Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Canon IXUS 860 czy IXUS 870 ?

Drakedh
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Bo jak poczytasz troche fora czy fachowa literature to dowiesz sie, ze wszystko ma swoje granice, nawet matryce APS-C, nie mowie juz o tych malenstwach w kompaktach. Zdaje sie jestes jednym z tych, ktorzy by chcieli z malucha 300KM wykrecic i zeby jeszcze palil ponizej 5 l na 100.

Ja widze tylko, ze jestes ofiara marketingu sadzac, ze w idiot aparacie 14 mln pixeli to:
    - po pierwsze nie przesada
    - po drugie potrzeba.
    Nie no, czytanko ze zrozumieniem sie klania
    Fora czytam, zreszta fora sa nie tylko od tego zeby czytac, ale tez po to, zeby aktywnie uczestniczyc w dyskusji. Z for biore rozne opinie pod uwage, wybieram te brzmiace najbardziej prawdopodobnie, sam eksperymentuje i dopiero wtedy wypowiadam sie na dany temat. Co do komentarza z maluchem to udajmy ze go nie bylo, przyklad raczej nie jest wysokich lotow.

Odnosnie samego ixusa 870 (ta, w koncu na temat) - kilka godzin temu dorwalem go w koncu w swoje lapska. Pierwsze wrazenie - wyswietlacz jest ogromny, prawdziwe wrazenie robi dopiero po odpaleniu, no ale to nie najwazniejsza czesc aparatu. Druga pozytywna niespodzianka - szybkosc operacji. Co prawda na codzien strzelam eosem, wiec jestem przyzwyczajony do szybkiego dzialania, ale racjonalnie bralem pod uwage ze to kompakt i nie bedzie sie tak spisywal. No i niespodziewanka, mimo ze w testach o tym zawsze wspominali, to jednak nie spodziewalem sie az tak szybkiego wykonywania wszelkich operacji. Po trzecie - faktycznie z latwoscia lapie ostrosc przy bardzo slabym swietle, tego tez nie spodziewalem sie po kompakcie, bo wiekszosc tego typu pstrykaczy ma z tym problem. W sumie to byloby na tyle z pierwszych wrazen, jutro po powrocie do domu wezme sie za powazniejsze testowanie IQ i wtedy zobaczymy, czy spisuje sie tak dobrze, jak zachwalaja go w testach.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drakedh Zobacz posta
    Nie no, czytanko ze zrozumieniem sie klania
    Fora czytam, zreszta fora sa nie tylko od tego zeby czytac, ale tez po to, zeby aktywnie uczestniczyc w dyskusji. Z for biore rozne opinie pod uwage, wybieram te brzmiace najbardziej prawdopodobnie, sam eksperymentuje i dopiero wtedy wypowiadam sie na dany temat. Co do komentarza z maluchem to udajmy ze go nie bylo, przyklad raczej nie jest wysokich lotow.
    Ja tez czerpie ze swojeg odoswiadczenia i wiem, ze na matryce pokroju 1/1.x lub 1.2x to 10 milionow to juz za duzo a nie mowmy prosze o 14. No chyba, ze kochasz szum.

Drakedh
    Guest

Domyślnie

No i dobra, Ty masz swoje zdanie, ja mam swoje. Przy czym jakos moje postaralem sie uzasadnic i pokazac ze to ma rece i nogi, podczas gdy Ty piszesz jedynie "tak bo tak" i "tak slyszalem".

Co do pstrykadla - podoba mi sie, ze podglad na lcd jest plynny w kazdych warunkach, nawet gdy jest bardzo ciemno. Nie wiem czy to standard w obecnych aparatach bo ostatni kompakt sprzedalem ponad rok temu, a jednak nigdy jeszcze nie spotkalem sie ze stuprocentowa plynnoscia podgladu w kompakcie. Mala rzecz, a cieszy.

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

No i dobra, Ty masz swoje zdanie, ja mam swoje. Przy czym jakos moje postaralem sie uzasadnic i pokazac ze to ma rece i nogi, podczas gdy Ty piszesz jedynie "tak bo tak" i "tak slyszalem".
    Uzasadniles? Czym ?? No, prosze Cie. Pokaz mi jedno racjonalne zdanie Twojego uzasadnienia.

Ja biore to z doswiadczenia swojego i for fotograficznych, gdzie pisza ludzie 10 x madrzejszy od Ciebie i ode Mnie razem wzietych. A skoro jestes taki madry to zaloz temat pt "ile max pixeli przy dzisiejszych fizycznych rozmiarach matryc kompaktow powinien miec kompakt, aby nie produkowal obrazkow szumiacych niczym szum fal nad morzem?"

W ogole po toku dysputy zaczynam siezastanawiac czy mialo sens wchodzenie z Toba w rozmowe.

Drakedh
    Guest

Domyślnie

Uzasadniles? Czym ?? No, prosze Cie. Pokaz mi jedno racjonalne zdanie Twojego uzasadnienia.

Ja biore to z doswiadczenia swojego i for fotograficznych, gdzie pisza ludzie 10 x madrzejszy od Ciebie i ode Mnie razem wzietych. A skoro jestes taki madry to zaloz temat pt "ile max pixeli przy dzisiejszych fizycznych rozmiarach matryc kompaktow powinien miec kompakt, aby nie produkowal obrazkow szumiacych niczym szum fal nad morzem?"

W ogole po toku dysputy zaczynam siezastanawiac czy mialo sens wchodzenie z Toba w rozmowe.
    Ano moze i pisza ludzie 10 razy madrzejsi, tyle ze jest ich jakies 1% z populacji calego forum. Co w ogole uwazasz za wyznacznik madrosci w tym temacie? Czy to musi byc producent matryc? Bo z tego co wiem, jako uzytkownik korzystam z mojej matrycy w identyczny sposob jak kazdy inny fotograf, tak wiec nie widze dlaczego nie mialbym sie orientowac.

Uzasadnienie? A chocby i
    Cytat Zamieszczone przez Drakedh
    Sprobuj sobie przeskalowac zdjecie z 14mp do 8mp, i wtedy porownaj z tym z aparatu 8mp.
    Probowales? Nie sadze. Jak wiec ta dyskusja ma byc sensowna skoro ignorujesz argumenty.

Nie mowie, ze chcialbym miec 14mp w aparacie. Mowie tylko, ze gdyby sprzet, ktory mam na oku mial te 14mp, nie uwazalbym go z tego powodu za zly.
    Ostatnio edytowane przez Drakedh ; 28-11-2008 o 14:25

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Ano moze i pisza ludzie 10 razy madrzejsi, tyle ze jest ich jakies 1% z populacji calego forum. Co w ogole uwazasz za wyznacznik madrosci w tym temacie? Czy to musi byc producent matryc? Bo z tego co wiem, jako uzytkownik korzystam z mojej matrycy w identyczny sposob jak kazdy inny fotograf, tak wiec nie widze dlaczego nie mialbym sie orientowac.
    Za wyznacznik madrosci w tym zakresie uwazam ludzi, ktorzy na forach nie sa od wczoraj i nie foca od wczoraj. Takich ludzi chociazby tutaj czy np na CF jest dosc troche.

A jak bys troche tylko mial pokory a nie opieral sie na swoich bzdurach to bys wiedzial o co chodzi.
    Uzasadnienie? A chocby i

Probowales? Nie sadze. Jak wiec ta dyskusja ma byc sensowna skoro ignorujesz argumenty.

Nie mowie, ze chcialbym miec 14mp w aparacie. Mowie tylko, ze gdyby sprzet, ktory mam na oku mial te 14mp, nie uwazalbym go z tego powodu za zly.
    Jesli argumenty sa nonsesowne to po co je brac pod uwage. Wykonujac to oczym mowisz i biorac pod uwage, ze roznice w fizycznych wielkosciach matryc w kompaktach w zaleznosci od tego czy ma 8 megapixeli czy 14 sa znikome efekt bylby taki, ze crop (8 mega) z 14 mega byl taki sam jak orginal z 8-emki. Tyle, ze ten z 14 bylby bardziej zaszumiony co dawalo by gorsza jakosc. Co do zwiekszenia szczegolow w 14 mega to moglo by miec zasadnosc, ale w przypadku jesli zostala by zastosowana lepsza optyka, czego raczej zadne firmy nie robia.

Na koniec dodam tylko, ze zawsze znajdzie sie taki przewrotnik jak Ty, ktory twierdzi wbrew wszystkim inaczej. Gdyby jeszcze popieral swoje tezy jakims doswiadczeniem tudziez opiniami ludzi majacych o temacie pojecie to rozumiem, ale w takim razie jak ten to mogl bys sobie darowac. Juz ci mowilem, kup sobie kompakt z 14 mln pixeli i matryca 1/2.33 i ciesz sie jakoscia obrazu.

Drakedh
    Guest

Domyślnie

Za wyznacznik madrosci w tym zakresie uwazam ludzi, ktorzy na forach nie sa od wczoraj
    A kto mowi, ze ja na forach jestem od wczoraj? Poza tym, na forach jest bardzo wiele osob przekazujacych gdzies zaslyszane, i czesto mylne infrmacje. Niezbyt wiarygodne zrodlo.
    ze crop
    A rozrozniamy crop od resize? Warto znac roznice
    bylby
    Mowisz o fizyce a zachowujesz sie jak filozof. Nie mozesz miec pewnosci nie doswiadczajac czegos.

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

A kto mowi, ze ja na forach jestem od wczoraj? Poza tym, na forach jest bardzo wiele osob przekazujacych gdzies zaslyszane, i czesto mylne infrmacje. Niezbyt wiarygodne zrodlo.

A rozrozniamy crop od resize? Warto znac roznice

Mowisz o fizyce a zachowujesz sie jak filozof. Nie mozesz miec pewnosci nie doswiadczajac czegos.
    Czyli dalej obstajesz przy opcji 14 mega pixeli w kompaktach?

Zastanawiam sie dlaczego kupiles takowy z 10 mln, nie czujesz nie dosytu?

Drakedh
    Guest

Domyślnie

No wlasnie dlatego pisalem o czytaniu ze zrozumieniem. Nie mowie ze 14mp kompakty sa najlepsze. Mowie tylko, ze gdyby aparat ktory mi sie podoba (np wlasnie 870) mial 14mp, nie uznalbym tego za jakas wade, a juz napewno taka powstrzymujaca mnie od zakupu, nie uznalbym tez tego jednak za zaleta, a juz tym bardziej bajer warty kupienia. Po prostu jest to dla mnie wartosc neutralna.

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

No wlasnie dlatego pisalem o czytaniu ze zrozumieniem. Nie mowie ze 14mp kompakty sa najlepsze. Mowie tylko, ze gdyby aparat ktory mi sie podoba (np wlasnie 870) mial 14mp, nie uznalbym tego za jakas wade, a juz napewno taka powstrzymujaca mnie od zakupu, nie uznalbym tez tego jednak za zaleta, a juz tym bardziej bajer warty kupienia. Po prostu jest to dla mnie wartosc neutralna.
    Ok, rozumie co myslisz, tylko, ze tak naprawde w kompakcie o tak malej matrycy 14 mln pixeli to zdecydowania wada.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów