Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Uszczelnienie korpusu dla kazdego.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja elektroniki tez bym nie ruszal, chociaz mozna kalafonie w brylce rozpuscic w alkoholu i pozniej tym malowac elektronike zeby zabezpieczyc, ale nie w aparacie. Takie zabiegi to we wzmacniaczach itp Ale jak juz kiedys powiedzialem: moj aparat nigdy nie zobaczyc serwisu innego niz moj wlasny Nawet jak padnie migawka to sam naprawie chociazby mialbym z kartki wycinac :P A wiec dlaczego by pewnego razu nie uszczelnic ? Tak swoja droga to ogladajac body od srodka zauwazylem ze przyciski sa i tak dosc dobrze uszczelnione bo maja gumki z tego co pamietam...

Domyślnie

hm.. był kiedyś wątek które body ile wody przetrwało..
    ja tylko przypomne ze moje 300D przetrwało focenie katamaranów z motorówki przy dużej fali (ja byłem mokry do suchej nitki) a z body kapało.. innym razem ulewa w bieszczadach taka ze w plecaku foto bylo mokro a nawet dość mokro, i przez kilka godzin gdy plecak z aparatem leżał i nie mogł wyschnąć to body zaparowało w środku dośc mocno (łacznie z lustrem lcd i szkłami w obiektywie) ale kilka h na słoneczku pomoglo i foci dalej.
    (a już nie mowie ile razy musiałme robić zdjęcia w mżawce opadach deszczy czu śniegu - nieraz po 2-5 godzin)

Wiec uszczelnienia chyba nie są potrzebna jakieś wielkie.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Zablokowany

Domyślnie

...a czy ktos z was stosowal/zrobil sobie takie amatorskie uszczelnienie?....

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Ale kombinujecie... kup sobie worek na śmieci, załóż na aparat i masz.

Mniej myślenia o robieniu zdjęć a więcej faktycznego robienia.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Zablokowany

Domyślnie

...sam sobie kup worek i zaloz na glowe bo po takiej odpowiedzi to jedynie tyle ci pozostaje....

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

rubio, nie ma sie co spinac ale taka jest prawda, czarny worek na smieci to najlepsze co zostalo wymyslone w dziedzinie DSLR Duzo osob z nieuszczelnionymi body stosuje ten patent. Ja tez zawsze mam jeden w zapasie w razie jakby byla burza. mozna nawet aparat w niego wrzucic i do plecaka/torby wlozyc zeby sie nie obawiac ze przemoknie.

Zablokowany

Domyślnie

...jasna sprawa ja tez tak robilem z moim 350d jednak odp byla nie na temat a ja mam dosc tu forumowych madralinskich ktorzy pisza by tylko napisac a czy to na cos wspolnego z tematem czy nie to juz dla nich sprawa drugorzedna; watek jest o USZCZELNIANIU KORPUSU NA WLASNA REKE PRZEZ ODKRECENIE POKRYW przypominam dla tych do ktorych ta niezwykle zawila informacja nie dotarla; taki maly OT:-D

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rubio Zobacz posta
    ...a czy ktos z was stosowal/zrobil sobie takie amatorskie uszczelnienie?....
    Tylko pozostaje pytanie w jakim celu? Konstrukcja body pomyślana jest w taki sposób aby zapewnić podstawową ochronę "wnętrzności" przed działaniem zjawisk atmosferycznych takich jak mżawka, deszcz czy też "podmuchy piasku". Oczywiście nie jest to ochrona doskonała i niezawodna (wszystko zależy od konkretnej sytuacji), jednakże czytając niektóre opisy sytuacji (nie wnikam w to czy są prawdziwe czy też nie) w jakiej znalazły się aparaty i wyszły z nich bez szwanku można stwierdzić iż konstrukcja body zapewnia wystarczającą ochronę a co za tym idzie wprowadzanie dodatkowych uszczelnień korpusu raczej mija się z celem, chyba że zamierzasz z dSLR nurkować lub wykonywać wielogodzinne "plenery" stojąc ze sprzętem w strugach deszczu.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 02-12-2008 o 15:36
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rubio Zobacz posta
    ...sam sobie kup worek i zaloz na glowe bo po takiej odpowiedzi to jedynie tyle ci pozostaje....
    Próbujesz z koła kwadrat zrobić w idiotyczny sposób nieprzewidziany przez producenta sprzętu więc co się dziwisz.

Ludzie worki stosują od dawna i żyją - najwidoczniej próbujesz wymyśleć coś genialnego. Polecam naniesienie poxipolu na wszystkie szczeliny - na pewno będzie szczelny
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a jakby wszystko jakimś woskiem zakleić? taka średniowieczna metoda
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów