Zależy ile masz na nią kasy. Najlepiej jest kupić Canona Speedlite 430 EX a jak masz więcej grosza w sakiewce to 580 EX II. Jeśli coś z producentów niezależnych to chyba tylko Metz, mocniejszy 58 AF-1 albo mniejszego brata 48 AF-1. Osobiście posiadam Canona 430 EX i jestem zadowolony.
Do zastosowań czysto amatorskich proponuję 430EX II - w porównaniu do swojej poprzedniczki ma ona lepsze mocowanie oraz szybsze i cichsze ładowanie. Jej moc jest wystarczająca do domowego użytku. Jeśli chodzi o 580EX II, to ma ona jeszcze większą moc i możliwość sterowania innymi lampami. No i jest też różnica w cenie. Co będzie Tobie bardziej przydatne ? Na to pytanie musisz samemu znaleźć odpowiedź ! Pozdrawiam.
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Ja kupiłem nową 430 ex na allegro za 450zl z gwarancją niestety nie polską tylko europejską, ale 200 zaoszczedziłem. :-)
A tam gratulować chyba z 50 sztuk miał, to był jakiś sklep z Bydgoszczy czy coś takiego.
Niedawno też stałem przed decyzją - jaką lampę do 450D? Zastosowanie amatorskie - okazjonalnie. Zdecydowałem się w końcu na 430 EX II i po pierwszej rodzinnej impezie (restauracja, piwnica) okazało się, że daje radę bez problemu. Biała kartka jako reflektor, Manual i drobna korekta WB w Lightroom-ie (sufit z czerwonych cegieł) = doskonałe efekty. Szczególnie, że tydzień wcześniej na podobnej imprezie używałem lampy wbudowanej - różnica KOLOSALNA!
Zdecydowanie polecam Metz 58 AF-1 / choćby dla tzw Kukułki...wartościowy dodatek![]()
Pucha i słoki