Widocznie piszesz niewyraźnie![]()
A serio to sobie otwieram wszystkie nowe interesujące wątki w kilkunastu nowych kartach i potem piszę odpowiedzi - widocznie jak otwierałem to jeszcze nie było twojego drugiego posta, bo pierwszego napisałeś chyba niewyraźnie skoro mój cytat był już z posta po Twoim pierwszym
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
To chyba mozna zrozumiec dwuznacznie - jezeli masz calkowicie spaprane parametry ekspozycji to zauwaz, ze "zielona kropka" (potwierdzenie ustawienia ostrosci) nie bedzie swiecila - ale w tym momencie oczywiscie bedzie tez migal znacznik czasu ... To tak z moich obserwacji w 400d. Moze o to mu chodzilo ...
czarny aparat z białym obiektywem ...
Najprosciej. Korekta ekspozycji polega na tym ,ze aparat widzi mniej swiatla (lub wiecej) i zwyczajniej w swiecie na drabince pokazuje Ci odpowiednio mniej lub wiecej.
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
- Chyba tutaj tkwi sedno nieporozuminienia.
Prostuję: To, że "pokazuje korektę" nie znaczy, że widoczne "nastawy ekspozycji" są nieprawdziwe! Dlatego obserwując właśnie nastawy (w wizjerze albo exifie) i porównując tak zdjecia o różnej korekcie EV sam(a) stwierdzisz który parametr ekspozycji jest modyfikowany w danym programie, w danym aparacie... ;-)
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Teraz już rozumiem.Totalnie wszystko pokręciłam. Tak to jest, jak późnym wieczorem, w hotelowym pokoju w obcym mieście, nie mając aparatu zaczyna się fotografować teoretycznie
![]()
Na swoje usprawiedliwienie powiem, że nigdy jeszcze nie wyszłam poza tryb preselekcji przysłony i wydawało mi się, że w M musi być analogicznie. Mea culpa
no właśnie o to, co napisałam wyżej.....totalnie wszystko mi się pokręciło![]()
JEJ-ja blondyna jestem, więc to mnie trochę usprawiedliwia![]()
Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi. Mam nadzieję,że jak znowu coś pokręcę, to będziecie równie wyrozumiali.
pozdrawiam
Kamila
Pozwolę podłączyć się do tematu. Może zbłaźnie się pytaniem, ale kto pyta - ten ch...ja wie
To, że w trybie M mogę korygować ekspozycję od -2EV do +2EV ( mówię tylko o zakresie widocznym na wyświetlaczu ) to chyba ogólnie wiadomo. Natomiast w trybach AV, czy TV zawsze uzyskuję prawidłową ekspozycję. Zmienić mogę ją tylko, przez pomiar światła z różnych części kadru. W różnych publikacjach spotkałem się ze zdjęciami, które mają w opisie parametrów:balans bieli, czas naświetlania, ogniskowa oraz tryb AV i korekta ekspozycji np: -2/3 EV. W jaki sposób i czy w ogóle można ustawić "niewłaściwą" ekspozycję dla trybów preselekcji ?
Ostatnio edytowane przez forest666 ; 26-10-2008 o 21:23
Normalnie - kółkiem kręcisz..
bo w Twoim wywodzie jest błąd od razu na początku, mianowicie, to stwierdzenie:
jest z gruntu błędne.. bo tryb M to MANUAL czyli w pełni ręczny i tam w ogóle nie korygujesz ekspozycji (w tym sensie o którym piszesz) a to od -2Ev do +2EV własnie korygujesz pomiar robiony przez światłomierz - czyli ustawiając kompensację ekspozycji zmierzonej przez światłomierz.. Piszesz nastepnie:
co też jest błedne - bo otrzymujesz taką ekspozycję jaką zmierzysz (rodzaj pomiaru, wielkośc pola pomiarowego - spota itp.) i oczywiście jasność tego czo mierzysz - światłomierz skalibrowany jest dla szarej karty i myśli że to co mierzysz ma taką wartość odbitego światła
i dalej:
Normalnie - nie wiem jaki masz aparat ale w 1 i 2 cyfrowych z drugim kółkiem ustawiasz to kółkiem pod kciukiem a w 3 cyfrowej serii wciskając przycisk korekty i kręcąc kółkiem - a korekta wyświetla się właśnie na drabince w zakresie od -2 do +2 Ev..
Przykład - fota na śniegu - jak zmierzysz na śnieg to wyjdzie ci ciemny więc trzeba skorygować o około 1 EV bo światłomierz aparatu "oszukany" zostanie za dużą ilością padającego światła i wyjdzie szary.. i na odwrót.. jak będziesz mierzył coś bardzo ciemnego to aparat będzie chciał to bardziej doświetlić żeby rozjaśnić do prawidłowej wg niego wartości (takiej jak szara karta)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez arturs ; 26-10-2008 o 21:46
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|