Tak, nazywa się toto FullTime-Manual focus
Only lens in the EF System to combine the extra-small Micro USM and still provide full-time manual focusing when the lens.
http://www.usa.canon.com/consumer/co...2&modelid=7307
Tak, nazywa się toto FullTime-Manual focus
Only lens in the EF System to combine the extra-small Micro USM and still provide full-time manual focusing when the lens.
http://www.usa.canon.com/consumer/co...2&modelid=7307
jasne, nie zauważyłeś? :P
ring nie stawiał oporów, więc wolałem się upewnić( chociaż wiedziałem że coś takiego istnieje - z forum )
jeszcze raz dzięki![]()
Witam ponownie
Chciałem kupić do ef 50 f/1.4 osłone przeciwsłoneczną i mam do wyboru oryginał i zamiennik. Czy kupienie zamiennika tańszego o połowe nie jest przypadkiem wyrzuceniem pieniędzy w "błoto" ?
Jeżeli macie jakieś doświadczenie z tymi produktami to bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji..
Ja mam zamiennik osłony.
O obiektywach wiem prawie wszystko
O ile tym, że ciasno wchodzi bym się nie przejmował (miałem cały czas założoną na szkło ze względu na wysuwający się przedni tubus owej 50-ki) to już nad brakiem "meszku" wewnątrz bym się zastanowił. Miałem oryginalną. Jednak tłumi to nie pożądane odblaski. Z drugiej strony przykłady Cichego pokazują, że zamiennika nie ma się czego bać.
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
Ja właściwie osłonę do 50 1.4 mam tylko jako zabezpieczenie przed mechanicznym uszkodzeniem obiektywu.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Owszem - przyznam rację że osłona "nakręca" się troszkę ciaśniej co ja akurat uważam za zalete. Jednak nie na tyle ciasno by zostawiała ona jakieś ślady w postaci otarć
Co do materiału tłumiącego odblaski - czyli taki który możemy spotkać w orginalnych osłonach Canona - to szczerze powiem że wcześniej kiedy nie miałem osłony bliki i inne dziadostwa pojawiały się na zdjęciach nagminnie, jednak odkąd mam zamiennik który nie posiada materiałowego wytłumienia, nie trafiło mi się jeszcze foto z jakimiś świtlistymi dodatkami...no chyba że trzaska się zdjęcia pod słońce - wtydy chyba nawet najlepsza osłona nie jest wstanie nic wskórać:smile:
A i dodam że osłony kupowałem u Cichego![]()
Pucha i słoki