Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: C 100-400 - zwiększając przysłonę robi sie BF

Adam_O
    Guest

Domyślnie C 100-400 - zwiększając przysłonę robi sie BF

Zwiększając wartość przysłony zauważyłem zjawisko powiedzmy BF.
    Aparat ustawiłem na statywie, podniesione lustro, ostrość ostawiona manualnie(środkowa bateryjka) i w tych ustawieniach strzeliłem cztery foty na różnych przysłonach, a mianowicie :F5,6 F8 F11 F14
    F5.6

F8

F11

F14

Jak widać w miarę przymykania przysłony bateryjka w którą mierzyłem staje się coraz mniej ostra a bateria za nią ostrzeje.
    Czym to może być spowodowane ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

strzelam: dyfrakcja?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

A czy na f14 nadal aparat potwierdzał ostrość na środkowej bateryjce?

Bywalec Awatar Dilbercik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

aparat zawsze ostrzy na pelni otwartej przyslonie, a przymyka ja tylko na chwile robienia zdjecia.
    Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

Adam_O
    Guest

Domyślnie

Ostrość była ustwiona tylko raz i to manualnie

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Dilbercik zauważ, że autor napisał, że ostrość była ustawiona manualnie.
    Moje pytanie dotyczyło sprawdzenia w wizjerze czy aparat przed zrobieniem ostatniego zdjęcia "piknie" przy wciśniętym do połowy spuście, potwierdzając ostrość w danym punkcie AF. Bo tylko w takiej sytuacjo można mówić o FF/BF.

Bywalec Awatar Dilbercik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a co ma ostrosc manualna do tego ? nie wazne czy manualnie czy AF ustawiasz na pelnej dziurze no chyba ze wcikal guzik podgladu glebi. ale to przy f14 mial by ciemnosc...

wnioskuje ze ostrosc ustawiana na ekraniku przy LV... juz widziz jak sie ma ostrosc ekranika do fotek...
    Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Mniej ostra - dyfrakcja, pamiętaj, że każdy obiektyw jest korygowany nie pod kątem wszystkich przysłon, tylko pewnego zakresu.

Zobacz testy na optycznych, na pełnej dziurze słabo, potem około 5,6 - 8,0 osiąga maksymalne osiągi, potem np. rozdzielczość liniowa, kontrast spada.

Są też obiektywy które najlepiej pracują otwarte (np. portretowe) lub bardzo przymknięte (makro) - uogólniam, ale chcę zobrazować przykład.

Bardziej ostra z tyłu - zwiększa się głębia ostrości i to jest normalne.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeżeli masz puszkę z duża ilością megapixeli (i/lub jeszcze cropa na dodatek) to z pewnością jest to dyfrakcja - osobiście nie polecam robić zdjęć powyżej f/11

jest jeszcze jedna opcja - niektóre szkła Canona z RF/IF (np. 20-35, 85/1,8) mają taką przypadłość, że dla wyższych przysłon przesuwa się płaszczyzna ostrości i lepiej wychodzą np. na f/4 niż f/5,6

ale tak ogóle to nie ma się czym martwić ;]
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Adam_O
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dilbercik Zobacz posta
    wnioskuje ze ostrosc ustawiana na ekraniku przy LV
    ostrość ustwiałem manualnie ale przez wizjer a nie LV

Cytat Zamieszczone przez malkontent Zobacz posta
    Zobacz testy na optycznych, na pełnej dziurze słabo, potem około 5,6 - 8,0 osiąga maksymalne osiągi, potem np. rozdzielczość liniowa, kontrast spada.
    nie zwróciłem na to wcześniej uwagi

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    jeżeli masz puszkę z duża ilością megapixeli (i/lub jeszcze cropa na dodatek) to z pewnością jest to dyfrakcja - osobiście nie polecam robić zdjęć powyżej f/11

jest jeszcze jedna opcja - niektóre szkła Canona z RF/IF (np. 20-35, 85/1,8) mają taką przypadłość, że dla wyższych przysłon przesuwa się płaszczyzna ostrości i lepiej wychodzą np. na f/4 niż f/5,6

ale tak ogóle to nie ma się czym martwić ;]
    Nie zamieżam robić powyżej f11. Tutaj zrobiłem tylko w ramach testu.

Widzę że nie ma się co stresować tylko trzeba ruszyć w jakiś plener i szukać ładnych kadrów.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów