Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Statyw dla początkującego

Tribunal
    Guest

Domyślnie

I bardzo słusznie
    Dlatego uważam że DF-60 jest statywem amatorskim ale spokojnie wystarczającym do okazjonalnej nie-makro fotografii, o bardzo dobrym stosunku jakości do ceny bo temu chyba nikt nie zaprzeczy.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Jak zauważyłem, na początkujących solidny statyw robi wrażenie ciężkiego i ponad potrzeby potężnego. Trudno sobie wyobrazić taszczenie takiego grzmota, rozkładanie itd. Mały, lekki statyw robi wrażenie poręcznego a przy tym wystarczająco stabilnego. Trudno uwierzyć w jego nieprzydatność. Proponuję pożyczyć "na początek" takie cacko i wykorzystać w praktyce. Bez tego eksperymentu można się zadyskutować. Inna sprawa to gdzie ma być wykorzystany statyw. Przy fotografowaniu krajobrazu i wygodnej pozycji do kadrowania, ogniskowej 200 dla cropa moim zdaniem żaden rachityczny stojak nie zda egzaminu.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 28-12-2007 o 23:14
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Ale z tym pożyczeniom to też nie do końca bo tak naprawdę jakieś zdanie o czym czyś ma się dopiero po jakimś czasie użytkowania.

Tribunal
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Jak zauważyłem, na początkujących solidny statyw robi wrażenie ciężkiego i ponad potrzeby potężnego. Trudno sobie wyobrazić taszczenie takiego grzmota, rozkładanie itd. Mały, lekki statyw robi wrażenie poręcznego a przy tym wystarczająco stabilnego. Trudno uwierzyć w jego nieprzydatność. Proponuję pożyczyć "na początek" takie cacko i wykorzystać w praktyce. Bez tego eksperymentu można się zadyskutować.
    Właśnie dla tego chyba DF-60 z Velbonów to minimum co trzeba niestety tachać... w przypadku cięższego aparatu z obiektywem 1,8 kg statywu utrzymuje sprzęt we właściwej pozycji nawet przy "wiaterku" . Natomiast jasne jest, że trzeba podczas wyboru rozważyć proporcje pomiędzy wagą statywu a planowanym maks. obciążeniem bo w końcu niekoniecznie noszenie statywu powinno być udręką. Sherpa 600 waży 2,15 kg.

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

polecam ten jest do wzięcia
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=290137013
    pozdrawiam
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

wolfikx
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotokor1 Zobacz posta
    polecam ten jest do wzięcia
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=290137013
    pozdrawiam
    Tak przy okazji to ubranko dla Yorka jest klasa

PS: Sorki za off-topic.

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

:-P tez są do wzięcia moje dzieła zbieram na obiektywy
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Parę lat temu , gdy zaczynałem swą przygodę z fotografią, kupiłem statyw Hamy za 100 PLN. Początkowo był nawet stabilny po jakimś czasie pojawiły się luzy i skrzywił sie ( by uzyskać poprawne kadry trzeba było skracać jedną z nóżek). Głowica to był koszmar ustawienie pionowego kadru zajmowało kilka minut. O zrobieniu zdjęcia bez węzyka lub samowyzwalacza można było zapomnieć. Statyw miał tylko jedną zaletę był lekki.

Ostatnio z radościa zmieniłem go na Sherpę 600R.

Reasumując powtórze za kolegami - nie kupuj taniego badziewia.

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Statyw dla amatora

Witam
    Zamierzam kupic sobie statyw ale jakis nie drogi max 60, 70, 80zl. Wysokosc chyba cos okolo 170 albo 190 cm. Poniewaz bede go stosowal amatorsko i zadko to nie chce kupowac jakiegos super firmowego za kilkaset zlotych.

Co byscie z tych dostepnych na allegro polecili a co odradzili ? (wiem ze te tanie statywy maja wady ale moze da sie cos wybrac dobrego)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 03-12-2008 o 10:47 Powód: merge threads
    Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Portal Zobacz posta
    Co byscie z tych dostepnych na allegro polecili a co odradzili ? (wiem ze te tanie statywy maja wady ale moze da sie cos wybrac dobrego)
    Do kompakta może i się da, do lustrzanki tak żeby stabilnie stała - nie.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów