Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Dobre szkło do 20d na początek.

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Kit to 18-55 a nie 35.
    Kup Tamrona 17-50 zdecydowanie.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bananas Zobacz posta
    Kit to 18-55 a nie 35.
    Kup Tamrona 17-50 zdecydowanie.
    Życzę powodzenia w używaniu kita na 55mm.

W wymienionym przeze mnie zakresie ogniskowych (18-35) kit jest całkiem używalny, szczególnie w zastosowaniach, które pozwalają na przymknięcie przysłony (krajobrazy). Z drugiej strony 17-50 nie jest wymarzonym szkłem do portretu ze względu na słabe, w porównaniu ze stałką, światło (2,8 vs. 1,4).

Do krajobrazu i portretów (a takie zastosowanie Autor wymienia jako podstawowe) zestaw (18-55/3,5-5,6)+50(1,5) jest zdecydowanie bardziej przydatny niż (18-55/3,5-5,6)+(17-50/2,8 ). Ponadto, jeśli Autor zechciałby kiedyś zmienić puszkę na pełnoklatkową, to stałka w przeciwieństwie do tego Tamrona będzie dalej dobrze służyła.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Też polecam 50mm 1.4
    Najlepiej to byłoby zamienić kita na Tamrona 17-50 i dokupić w/w stałkę, jednak przy ograniczonych funduszach kupiłbym najpierw stałkę, a za jakis czas zamienił kita na Tamrona.

GetOnDown
    Guest

Domyślnie

No dobra, skoro wiekszosc z was doradza mi tego Tamronika 28-75, to jak sie to ma do moich obaw ff/bf??
    Jak sprawdzic ff/bf ,jezeli ostatnio nie mam czasu a do zakupu przymierzam sie raczej przez internet. Jezeli zdecyduje sie jednak kupic ten obiektyw normalną drogą to moze mi ktos podac link do stronki gdzie jest wyjasnione jak sprawdzic ostrzenie obiektywu??
    Dzieki z gory ;p

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów