Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Canon IXUS 860 czy IXUS 870 ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No ja bym chciał kiedyś ixusa 860 z matrycą z 960 i pozostawienie 8 mln pixeli. Niestety marketing jest nieubłagany i chyba tego w długim czasie nie doczekam. Model 860 ma znajoma i mnie jak i mojej dziewczynie bardzo podoba się ten aparat, szczególnie czas potrzebny do zrobienia zdjęcia po włączeniu, duży ekranik, szeroki kąt choć faktycznie czasem w rogach są problemy z ostrością, ale to przecież aparat malutki i cudów nie ma się co spodziewać.

Drakedh
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal1984 Zobacz posta
    Drakedh jak zakupisz to podziel się opiniami
    Nie ma sprawy, najprawdopodobniej w okolicach przyszlej srody, ewentualnie z malym poslizgiem.
    Cytat Zamieszczone przez michal1984 Zobacz posta
    No ja bym chciał kiedyś ixusa 860 z matrycą z 960
    A ja chcialbym kieszonkowy kompakt z matryca mojego 400D i stalym szklem 30mm 2.0... Niestety aparaty to nie komputery, nigdy nie dostaniemy dokladnie tego, co chcemy... A juz napewno nie za cene taka, jak chcemy ;-)
    Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Ja obecnie jestem na zakupie 860 i nawet nie patrze na wyzsze modele. Szeroki kat plus ekran 3 cale. Nie potrafie zrozumiec kroku Canona z tym pomniejszeniem i to wyraznym ekranu. Nie mowie juz o fakcie przelaldowania pixelami wyzszych modeli.
    A porownywales sample z 860 i 870? Moim zdaniem roznica jest naprawde znaczaca, szczegolnie w ilosci szumu (i duzo ladniejszej jego charakterystyce w 870).

Co do przeladowania pixelami - rzecz wzgledna. Uwazasz, ze model 8mp bedzie robil fotki z mniejsza iloscia szumu niz 14mp? Porownujac bezwzglednie na 100% moze i tak, ale pamietaj ze szum z matrycy o mniejszych pixelach bedzie drobniejszy. Sprobuj sobie przeskalowac zdjecie z 14mp do 8mp, i wtedy porownaj z tym z aparatu 8mp. Nie dosc ze szum bedzie mniej widoczny, to zdjecie bedzie ogolnie ostrzejsze i bogatsze w detale. Nadal uwazasz, ze nowe canony sa przeladowane pixelami?

Nie mowie, ze 8mp to malo, moim zdaniem to calkiem przyzwoita ilosc wystarczajaca do typowych wakacyjno-rekreacyjnych zastosowan drukujac zdjecia w A5-A4. Ale nie rozumiem tez ludzi mowiacych, ze wieksza ilosc psuje zdjecia. Kompleks jakis?
    Ostatnio edytowane przez Drakedh ; 20-11-2008 o 18:19

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drakedh Zobacz posta
    A porownywales sample z 860 i 870? Moim zdaniem roznica jest naprawde znaczaca, szczegolnie w ilosci szumu (i duzo ladniejszej jego charakterystyce w 870).
    Widzialem sample z tego i tego i nie widze tutaj przepasci. Rozcnie moze i sa, ale bez przesady.
    Co do przeladowania pixelami - rzecz wzgledna. Uwazasz, ze model 8mp bedzie robil fotki z mniejsza iloscia szumu niz 14mp? Porownujac bezwzglednie na 100% moze i tak, ale pamietaj ze szum z matrycy o mniejszych pixelach bedzie drobniejszy. Sprobuj sobie przeskalowac zdjecie z 14mp do 8mp, i wtedy porownaj z tym z aparatu 8mp. Nie dosc ze szum bedzie mniej widoczny, to zdjecie bedzie ogolnie ostrzejsze i bogatsze w detale. Nadal uwazasz, ze nowe canony sa przeladowane pixelami?
    Powiem ci tylko tyle. Czytam wiele i mam tez paru znajomych zawodowych fotografow. Wszystkie opinie sa takie, ze 14 mln, a moze i nawet 12 to za duzo nawet na APS-C, a gdie by tam mowic o takim malenstwie.
    Takze sadze, ze Twoja opinie mozna wsadzic miedzy bajki.
    Ale jak chcesz to mozesz sobie kupic aparat z z matryca 1/1.8 i 40 mln pixeli, bo pewnie za 2-3 lata takie bedzie mozna spotkac.
    Nie mowie, ze 8mp to malo, moim zdaniem to calkiem przyzwoita ilosc wystarczajaca do typowych wakacyjno-rekreacyjnych zastosowan drukujac zdjecia w A5-A4. Ale nie rozumiem tez ludzi mowiacych, ze wieksza ilosc psuje zdjecia. Kompleks jakis?
    Wieksza ilosc pixeli nie psuje zdjec, wrecz przeciwnie, z jednym drobnym ale; musi to byc w ramach zdrowego rozsadku, bo co raz lepsze algorytmy odszumiania to jedno, a prawa fizyki to drugie.

BTW: To nie roznica 2 mln pixeli, ale prawie zwiekszona licza o 100%.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 21-11-2008 o 14:05

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

ixus 860 jest ok. Najważniejsze w tym aparacie to to, że ma szeroki kont, tzn że przy zdjęciach rodzinnych zmieści się jeszcze ciocia z boku i nie przeszkadza ściana za plecami.
    Nowy IXUS 870 spełnia ten warunek a na dodatek ma większy ZOOM i ma 2mln pixeli więcej.

Dziś kupiłbym 870.
    //mj

Drakedh
    Guest

Domyślnie

Widzialem sample z tego i tego i nie widze tutaj przepasci. Rozcnie moze i sa, ale bez przesady.
    Proponuje zerknac na sample z wyzszym iso.
    Powiem ci tylko tyle. Czytam wiele i mam tez paru znajomych(...)
    Jezeli jedynym Twoim konkretnym argumentem jest "slyszalem, ze...", to swoj tekst ze wsadzaniem miedzy bajki mozesz sobie darowac. Polscy profesonalisci a.k.a. fotografowie weselni czesto sami nie intesesuja sie technologia i swoja wiedze ograniczaja do kilku przeczytanych artykulow, ot tak zeby nie byc zupelnie zielonym. Nie mowie ze to zle, nie jest im to do pracy potrzebne, ale ich wiarygodnosc w tego typu sprawach nie jest nic wieksza od zwyklych amatorow, ktorzy czesto sami dociekaja roznic w jakosci, a nie bazuja jedynie na tym, co slyszeli. Dlatego tez proponuje wypracowac sobie wlasne zdanie na podstawie faktow, a nie pytac jedynie o zdanie i wierzyc na slepo starszym kolegom.
    BTW: To nie roznica 2 mln pixeli, ale prawie zwiekszona licza o 100%.
    Przyklad byl tak przesadzony tylko po to, zeby Twoje oczka mogly wyraznie zobaczyc efekt, bo przy roznicy 2mp nie za wiele bys widzial.

A co do 870 - zauwazyliscie roznice cenowe wariantow kolorystycznych? Srebrny wariant jest przecietnie o kilkadziesiat zlotych drozszy od (imo okropnego) zlotego. :-|

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Proponuje zerknac na sample z wyzszym iso.
    Jezeli jedynym Twoim konkretnym argumentem jest "slyszalem, ze...", to swoj tekst ze wsadzaniem miedzy bajki mozesz sobie darowac. Polscy profesonalisci a.k.a. fotografowie weselni czesto sami nie intesesuja sie technologia i swoja wiedze ograniczaja do kilku przeczytanych artykulow, ot tak zeby nie byc zupelnie zielonym. Nie mowie ze to zle, nie jest im to do pracy potrzebne, ale ich wiarygodnosc w tego typu sprawach nie jest nic wieksza od zwyklych amatorow, ktorzy czesto sami dociekaja roznic w jakosci, a nie bazuja jedynie na tym, co slyszeli. Dlatego tez proponuje wypracowac sobie wlasne zdanie na podstawie faktow, a nie pytac jedynie o zdanie i wierzyc na slepo starszym kolegom.
    Bo jak poczytasz troche fora czy fachowa literature to dowiesz sie, ze wszystko ma swoje granice, nawet matryce APS-C, nie mowie juz o tych malenstwach w kompaktach. Zdaje sie jestes jednym z tych, ktorzy by chcieli z malucha 300KM wykrecic i zeby jeszcze palil ponizej 5 l na 100.

Przyklad byl tak przesadzony tylko po to, zeby Twoje oczka mogly wyraznie zobaczyc efekt, bo przy roznicy 2mp nie za wiele bys widzial.
    Ja widze tylko, ze jestes ofiara marketingu sadzac, ze w idiot aparacie 14 mln pixeli to:
    - po pierwsze nie przesada
    - po drugie potrzeba.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ixus 860 jest ok (szczegolnie po naprawie) - szybki, multimedialny, wystarczajacy jakosciowo. Ale mam problem - jak go zmusić do wybierania większej przesłony? Nie ma żadnego programu "krajobrazowego"...

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

IXUS jest aparatem typu małpka, więc kupując taki aparat nie można liczyć na ustawienia manualne :-(
    //mj

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mi wystarczyłby tryb krajobrazowy jakiś, a tu nic... trzeba się będzie chyba w CHDK pobawić

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

można ustawić TRYB MAKRO, NORMALNY AF i nieskończoność.

i juz możesz strzelać krajobrazy.
    //mj

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów