Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
No ale co to ma wspólnego z tematem jeśli weźmiesz inny obiektyw? Przecież chodzi o to że z tego samego obiektywu i ogniskowej 30D i 5D2 (po zrobieniu programowego cropa do rozmiaru 30D) powinny dać identyczny obraz. Oczywiste jest że w takim przypadku należy użyć identycznego czasu otwarcia migawki w obu przypadkach.
Jeśli do zrobienia nieporuszonego zdjęcia 30D obiektywem 100mm potrzeba czasu 1/160 to dokładnie takiego samego czasu (1/160s) potrzeba wykonując zdjęcie i cropując je do rozmiaru 30D z 5D2. Jeśli cropa z 5D2 nie robimy to czas można wydłużyć do 1/100s bo po wykonaniu odbitki (przeskalowaniu w dół) poruszenie zniknie.
Spoko, ja to wszystko doskonale rozumiem. Chciałem zwrócić jedynie uwagę na to, że jeśli są zbyt lakoniczne wypowiedzi, to można sobie "prawie" każdą teorię dośpiewać bo nie wiadomo kto jakie założenia sobie w głowie poczynił i jaki punkt widzenia dla niego jest istotny.

Mnie, z punktu widzenia zwyczajnego i pospolitego fotografa interesuje głównie kadr, a nie jakieś wnioski z testów pewnych szczególnie dobranych zestawów tylko po to, żeby coś tam sobie udowodnić (nie neguję tutaj zupełnie poprawności wyciągniętych wniosków). Jeśli więc wybieram do pracy zestaw np 5D i 85 1/8 to powiedzmy jego zamiennikiem, którym będę mniej więcej tak samo pracował będzie 40D/50D (specjalnie zmieniłem z 30D, żeby było bliżej co do ilości MPix) i 50 1/4. Dla mnie takie porównania są interesujące bo one mi coś tam mówią, więc z takiego punktu widzenia patrzę.

Chodzi mi tylko o to, żeby w miarę możliwości rozwijać swoje wypowiedzi, tak aby wszyscy mieli jasność co autor miał na myśli. Twoje powyższe wyjaśnienie jak najbardziej ustala teraz Twój punkt widzenia, więc nie mam więcej pytań - wszystko jest zrozumiałe :-)

A swoją drogą, to ten cały OT jest rozwinięciem tematu porównywania GO na FF i cropie. Po wycięciu z FF cropa z tego samego obiektywu GO jest identyczna - ale po co w ogóle się nad tym zastanawiać, skoro w rzeczywistości nikt nie kupuje FF'a, żeby robić z niego tylko takie cropy.