Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Korekta ekspozycji - pytanie być może infantylne

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    Normalnie - kółkiem kręcisz..
    bo w Twoim wywodzie jest błąd od razu na początku, mianowicie, to stwierdzenie:
    Cytat Zamieszczone przez forest666
    To, że w trybie M mogę korygować ekspozycję od -2EV do +2EV ( mówię tylko o zakresie widocznym na wyświetlaczu ) to chyba ogólnie wiadomo.
    jest z gruntu błędne.. bo tryb M to MANUAL czyli w pełni ręczny i tam w ogóle nie korygujesz ekspozycji.
    Yyyy, no chyba jednak nie do końca... A czy trybie M zmiana czasu albo przysłony to właśnie nie jest korekta ekspozycji??? Nie zrozumiałeś chyba foresta...

A co do tego własnie co forest napisałeś, to nie jest tak, że zawsze na Av czy Tv masz prawidłową ekspozycje... Bo kiedy na Tv na zadanym czasie masz za mało światła to automatyka otworzy bardziej przesłone, ale jak juz np max otwarta to jej wartość w wizjerze miga i zdjęcie masz niedoświetlone... W drugą stone jak światła masz za dużo to automatyka może max domknąć przesłone ale czasem tez moze nie wystarczyć...

I to właściwie chyba częściowo odpowiada na Twoje pytanie. Jeśli w to wszystko wplątać korekte ekspozycji to można takie (wyzej wspomniane) błędy dodatkowo "wzmocnić"... Ale i w wielu innych przypadkach korekty ekspozycji (nawet nie wielkie) mogą niewłaściwie wpłynąć na efekt końcowy...

Tyle ode mnie, aczkolwiek na dalszą dyskusję jestem otwarty
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ... w Twoim wywodzie jest błąd od razu na początku, mianowicie, to stwierdzenie:

jest z gruntu błędne.. bo tryb M to MANUAL czyli w pełni ręczny i tam w ogóle nie korygujesz ekspozycji (w tym sensie o którym piszesz) a to od -2Ev do +2EV własnie korygujesz pomiar robiony przez światłomierz - czyli ustawiając kompensację ekspozycji zmierzonej przez światłomierz..
    Pozdrawiam

Dla mnie prawidłowa ekspozycja ( książkowa ) to wartość "0", natomiast każde odstępstwo od tego to korekcja.

Cytat:
    Napisał forest666 Zobacz post
    Natomiast w trybach AV, czy TV zawsze uzyskuję prawidłową ekspozycję. Zmienić mogę ją tylko, przez pomiar światła z różnych części kadru.
    co też jest błedne - bo otrzymujesz taką ekspozycję jaką zmierzysz (rodzaj pomiaru, wielkośc pola pomiarowego - spota itp.) i oczywiście jasność tego czo mierzysz - światłomierz skalibrowany jest dla szarej karty i myśli że to co mierzysz ma taką wartość odbitego światła
    ... też się z tym nie zgodzę ponieważ ponieważ jeżeli mam ustawiony np, centralnie ważony to mogę pobrać pomiar z najjaśniejszego lub ciemniejszego miejsca na kadrze i dzięki temu będę miał 2 rożne prawidłowe ekspozycje.

Cytat:
    Napisał forest666 Zobacz post
    W różnych publikacjach spotkałem się ze zdjęciami, które mają w opisie parametrów:balans bieli, czas naświetlania, ogniskowa oraz tryb AV i korekta ekspozycji np: -2/3 EV. W jaki sposób i czy w ogóle można ustawić "niewłaściwą" ekspozycję dla trybów preselekcji ?
    Normalnie - nie wiem jaki masz aparat ale w 1 i 2 cyfrowych z drugim kółkiem ustawiasz to kółkiem pod kciukiem a w 3 cyfrowej serii wciskając przycisk korekty i kręcąc kółkiem - a korekta wyświetla się właśnie na drabince w zakresie od -2 do +2 Ev..
    Przykład - fota na śniegu - jak zmierzysz na śnieg to wyjdzie ci ciemny więc trzeba skorygować o około 1 EV bo światłomierz aparatu "oszukany" zostanie za dużą ilością padającego światła i wyjdzie szary.. i na odwrót.. jak będziesz mierzył coś bardzo ciemnego to aparat będzie chciał to bardziej doświetlić żeby rozjaśnić do prawidłowej wg niego wartości (takiej jak szara karta)
    .. nie wiem czy się zrozumieliśmy jeżeli np na trybie AV kręcę kółkiem to zmieniam przesłonę, ale wskaźnik ekspozycji zawsze zostaje na wartości "0". moje pytanie to czy można w takim trybie skorygować ekspozycję, żeby wartość była np: -1EV ???

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez forest666 Zobacz posta
    Dla mnie prawidłowa ekspozycja ( książkowa ) to wartość "0", natomiast każde odstępstwo od tego to korekcja.
    Chyba nawet nie tyle książkowa co instrukcjowa ("kiedy aparat na drabince pokazuje eksp. pokazuje 0 tzn że wg danego trybu pomiaru światła ekspozycja dla danego kadru jest prawidłowa" itp ;-)),

A to czy i jaka jest prawidłowa zależy tylko i wyłącznie od Ciebie

.. nie wiem czy się zrozumieliśmy jeżeli np na trybie AV kręcę kółkiem to zmieniam przesłonę, ale wskaźnik ekspozycji zawsze zostaje na wartości "0". moje pytanie to czy można w takim trybie skorygować ekspozycję, żeby wartość była np: -1EV ???
    Nie wiem jaki masz aparat ale u mnie w trybie Av jednym kółkiem ustawiam przesłone a drugim właśnie ekspozycje
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ale to nieprawda. "Prawidłowa" ekspozycja to NIE JEST to co pokazuje durny światłomierz bo on biedaczek nie wie co mierzy.

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
    http://www.potoczek.com/fotoporadnik/Main.html

Jak pokręcisz TYLNYM kółkiem to możesz wprowadzić TWOJĄ KOREKTĘ do BŁĘDNEGO pomiaru światłomierza

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Yyyy, no chyba jednak nie do końca... A czy trybie M zmiana czasu albo przysłony to właśnie nie jest korekta ekspozycji??? Nie zrozumiałeś chyba foresta...
    W manualu od 400D w rozdziale "Setting exposure compensation" jest jak wół napisane: "This feature can be used in the Creative Zone modes (except <M>)." Wydaje się, że wszyscy wiedzą o co chodzi, ale warto chyba trzymać się pewnych standardów.

Poza tym uważałbym na określenie "poprawna ekspozycja" w odniesieniu do tego co sobie aparat ubzdura.

PS: Kurde, mój pierwszy post na tym forum, i od razu wdaję się w jakąś dziwną dyskusję... Typowe.

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    W manualu od 400D w rozdziale "Setting exposure compensation" jest jak wół napisane: "This feature can be used in the Creative Zone modes (except <M>)." Wydaje się, że wszyscy wiedzą o co chodzi, ale warto chyba trzymać się pewnych standardów.

Poza tym uważałbym na określenie "poprawna ekspozycja" w odniesieniu do tego co sobie aparat ubzdura.

PS: Kurde, mój pierwszy post na tym forum, i od razu wdaję się w jakąś dziwną dyskusję... Typowe.
    Przyjąłeś podobny tok rozumowania do artursa. Forestowi, o ile dobrze rozumiem, nie chodzi o samą funkcje "kompensacji ekspozycji" (przytoczone przez Ciebie "exposura compensation") i o możliwość i sposoby jej użycia, a o dosłowną korektę ekspozycji "proponowanej" przez aparat (czy to przez czas czy przesłonę bądz w odpowiednich trybach funkcję kompensacji)...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

I to stwierdzenie jest z gruntu błędne..ekspozycja jest prawidłowa z punktu widzenia światłomierza aparatu który jest - jak pisze Janusz Body - "durny" a jak ja pisałem wcześniej skalibrowany na neutralną szarość (szarą kartę)

... też się z tym nie zgodzę ponieważ ponieważ jeżeli mam ustawiony np, centralnie ważony to mogę pobrać pomiar z najjaśniejszego lub ciemniejszego miejsca na kadrze i dzięki temu będę miał 2 rożne prawidłowe ekspozycje.
    No i tu własnie też jest logiczny błąd - bo, przykładowo robiąc zdjęcie powiedzmy zachodu słońca w górach (pod słońce, duży kontrast) zrobisz albo dobrze naświetlone zdjęcia nieba z ciemnymi górami albo dobrze widocznych gór ale z przepalonym niebem.. i teraz która wg ciebie ekspozycja bedzie prawidłowa? obie?? nie.. prawidłowa bedzie ta którą TY UZNASZ ZA PRAWIDŁOWĄ czyli będzie widać to co TY chcesz zobaczyć.. światłomierz w aparacie to tylko taki "podpowiadacz" ale to nie on powinien decydować tylko TY..
    Co do "ekspozycji książkowej" to polecam ciekawą książkę "Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Pattersona

Jaki masz aparat?? Polecam RTFM...
    czyli jak masz 400d np. to jest taki guziczek pod kciukiem (z plusikiem i minusikiem o ile pamiętam) i jak wciśniesz ten guziczek i trzymając wciśnięty pokręcisz kółkiem to na drabince wprowadzisz korektę do pomiarów światłomierza bo o to zdaje się pytasz..

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta

dokładnie tak, bo except znaczy "wyjątek"

kolega pyta ewidentnie o kompensację ekspozycji np. wzmianka o "drabince" -2ev do +2 ev

Przyjąłeś podobny tok rozumowania do artursa. Forestowi, o ile dobrze rozumiem, nie chodzi o samą funkcje "kompensacji ekspozycji" (przytoczone przez Ciebie "exposura compensation") i o możliwość i sposoby jej użycia, a o dosłowną korektę ekspozycji "proponowanej" przez aparat (czy to przez czas czy przesłonę bądz w odpowiednich trybach funkcję kompensacji)...
    bo ten tok rozumowania jest właściwy - bo przecież to mój tok rozumowania
    a serio to kolega napisał:
    więc chodziło mu raczej o "klawiszologię" ale stosowanie kompensacji bez ZROZUMIENIA zasad stosowania i odpowiedzi DLACZEGO stosujemy kompensację nie ma sensu.. Dlatego tłumaczymy co i jak..
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 28-10-2008 o 01:18
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Po takiej lekturze forest ma już chyba wystarczająco jasno sprawe postawioną
    A co do RTFM to ja popieram
    Pozdrówka

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

bosz, zrobiliście z prostej sprawy "kwadraturę koła"

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Sorry, ale odnośnie klawiszologi. Jezeli np w trybie AV, krece kolkiem przy spuscie migawki to zmienia mi sie czas, natomias jezeli krece duzym kolkiem z tylu aparatu, ekspozycja mi sie nie manienia. Jak skorygowac ekspozycje, bo albo jestem tepy, albo mam trafiony aparat

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów