Czasopismo Lustrzanka KONKURS FOTOGRAFICZNY
Jak zapowiedziałem wcześniej temat konkursu powinien być trudny. Oczywiście na tyle trudny aby każdy z Was mógł wziąć w nim udział. Co prawda pora roku nie sprzyja aby lecieć z aparatem w plener ale zakładam, że w temacie konkursu każdy coś tam ma. Kto nie próbował jeszcze zmierzyć się z tak trudnym tematem? Więc podaję temat:
ZACHÓD SŁOŃCA
Motto konkursu: „Jakie to proste powiedział prosiaczek patrząc na obręcz”
Proste prawda? Zapraszam do udziału w konkursie ale wcześniej proponuję zapoznać się z regulaminem.
REGULAMIN
1 Każdy z uczestników ma prawo zamieścić w wątku konkursu jedno zdjęcie które musi zawierać tytuł zdjęcia oraz nie przekraczający tysiąca znaków podpis jak to zdjęcie zostało zrobione. Można zamieścić serię do czterech zdjęć ale muszą one nawiązywać do jednej opisanej sytuacji lub zdarzenia.
2 Wszystkie umieszczone w wątku zdjęcia zostaną zamieszczone w czasopiśmie Lustrzanka.
3 Osoby, które zechcą aby zamieszczone w czasopiśmie zdjęcie było nieco większe od znaczka pocztowego proszę o przysłania zdjęcia w większej rozdzielczości na adres redakcja@tmf.waw.pl w tytule wiadomości podając tytuł i „Nick” z Forum aby można było łatwo odnaleźć opis do zdjęcia na Forum
4 Zamieszczenie zdjęcia w wątku jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na jego bezpłatną publikację w czasopiśmie Lustrzanka.
5 W wątku nie krytykujemy i nie oceniamy nadesłanych prac. Posty nie spełniające tego wymogu będą usuwane.
6 Laureata konkursu wybierze Jury do którego zaproszę użytkowników Forum CB. Oceniany będzie poziom zdjęcia jak i jego zgodność z tytułem oraz opisem sytuacji.
7 Wyniki konkursu ogłoszę w czasopiśmie Lustrzanka jak i na Forum.
Uwaga! W konkursie mogą brać udział prace prezentowane w innych konkursach i galeriach.
TERMIN
Czasopismo Lustrzanka w odróżnieniu od Forum nie jest z gumy i może pomieścić określoną ilość zdjęć. Dlatego „kto pierwszy ten lepszy” Wiadomo, że najlepszy będzie pierwszy.
NAGRODY
Z laureatem konkursu przeprowadzimy wywiad i zaprezentujemy najlepsze prace w czasopiśmie Lustrzanka.
Skrócony Poradnik o tym jak Fotografować Zachód Słońca.
...Niby wszystko jest proste. Wystarczy wybrać z menu odpowiedni pomiar światła, ustawić balans bieli, czas naświetlania, odpowiednią przysłonę i nacisnąć na spust migawki. Potem patrzysz na monitor i okazuje się, że to trochę nie te kolory a w zasadzie piękne czerwone słońce jest zupełnie białe. To może trochę nie doświetlić? Ale o ile? Po każdym naciśnięciu spustu od razu możesz ocenić na monitorze zdjęcie. Tylko, co z tego jak za każdym razem coś jeszcze jest nie tak. A instrukcja została w domu. Do tego głupio trochę tak na plaży wertować instrukcję. A słońce zachodzi. Niby powoli, ale jednak. Jest coraz niżej nad linią horyzontu i zaraz zniknie zupełnie za widnokręgiem. Niestety im jest niżej cały czas zmienia się jego jasność, świeci coraz słabiej a nasze ustawienia aparatu mają się do tego nijak. Okazuje się, że słońce zachodzi wcale nie tak powoli jak mogłoby się wydawać...
...Ważne abyśmy rozróżniali stany słońca, czyli sytuację, kiedy robimy zdjęcie „pod słońce” od „zachodu słońca” Teoretycznie zachód słońca jest nie mniej ni więcej fotografowaniem pod słońce, ale z tą różnicą, że jego jasność znacznie maleje a kolor zmienia się na pomarańczowy lub czerwony...
Cały poradnik o tym jak fotografować i jakich nie popełniać błędów podczas robienia zdjęć w temacie Zachód Słońca znajdziecie w czasopiśmie Lustrzanka które obecnie można nabyć drogą kupna w Empikach na terenie całego kraju: www.tmf.waw.pl
Przykład jak powinno być zamieszczone zdjęcie na konkurs:
Tytuł: Oko na Maroko czyli: Ja wam dam zachody!
Opis: Bardzo lubię jak w kręgu zachodzącego słońca coś się znajduje. Najlepiej jak by to był trzy masztowy żaglowiec ale te niestety odpływają zawsze na długo przed zachodem słońca. Więc muszę się cieszyć z tego co na brzegu. Najczęściej są to zakochani. Trzymają się za ręce i podziwiają romantyczny widok zbliżającego się do linii widnokręgu słońca. Robiąc to zdjęcie cały czas ktoś przechodził obok moich zakochanych psując kadr. Ale zrobiłem parę zdjęć i zdecydowałem, że to jedna ma jakiś urok dlatego zostało. Nie jestem zadowolony z samego słońca ponieważ jest mocno prześwietlone i znacznie lepiej by było jak by w miejscu białego koloru była czerwień lub pomarańcz. Jednak wtedy kontury zakochanych stały by się prawie niewidoczne dlatego zdecydowałem się na ten kompromis. Zdjęcie wykonałem lustrzanką ( i tu podajemy jak chcemy sprzęt i parametry ekspozycji )
Zapraszam do udziału w konkursie!