Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 112

Wątek: #23 RAW-y - Podstawy obróbki

Uzależniony

Domyślnie

Przy obróbce RAWów chyba nie tylko dla mnie piętą achillesową jest - obok krzywych - idealne ustawienie balansu bieli z korektą kolorów. Wywołuje RAWy w ACR, wkrótce poeksperymentuję w DPP. Ale co innego mnie martwi.

Mam kartę WhiteBala kupioną od producenta w Stanach o której wspomina Janusz i oczywiście wykonuję kilka zdjęć próbnych w róznych częściach pomieszczeń ze światłem żarowym czy w kościole, aby potem przy obróbce wykorzystać je. Nie wiem, ale średnio jestem zadowolony z wyników - zdjęcia wciąż są przeżółcone. Może jakies ustawienie w aparacie mam mimo wszystko źle ustawione, ale z RAW przecież nie sa one w ogóle albo mało istotne.

Czy korekta z kartą i pipetą nie powinna dawać najlepszych wyników? A może zupełnie czym innym jest - i innym narzędziem powinno się to robć - korekta balansu i korekta koloru (poza korektą nasycenia)? choć nie wiem co mogłoby tym czymś jeszcze być.

Z czego wreszcie wynika tzw. zafarb - rozumiem, że niepoprawnego balansu?

Tak lansowana szara karta mnie tochę rozczarowała, stąd także te pytania.

Jakie są wasze doświadczenia a także podstawowe kroki (kolejność) jakie wykonujecie zabierając się za korektę kolorystyczną zdjęcia z poziomu RAW ?

Pozdr.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    ....
    Czy korekta z kartą i pipetą nie powinna dawać najlepszych wyników? A może zupełnie czym innym jest - i innym narzędziem powinno się to robć - korekta balansu i korekta koloru (poza korektą nasycenia)? choć nie wiem co mogłoby tym czymś jeszcze być.
    ....
    Temat jest ogromnie rozległy. WB + "profil aparatu" a właściwie matrycy. Ustawiając WB WhiBalem w kościele masz problemów jeszcze więcej bo oświetlenie jest zwykle bardzo nierównomierne - różne źródła światła o różnej temperaturze barwowej - więc prawidłowy WB może być w miejscu gdzie masz WhiBala ale niekoniecznie 5 metrów dalej. Piałaem o tym więcej w wątkach o WB, Korekcji Tonalnej itp...

Profil aparatu - Adobe nazywa to "camera response" czyli zdolność odwzorowania barw zmienia się - i to mocno - w zależności od temperatury barwowej światła. Aparat inaczej rejestruje barwy w temp. np. 2500-3000°K (zwykły halogen) a bardzo inaczej w temp. światła dziennego (ok 5000-6000°K)

Ostatnio Adobe wypuścił Profile Editor w wersji "beta" (jest darmowy na stronach Adobe) umożliwiający tworzenie własnych profili aparatu. Działa toto całkiem znośnie chociaż tablica Gretaga jest raczej niezbędna. Bez tablicy próby korekty barw stają się paskudnie trudne.

Ogólnie temat nie na dyskusję o podstawach obróbki RAWów.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar dream catcher
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Może pytanie głupie, ale jak pod PS'em CS2 odpalić Camera Raw, żeby obsługiwał RAWy z 40D? Jest w ogóle taka możliwość?
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dream catcher Zobacz posta
    Może pytanie głupie, ale jak pod PS'em CS2 odpalić Camera Raw, żeby obsługiwał RAWy z 40D? Jest w ogóle taka możliwość?
    Konwertować RAWy uzywając DNG konwertera i otwierać pliki DNG. DNG konwerter można za darmo zassać ze stron Adobe.

Janusz,

Uzależniony

Domyślnie

Kolejne, nie obrażając "dream catchera", głupie pytania. W którym momencie należy odszumiać zdjęcie -tzn. między którymi czynnościami (zwłaszcza jeśli wywołujemy w CR i obrabiamy w PS)? Na jakim formacie fotografii to czynimy? Na co należy zwrócić szczególną uwagę odszumiając, czego się wystrzegać? (Chyba nie ma wątku o odszumianiu dla początkujących)

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Kolejne, nie obrażając "dream catchera", głupie pytania. W którym momencie należy odszumiać zdjęcie -tzn. między którymi czynnościami (zwłaszcza jeśli wywołujemy w CR i obrabiamy w PS)? Na jakim formacie fotografii to czynimy? Na co należy zwrócić szczególną uwagę odszumiając, czego się wystrzegać? (Chyba nie ma wątku o odszumianiu dla początkujących)
    Odszumianie jest po prostu "negatywem" ostrzenie czyli robi się to dokładnie tak samo, na takis samych etapach jak ostrzenie. Akcja ostrzenia podana w wątku o ostrzeniu po małej przeróbce polegającej na odwróceniu maski i użyciu jakiegoś odszumiacza zamiast ostrzenia będzie działała tak samo. Akcja odszumiania jest zresztą zawarta w pliku "moje Akcje" - trzeba z niej korzystać po ostrzeniu. Czyli najpierw F5 a potem F6.

Ogólnie to z większością obecnych lustrzanek odszumianie nie jest potrzebne.

Janusz,

Domyślnie

dołączam sie do pytania basala-
    dodam tylko - czy jest jakiś darmowy soft do odszumiania CR2
    http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
    http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
    350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Odszumianie jest po prostu "negatywem" ostrzenie czyli robi się to dokładnie tak samo, na takis samych etapach jak ostrzenie. Akcja ostrzenia podana w wątku o ostrzeniu po małej przeróbce polegającej na odwróceniu maski i użyciu jakiegoś odszumiacza zamiast ostrzenia będzie działała tak samo. Akcja odszumiania jest zresztą zawarta w pliku "moje Akcje" - trzeba z niej korzystać po ostrzeniu. Czyli najpierw F5 a potem F6.

Ogólnie to z większością obecnych lustrzanek odszumianie nie jest potrzebne.
    Zaraz, to w ACR lepiej nie korzystać z usuwania luminacji (chyba tak to się jakoś nazywa) i tego okropnego zielonego szumu?

Uzależniony

Domyślnie

Dziękuję Panie Januszu za odpowiedź. Gdybym miał kierować się moją (nie)logiką, to ostrzyłbym po odszumianiu. :-D Z ww. akcji korzystam namiętnie*, lecz niestety dość bezrozumnie. Obiecuję to zmienić. :-D

* -moje samodzielnie próby obróbki RAW-ów często prowadzą do przeostrzania fotek. Zresztą o takich tendencjach u początkujących "wywoływaczy" cyfrowych negatywów pisze Pan w swoim wątku dot. ostrzenia RAW-ów.

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Dobrze by było rozpoznać jakie to są szumy ale ogólnie odszumiać na samym początku obróbki zdjęcia .. jak by nie było wyostrzenie wyostrza też szumy.

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów