Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Korekta ekspozycji - pytanie być może infantylne

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Na M nie możesz ustawić korekty w stylu korekty kółkiem na +/- jak w Av Tv czy P, na M po prostu TY decydujesz czy zmieniasz przysłonę czy czas czy ISO - to w końcu tryb MANUALNY
    A czy ja już tego wcześniej nie napisałem? Dwa razy?...
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    A czy ja już tego wcześniej nie napisałem? Dwa razy?...
    Widocznie piszesz niewyraźnie
    A serio to sobie otwieram wszystkie nowe interesujące wątki w kilkunastu nowych kartach i potem piszę odpowiedzi - widocznie jak otwierałem to jeszcze nie było twojego drugiego posta, bo pierwszego napisałeś chyba niewyraźnie skoro mój cytat był już z posta po Twoim pierwszym
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

A serio to sobie otwieram wszystkie nowe interesujące wątki w kilkunastu nowych kartach i potem piszę odpowiedzi - widocznie jak otwierałem to jeszcze nie było twojego drugiego posta
    Spoko, też tak robię.

bo pierwszego napisałeś chyba niewyraźnie
    Rzecz względna. Dla mnie jest napisane jasno.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

1. co to znaczy ten podkreślony wierszyk? Bo zielona kropka świeci się jak jest ostrość ustawiona i z ekspozycją nie ma nic wspólnego.. chyba że coś innego masz na mysli.. to napisz o co chodzi z tym zaświeceniem zielonego
    2. Na M nie możesz ustawić korekty w stylu korekty kółkiem na +/- jak w Av Tv czy P, na M po prostu TY decydujesz czy zmieniasz przysłonę czy czas czy ISO - to w końcu tryb MANUALNY
    To chyba mozna zrozumiec dwuznacznie - jezeli masz calkowicie spaprane parametry ekspozycji to zauwaz, ze "zielona kropka" (potwierdzenie ustawienia ostrosci) nie bedzie swiecila - ale w tym momencie oczywiscie bedzie tez migal znacznik czasu ... To tak z moich obserwacji w 400d. Moze o to mu chodzilo ...
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Najprosciej. Korekta ekspozycji polega na tym ,ze aparat widzi mniej swiatla (lub wiecej) i zwyczajniej w swiecie na drabince pokazuje Ci odpowiednio mniej lub wiecej.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mina Zobacz posta
    Jak to sprawdzić, skoro zarówno na wyświetlaczu, jak i w exifie zdjęcia pokazuje nastawy ekspozycji i korektę + 1EV
    - Chyba tutaj tkwi sedno nieporozuminienia.

Prostuję: To, że "pokazuje korektę" nie znaczy, że widoczne "nastawy ekspozycji" są nieprawdziwe! Dlatego obserwując właśnie nastawy (w wizjerze albo exifie) i porównując tak zdjecia o różnej korekcie EV sam(a) stwierdzisz który parametr ekspozycji jest modyfikowany w danym programie, w danym aparacie... ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    W trybie M niema czegoś takiego, jak korekta ekspozycji........
    Teraz już rozumiem .Totalnie wszystko pokręciłam. Tak to jest, jak późnym wieczorem, w hotelowym pokoju w obcym mieście, nie mając aparatu zaczyna się fotografować teoretycznie
    Na swoje usprawiedliwienie powiem, że nigdy jeszcze nie wyszłam poza tryb preselekcji przysłony i wydawało mi się, że w M musi być analogicznie. Mea culpa

1. co to znaczy ten podkreślony wierszyk? ...napisz o co chodzi z tym zaświeceniem zielonego
    no właśnie o to, co napisałam wyżej.....totalnie wszystko mi się pokręciło

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    Moze o to mu chodzilo ...
    JEJ-ja blondyna jestem, więc to mnie trochę usprawiedliwia

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    - Chyba tutaj tkwi sedno nieporozuminienia.
    Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi. Mam nadzieję,że jak znowu coś pokręcę, to będziecie równie wyrozumiali.

pozdrawiam
    Kamila

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mina Zobacz posta
    JEJ-ja blondyna jestem, więc to mnie trochę usprawiedliwia
    aaa sorry ... nie zauważyłem że ON sie Kamila podpisała ;p
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Pozwolę podłączyć się do tematu. Może zbłaźnie się pytaniem, ale kto pyta - ten ch...ja wie

To, że w trybie M mogę korygować ekspozycję od -2EV do +2EV ( mówię tylko o zakresie widocznym na wyświetlaczu ) to chyba ogólnie wiadomo. Natomiast w trybach AV, czy TV zawsze uzyskuję prawidłową ekspozycję. Zmienić mogę ją tylko, przez pomiar światła z różnych części kadru. W różnych publikacjach spotkałem się ze zdjęciami, które mają w opisie parametrów:balans bieli, czas naświetlania, ogniskowa oraz tryb AV i korekta ekspozycji np: -2/3 EV. W jaki sposób i czy w ogóle można ustawić "niewłaściwą" ekspozycję dla trybów preselekcji ?
    Ostatnio edytowane przez forest666 ; 26-10-2008 o 21:23

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez forest666 Zobacz posta
    To, że w trybie M mogę korygować ekspozycję od -2EV do +2EV ( mówię tylko o zakresie widocznym na wyświetlaczu ) to chyba ogólnie wiadomo. Natomiast w trybach AV, czy TV zawsze uzyskuję prawidłową ekspozycję. Zmienić mogę ją tylko, przez pomiar światła z różnych części kadru. W różnych publikacjach spotkałem się ze zdjęciami, które mają w opisie parametrów:balans bieli, czas naświetlania, ogniskowa oraz tryb AV i korekta ekspozycji np: -2/3 EV. W jaki sposób i czy w ogóle można ustawić "niewłaściwą" ekspozycję dla trybów preselekcji ?
    Normalnie - kółkiem kręcisz..
    bo w Twoim wywodzie jest błąd od razu na początku, mianowicie, to stwierdzenie:
    To, że w trybie M mogę korygować ekspozycję od -2EV do +2EV ( mówię tylko o zakresie widocznym na wyświetlaczu ) to chyba ogólnie wiadomo.
    jest z gruntu błędne.. bo tryb M to MANUAL czyli w pełni ręczny i tam w ogóle nie korygujesz ekspozycji (w tym sensie o którym piszesz) a to od -2Ev do +2EV własnie korygujesz pomiar robiony przez światłomierz - czyli ustawiając kompensację ekspozycji zmierzonej przez światłomierz.. Piszesz nastepnie:

Natomiast w trybach AV, czy TV zawsze uzyskuję prawidłową ekspozycję. Zmienić mogę ją tylko, przez pomiar światła z różnych części kadru.
    co też jest błedne - bo otrzymujesz taką ekspozycję jaką zmierzysz (rodzaj pomiaru, wielkośc pola pomiarowego - spota itp.) i oczywiście jasność tego czo mierzysz - światłomierz skalibrowany jest dla szarej karty i myśli że to co mierzysz ma taką wartość odbitego światła
    i dalej:
    W różnych publikacjach spotkałem się ze zdjęciami, które mają w opisie parametrów:balans bieli, czas naświetlania, ogniskowa oraz tryb AV i korekta ekspozycji np: -2/3 EV. W jaki sposób i czy w ogóle można ustawić "niewłaściwą" ekspozycję dla trybów preselekcji ?
    Normalnie - nie wiem jaki masz aparat ale w 1 i 2 cyfrowych z drugim kółkiem ustawiasz to kółkiem pod kciukiem a w 3 cyfrowej serii wciskając przycisk korekty i kręcąc kółkiem - a korekta wyświetla się właśnie na drabince w zakresie od -2 do +2 Ev..
    Przykład - fota na śniegu - jak zmierzysz na śnieg to wyjdzie ci ciemny więc trzeba skorygować o około 1 EV bo światłomierz aparatu "oszukany" zostanie za dużą ilością padającego światła i wyjdzie szary.. i na odwrót.. jak będziesz mierzył coś bardzo ciemnego to aparat będzie chciał to bardziej doświetlić żeby rozjaśnić do prawidłowej wg niego wartości (takiej jak szara karta)

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 26-10-2008 o 21:46
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów