Szkoda, że nie pokazali wyników dla sRaw-ów. Poza tym ten test pokazuje IMHO jedno. Coraz mniejszy sens robienia porównań powiększeń 100%. Chyba, że większość ludzi używa zdjęć w pełej rozdzielczośći, a ja jestem zacofany w tym względzie.
Szkoda, że nie pokazali wyników dla sRaw-ów. Poza tym ten test pokazuje IMHO jedno. Coraz mniejszy sens robienia porównań powiększeń 100%. Chyba, że większość ludzi używa zdjęć w pełej rozdzielczośći, a ja jestem zacofany w tym względzie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Większość na pewno nie, ale są i tacy, którym np. ogniskowej nie staje i chętnie widzieliby wzrost rozdzielczości. Osobna kwestia, że faktycznie matryca 15MP może być już nieco przesadą w stosunku do możliwości większości szkieł. Obawiam się jednak, że na tym nie koniec...
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 30-10-2008 o 15:39
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dpreview nie kocha już Canona
Canon wypuszczając 50D dał wildlife czy makro fotografom bardzo, bardzo dobrą maszynkę za przysłowiowy złamany grosz - dla nich koszt 50D to pikuś.
Chcąc rzetelnie przetestować ten aparat większość sampli zrobiłbym supertelasami typu 500/4, 600/4, 800/5.6; makro narzędziami typu 100/m USM, ef-s 60/m i 180/3.5m (bez różnicy czy Sigmiok czy eLa) i do tego szkła typu 18-200 IS, 18-55 IS czy 17-85 IS.
Chcąc rzetelnie przetestować aparat z tak dużą (jak na dziś) gęstością pixeli zacząłbym od AF micro adjustments.
Chcąc rzetelnie przetestować aparat miałbym głęboko ACR i korzystałbym z rozwiązań jak to pięknie Canon ujął in house - NX2, DPP, itd.
Dlaczego? Deser w wykonaniu Magne Nilsena (wraz z Michaelem Tapes'em kończą nowy konwerter postmortem - RawShooterPremium o czym wspominałem na pl.r.f.c z rok temu):
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29802024
Nie, to chyba nie tak. Po prostu jeszcze nie został przekroczony punkt krytyczny sprzedaży. Jeszcze opłaca się MPx race bo sprzęt schodziPo prostu.
Jak ludzie będą mieli dość Core8Quad z własną przydomową atom-elektrownią, potrzebną by zrobić 10x15, znowu wrócą do kliku MPx w innej technologii z super DR albo wypuszczą model z B&W cmosem (native support już jest w Bayerze).
Nie no.. jasne ja to wszystko nawet rozumiem. Jest tylko jeden problem - jest albo 50D albo 40D(ktorego zapasy zaraz zostana wyczerpane). Nie ma modelu z hiper DR i mala iloscia pixeli. Po prostu - nie ma mozliwosci wyboru. I tyle.
Wiem ze jest sRaw1(szumem pewno zblizy sie do 40D) ale on problemu DR nie obejdzie. Problem taki ze im nowszy model to obrazek mniej mi sie podoba(30D->40D->50D)..