Lipiec 2008. Okolice Makarskiej. Zauroczeni kolorami nieba oświetlonego zachodzącym słońcem zatrzymaliśmy się w drodze powrotnej z Dubrownika aby uwiecznić ten widok.
40D T 28-75, ISO 100, f/5 1/320
Lipiec 2008. Okolice Makarskiej. Zauroczeni kolorami nieba oświetlonego zachodzącym słońcem zatrzymaliśmy się w drodze powrotnej z Dubrownika aby uwiecznić ten widok.
40D T 28-75, ISO 100, f/5 1/320
Ostatnio edytowane przez arturof ; 22-11-2008 o 19:29
Canon eos 33 + Tamron 28-80 aspherical 1:3.5-5.6 (kit) + Kodak Color 200 i oczywiście statyw.
Miejsce to sam środek miasta, w pobliżu Starej Oranżerii - jedynej pozostałości po pałacu Danielewicza w Sieradzu (obecnie znajduje się tam szkoła, zaś oranżeria już jest opatrzona tabliczką "do rozbiórki"). W drodze na mały plener w oranżerii dzierżąc dzielnie w jednej dłoni smycz z psem a w drugiej statyw i torbę z aparatem, kącikiem oka dojrzałam okazałe drzewo a tuż za nim zachodzące słońce. Psa przywołałam do porządku a sama zamarłam w bezruchu, okazało się, że to jedno drzewo to dwa bliźniacze drzewa. Po chwili opamiętałam się... "przecież ja mam aparat!". Spróbowałam jak najszybciej się dało pozbyć balastu - pies, statyw, torba...wszystko się poplątało a słońce było coraz niżej. Kompletnie rozdygotana z poplątanymi paskami od torby, statywu i smyczy jakoś udało mi się rozdzielić. Rozstawiłam w pośpiechu statyw, dopięłam aparat, dobrałam parametry (niepewnie bo nie robiłam nigdy jeszcze świadomie zdjęcie zachodzącego słońca ale wiedziałam, że chcę uzyskać rozchodzące się promienie spomiędzy drzewa). Nacisnęłam spust migawki i voila! Jak mi poszło?
Ostatnio edytowane przez Paenka ; 22-11-2008 o 19:53
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Ostatnio edytowane przez BuRton ; 22-11-2008 o 20:55
Opis: Zdjęcie zrobione podczas mojego tygodniowego pobytu w Wolińskim Parku Narodowym w końcu sierpnia tego roku.
W miejsce gdzie podmywane przez Bałtyk klify osiągają kilkadziesiąt metrów wysokości, a osuwające się głazy wpadają do morza trzeba było dreptać plażą ok.1.5 godz. w jedną stronę od miejsca naszego zakwaterowania.
Dopiero ostatniego dnia wakacji pogoda była na tyle łaskawa, że można było zrobić coś ciekawego - w sumie była to już trzecia "wyprawa" w ten rejon w ciągu całego wyjazdu.
135mm f/11 1/1000s iso-400
zdjęcie z pochodzi z maja br. i zrobiono je w Łebie.
wykorzystano oczywiście lustrzankę (C350D + 28-135 IS) ;]
"Sonnenuntergang"
Zdjęcie zrobione w okolicach Siegen w Niemczech. Każdą wolną chwilę poświęcałem na jakieś wycieczki po okolicznych wioskach i miasteczkach. Jadąc polną drogą zauważyłem jak słońce przedziera się pomiędzy konar drzewa. Nie pozostało mi nic innego jak chwycić aparat i sfotografować zachód słońca.
40D + Tokina 12-24
Zdjęcie zrobione wczesnym latem 2007 roku. Powstało ono podczas wędrówki po polach. Spodobał mi się kolor nieba oraz równie kolorowa łąka(ugór). Zdjęcie powstało z ambony myśliwskiej.