)?

cheeba
    Guest

Domyślnie

U mnie nic nie trzeszczy, tylko przy wyłączonym aparacie słychać ruchomy element w środku obiektywu o czym już wcześniej wspominano. Od siebie jeszcze dorzucę ogromną konsumpcję baterii, dostarczone z aparatem wytrzymały połowę dnia, a wysłużone akumulatorki energizera 2300 niecałą godzinkę ?!?

Strona 26 z 85 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów