Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: W czym przechowywać chemię?

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie W czym przechowywać chemię?

W czym przechowywujecie chemię? Wdziałam na allegro różnego rodzaju butelki harmonijkowe i takie zwykłe. A czy nie może to być jakiś inny pojemnik? Czytałam na forum nikona coś o wrzucaniu szklanych kulek ? A harmonijkowe butelki po co są? po to, żeby nie było powietrza? Ale dlaczego?

Druga sprawa. Gdzie dostanę destylowaną wodę do rozrobienia wywoływacza?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dokładnie chodzi o to, że chemia powinna nie mieć kontaktu w powietrzem i dlatego te butelki są harmonijkowe - pewnie się szybciej zużywa czy cuś
    w domowych warunkach po prostu ściska butelkę, tak wy wypchnąć z niej powietrze (mam nadzieje, że przedstawiłem to dosyć obrazowo)

wodę destylowaną dostaniesz w hipermarkecie (najdrożej), w sklepie z AGD (do tego się ją normalnie używa) lub na stacji benzynowej (najdrożej)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Może być dowolna butelka, nawet kanister Ważne aby tworzywo nie przepuszczało światła i nie reagowało z chemią (to akurat mało możliwe ale piszę).
    A te kulki są po to że gdy nie masz butelki harmonijkowej a musisz mieć np. brak powietrza w butelce to wrzucasz te kulki i poziom np. wywoływacza można podnieść pod sam korek

Chemia nie powinna mieć kontaktu z powietrzem bo reaguje z nim i utlenia się (czy coś) - ogólnie gdy zostawisz z powietrzem wywoływacz na dłuższy czas to przestanie działać.

Aha i raczej nie kupuj harmonijek. Po pierwsze są drogie (chociaż ja swoje 3szt. nabyłem za 35zl), trudno się je myje i co najważniejsze trzeba bardzo dużej siły żeby je ścisnąć

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    W czym przechowywujecie chemię? Wdziałam na allegro różnego rodzaju butelki harmonijkowe i takie zwykłe. A czy nie może to być jakiś inny pojemnik? Czytałam na forum nikona coś o wrzucaniu szklanych kulek ? A harmonijkowe butelki po co są? po to, żeby nie było powietrza? Ale dlaczego?
    Ostatnio odkrylem w malych browarach litrowe butelki, z ciemnego szkla, zamykane na uszczelke z dobrej gumy za pomoca tzw krachli. Koszt takiej butelki 10 zl. Jedyna wada: cienka szyjka wiec wylewa sie powoli.
    Butelki harmonijkowe zle sie myje. Lepiej kupic maly gaz do zapalniczek propan-butan i wypychac nim powietrze ze szklanych butelek. Protectan Spray Tetenala to nic innego jak wlasnie Propan 20-40% + Butan 60%.
    Powietrze wypycha się cięższym, obojetnym gazem, aby chemia (glownie wywolywacz) nie reagowala z tlenem. Do tego samego sluza szklane kulki.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Domyślnie

no ale czy ta chemia się nie zapali od tego płomienia? chyba jednak kupie sobie te kulki szklane...mogą być chyba takie do gry w kulki ze sklepu z zabawkami?

Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    no ale czy ta chemia się nie zapali od tego płomienia? chyba jednak kupie sobie te kulki szklane...mogą być chyba takie do gry w kulki ze sklepu z zabawkami?
    Po pierwsze trzeba je bedzie myć. Po drugie musisz miec pewnosc ze są szklane a nie... chinskie, zeby sie nie rozpuscily (-;.
    Gaz jest o wiele wygodniejszy. Za 14 zl masz Protectan Tetenala z wygodnym aplikatorem. Za pare zl masz zlykly do zapalniczek. Wybor nalezy do Ciebie.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Uzależniony

Domyślnie

butelki z ciemnego szkla mozna dostac w aptece (ja litrowa dostalem za darmo bo teoretycznie sie ich nie sprzedaje a koszt pol litrowych to 2zl za szt czy jakos tak)
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gringo997 Zobacz posta
    butelki z ciemnego szkla mozna dostac w aptece (ja litrowa dostalem za darmo bo teoretycznie sie ich nie sprzedaje a koszt pol litrowych to 2zl za szt czy jakos tak)
    Owszem mozna kupic za grosze ale czym je zakrecasz? Uzywalem do przechowywania stock'a takie apteczne buteleczki po 80ml i kazdego rodzaju zakretki, czy to z miekkiego plastiku czy z twardego, w koncu pekaly. A w butelece na piwo (lub po piwie, jesli ktos woli) jest ceramiczny korek z grubą gumą, dociskany z duza sila do szkla. Zreszta jak sie uzywa gaz izolujacy to zamkniecie juz nie gra takiej roli. Majac stocka w litrowej butelce moge teraz pobierac tyle ile akurat potrzebuje nie marnujac resztek z malej buteleczki.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Domyślnie

to wystarczy zapompować gaz do zapalniczek? a skad ja mam wiedziec ile tego gazu zapompować no i czy to jest obojętne? A takie apteczne buteleczki są przecież przepuszczające światło?

Bywalec Awatar Woodland
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zamiast gazu z zapalniczki lepiej "wypchnąć" powietrze azotem. Azot jest w miare obojętnym gazem. Zdecydowanie bezpieczniejszy niz gaz z zapalniczki.
    Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów