Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Czasopismo Lustrzanka KONKURS FOTOGRAFICZNY - ZAKOŃCZONY

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie Czasopismo Lustrzanka KONKURS FOTOGRAFICZNY - ZAKOŃCZONY

Czasopismo Lustrzanka KONKURS FOTOGRAFICZNY

Jak zapowiedziałem wcześniej temat konkursu powinien być trudny. Oczywiście na tyle trudny aby każdy z Was mógł wziąć w nim udział. Co prawda pora roku nie sprzyja aby lecieć z aparatem w plener ale zakładam, że w temacie konkursu każdy coś tam ma. Kto nie próbował jeszcze zmierzyć się z tak trudnym tematem? Więc podaję temat:

ZACHÓD SŁOŃCA

Motto konkursu: „Jakie to proste powiedział prosiaczek patrząc na obręcz”

Proste prawda? Zapraszam do udziału w konkursie ale wcześniej proponuję zapoznać się z regulaminem.

REGULAMIN

1 Każdy z uczestników ma prawo zamieścić w wątku konkursu jedno zdjęcie które musi zawierać tytuł zdjęcia oraz nie przekraczający tysiąca znaków podpis jak to zdjęcie zostało zrobione. Można zamieścić serię do czterech zdjęć ale muszą one nawiązywać do jednej opisanej sytuacji lub zdarzenia.

2 Wszystkie umieszczone w wątku zdjęcia zostaną zamieszczone w czasopiśmie Lustrzanka.

3 Osoby, które zechcą aby zamieszczone w czasopiśmie zdjęcie było nieco większe od znaczka pocztowego proszę o przysłania zdjęcia w większej rozdzielczości na adres redakcja@tmf.waw.pl w tytule wiadomości podając tytuł i „Nick” z Forum aby można było łatwo odnaleźć opis do zdjęcia na Forum

4 Zamieszczenie zdjęcia w wątku jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na jego bezpłatną publikację w czasopiśmie Lustrzanka.

5 W wątku nie krytykujemy i nie oceniamy nadesłanych prac. Posty nie spełniające tego wymogu będą usuwane.

6 Laureata konkursu wybierze Jury do którego zaproszę użytkowników Forum CB. Oceniany będzie poziom zdjęcia jak i jego zgodność z tytułem oraz opisem sytuacji.

7 Wyniki konkursu ogłoszę w czasopiśmie Lustrzanka jak i na Forum.

Uwaga! W konkursie mogą brać udział prace prezentowane w innych konkursach i galeriach.

TERMIN

Czasopismo Lustrzanka w odróżnieniu od Forum nie jest z gumy i może pomieścić określoną ilość zdjęć. Dlatego „kto pierwszy ten lepszy” Wiadomo, że najlepszy będzie pierwszy.

NAGRODY

Z laureatem konkursu przeprowadzimy wywiad i zaprezentujemy najlepsze prace w czasopiśmie Lustrzanka.

Skrócony Poradnik o tym jak Fotografować Zachód Słońca.

...Niby wszystko jest proste. Wystarczy wybrać z menu odpowiedni pomiar światła, ustawić balans bieli, czas naświetlania, odpowiednią przysłonę i nacisnąć na spust migawki. Potem patrzysz na monitor i okazuje się, że to trochę nie te kolory a w zasadzie piękne czerwone słońce jest zupełnie białe. To może trochę nie doświetlić? Ale o ile? Po każdym naciśnięciu spustu od razu możesz ocenić na monitorze zdjęcie. Tylko, co z tego jak za każdym razem coś jeszcze jest nie tak. A instrukcja została w domu. Do tego głupio trochę tak na plaży wertować instrukcję. A słońce zachodzi. Niby powoli, ale jednak. Jest coraz niżej nad linią horyzontu i zaraz zniknie zupełnie za widnokręgiem. Niestety im jest niżej cały czas zmienia się jego jasność, świeci coraz słabiej a nasze ustawienia aparatu mają się do tego nijak. Okazuje się, że słońce zachodzi wcale nie tak powoli jak mogłoby się wydawać...

...Ważne abyśmy rozróżniali stany słońca, czyli sytuację, kiedy robimy zdjęcie „pod słońce” od „zachodu słońca” Teoretycznie zachód słońca jest nie mniej ni więcej fotografowaniem pod słońce, ale z tą różnicą, że jego jasność znacznie maleje a kolor zmienia się na pomarańczowy lub czerwony...

Cały poradnik o tym jak fotografować i jakich nie popełniać błędów podczas robienia zdjęć w temacie Zachód Słońca znajdziecie w czasopiśmie Lustrzanka które obecnie można nabyć drogą kupna w Empikach na terenie całego kraju: www.tmf.waw.pl

Przykład jak powinno być zamieszczone zdjęcie na konkurs:

Tytuł: Oko na Maroko czyli: Ja wam dam zachody!

Opis: Bardzo lubię jak w kręgu zachodzącego słońca coś się znajduje. Najlepiej jak by to był trzy masztowy żaglowiec ale te niestety odpływają zawsze na długo przed zachodem słońca. Więc muszę się cieszyć z tego co na brzegu. Najczęściej są to zakochani. Trzymają się za ręce i podziwiają romantyczny widok zbliżającego się do linii widnokręgu słońca. Robiąc to zdjęcie cały czas ktoś przechodził obok moich zakochanych psując kadr. Ale zrobiłem parę zdjęć i zdecydowałem, że to jedna ma jakiś urok dlatego zostało. Nie jestem zadowolony z samego słońca ponieważ jest mocno prześwietlone i znacznie lepiej by było jak by w miejscu białego koloru była czerwień lub pomarańcz. Jednak wtedy kontury zakochanych stały by się prawie niewidoczne dlatego zdecydowałem się na ten kompromis. Zdjęcie wykonałem lustrzanką ( i tu podajemy jak chcemy sprzęt i parametry ekspozycji )

Zapraszam do udziału w konkursie!
    Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 21-11-2008 o 21:53
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie Hawaje

No to może ja...
    Być na Hawajach i nie sfotografować zachodu słońca to ponoć grzech. A że nie lubię grzeszyć postanowiłem uwiecznić to - mimo wszystko codzienne - zjawisko. Gdy zbliża się godzina 18 na plaży znów przybywa ludzi, tym razem z różnorakimi aparatami. Zaczynają nawet błyskać flesze.. W zrobieniu zdjęcia bardzo pomagają bogatsi turyści, którzy na łódkach, stateczkach, żaglówkach i innych, różnej maści obiektach pływających "wchodzą w kadr". Z kilkudziesięciu ujęć wykonanych tego wieczora to najbardziej przypadło mi do gustu.
    Dane techniczne:
    Canon 20D
    ISO 100
    ogniskowa 40mm
    przesłona 8,0
    czas naświetlania 1/2000
    Zdjęcie właściwe:
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Coś już napisał Awatar gustaff

Domyślnie

15 listopada roku 2008. Wchodziłem na Zawrat od strony hali gąsienicowej, a następnie na Świnicę o zachodzie słońca skąd pochodzi ten właśnie kadr. Przejście dość męczące i wymagające szczególnie na dość oblodzony Zawrat ale widoki wynagrodziły wszystko, nawet nocne zejście z tej górki.
    Dane: EOS 5D + 17-40.
    5D mk II + szkła. A900 + szkła. Minolta 600si + szkła. Zenit + szkła

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie "Heave away Santiano"

Przedostatni dzień urlopu i przedostatnie leniwe godziny spedzone na portowych falochronach. Ostatni zachód słońca nad morzem przed powrotem do codziennych obowiazkow. Ostatni rejs Dragona przed koncem sezonu. I pamiatka ktora zostala i dzis przypomina o minionym lecie :-)

eos 40d + 10-17 fisheye

Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 22-11-2008 o 01:40 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie Suwalszczyna

Oto upamiętnienie romantycznej chwili. W trakcie powrotu z długiej wycieczki rowerowej 14 sierpnia 2008 roku. Odpoczywałem z narzeczoną na punkcie widokowym, na brzegu jeziora Wigry. Tak zachwyciła nas kolorystyka nieba, że postanowiłem ją utrwalić.

Dane zdjecia:
    Canon 30D
    EF 24-105L
    Ogn. 24mm
    F 8,0
    czas 1/40
    Iso 400

Zdjecie:
    Ostatnio edytowane przez Jacek23 ; 22-11-2008 o 02:01

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

Ostatni dzień tegorocznych wakacji nad morzem Bałtyckim. Niestety pogoda i tym razem płata nam figla i nie sprzyja wieczornym spacerom. Mocno zmarznięci oczekujemy na zachód słońca wraz z kilkunastoma turystami którzy podobnie jak my mimo bardzo niskiej temperatury czekają aż słońce zniknie za horyzontem. Po dłuższej chwili już nikt nie narzeka na warunki atmosferyczne a naszym oczom ukazuje się piękny widok.

Canon 30D + 70-300 IS
    130mm
    F/8.0
    ISO 100
    1/500 sek

Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Tytuł: Śnieżka

Opis: Mroźne, styczniowe popołudnie nad Karkonoszami. Pospieszna wspinaczka na szczyt Śnieżki, żeby uchwycić światło chowającego się za grzbietami gór słońca - mimo zmęczenia całodzienną wędrówką, problemów ze złapaniem oddechu i palców przymarzających do korpusu. Zobaczyć i zrobić zdjęcie. Zachować w pamięci górską przygodę. Zdjęcie wykonałem lustrzanką (i tu nie bedzie listy sprzetu, bo kogo to * obchodzi?)

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tytuł: Jezioro Rusałka

Opis: Zdjęcie zrobione trzy lata temu podczas jednego ze spacerów nad jeziorem Rusałka w centrum Poznania. Właściwie trochę z przypadku i bez żadnego przygotowania. Zainspirował mnie ciekawy układ gałęzi. Bardzo lubię zachody słońca i odkąd zainteresowałem się fotografią zawsze starałem się je uwieczniać. A zadanie to, wbrew obiegowym opiniom, wcale nie należy do najprostszych. Niewiele dotąd zrobiłem zdjęć zachodów, z których byłbym zadowolony. To wydaje mi się jednak trochę inne od większości popularnych ujęć i przez to mam do niego pewien sentyment. Zdjęcie to wykonałem kompaktem Canon A80, bo wtedy dopiero chorowałem na cyfrowe lustro. Mam nadzieję jednak, że mimo tytułu czasopisma nie zostanę za to zdyskwalifikowany:wink:
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Domyślnie Only sky is the limit.

8 listopada 2008 roku.

Modelarskie zakończenie sezonu na lotnisku w Pruszczu Gdańskim. Zdalnie sterowany model samolotu Piper Cub w skali 1:6. Zdjęcie kojarzy mi się z kadrem z filmu "Pożegnanie z Afryką".

400d + kit

Ostatnio edytowane przez malinowski ; 22-11-2008 o 15:46

Zdrowa Marchewka
    Guest

Talking płoną góry,płona lasy....

Practica BX 20S + Practicar 28-70 (3.5-4.5) ze statywu i oczywiście negatyw FUJI

Zachód słońca w pięknej miejscowości BOLMIN w okolicach CHĘCIN znanych z zamku królewskiego.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów