Strona 17 z 78 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 776

Wątek: Jaka drukarka do zdjęć?

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    zawsze mozna zostawic komputer wlaczony z zaplanowanymi zadaniami - i "przepychac" drukarke co 1-2 dni.
    dosyć kosztowny sposób utrzymania drukarki przy życiu :-)

Domyślnie

Moja PIXMA stoi czasem długo nieużywana, a ja - głupi nawet się nie spodziewałem, jak to się może skończyć.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Dodam jeszcze, że prawdopodobieństwo zasychania bezczynnej drukarki, silnie zależy od samego atramentu. Może się nawet zdarzyć, że notorycznie, co kilka dni, będzie przysychać jeden kolor a pozostałe nie.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    Moja PIXMA stoi czasem długo nieużywana, a ja - głupi nawet się nie spodziewałem, jak to się może skończyć.

Atramentówki są mniej podatne na zasychanie tuszu. Pixmy mają system czyszczenia głowic w momencie każdego włączenia nawet bez wydruku - nie wiem czy wszystkie.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Więc pigmentówka≠atramentówka? Człowiek uczy się całe życie

miszun
    Guest

Domyślnie

Ludzie panikę siejecie.
    Używam od kilku lat Epsona R800 (i oryginalnych tuszy, pigmentowych zresztą). Drukuję wtedy kiedy mi trzeba. Nieraz i kilka tygodni stoi nie używana. A prawie zawsze pomiędzy drukowaniami mija przynajmniej tydzień. I działa. Jeżeli po kilkutygodniowej przerwie mam coś wydrukować, to zapuszczam test. Jeśli wyjdzie coś nie tak, na ogół jeden przebieg czyszczenia wystarcza.
    Raz miałem większy problem, bo po długiej bezczynności i 3 cyklach czyszczenia kilka dysz było zapchanych. Akurat miałem do wydrukowania trochę fotek, od których nie wymagałem perfekcji. No to po prostu puściłem wydruk (kilkanaście zdjęć w formacie 13x18cm), potem test i już tylko jedna "dziura" była. Jeden cykl czyszczenia załatwił ostatecznie sprawę.
    Raz też trochę głowica zamarudziła i zauważyłem że miejsce gdzie parkuje jest bardzo mocno zachlapane (po dłuższej eksploatacji). Wtedy chusteczką higieniczną przy włączonym trybie wymiany tuszu (głowica się odsuwa) delikatnie oczyściłem te gąbki w które głowica się "spuszcza" przy czyszczeniu. Potem jedno czyszczenie i pomogło.
    Drukuję stosunkowo rzadko, ale co jakiś czas większą ilość, więc nie ma tak że jakiś tusz kisi się w drukarce przez rok. Może to ma znaczenie, nie wiem.
    Do tej pory wydrukowałem ponad tysiąc zdjęć różnego formatu i też ponad tysiąc płyt CD/DVD. Do tego trochę zwykłych wydruków na zwykłym papierze, ale mniej, zresztą nieistotne. Wydruki cały czas cieszą oko.

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

W przypadku zachniecia tuszu pomaga czesto przetarcie glowicy spirytusem, np. za pomoca wacika do uszu. W starszych drukarkach rowniez pomocne bylo wlozenie na kilka chwil pojemnika z tuszem (i glowica) to cieplej wody. Nie wiem czy sprawdzi sie to w dzisiejszych modelach. Sprobowac chyba zawsze mozna
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Domyślnie

No i stałosię a czego się spodziewałem! Moja Pixma 2000 mruga do mnie na pomarańczowo i nie chce drukować. Pewnie pampers się napełnił (bo gdzieś o tym czytałem). To każdorazowe oczyszczanie się dysz (automatyczne) powoduje nasączanie pampersa a jak się nasączy to (podobno) amen. Nie da się go już wymienić.
    Tak więc stanąłem w obliczu zakupu drukarki. Najchętniej zrobił bym powtórkę z rozrywki ale już iP 2000 nie produkują. Byłem w sklepie i sprzedawca zaproponował mi C Pixma iP 4600. Na moje pytania o szczegóły wybałuszył oczy (jak blondynka grająca w brydża). Wróciłem więc do domu i przejrzałem "internet". Dowiedziałem się, że ponoć ma ona 5 pojemników z tuszami i możliwość drukowania w odcieniach szarości tuszem czarnym. Piszę ponoć bo to było w reklamie. Mam jednak kolejny problem. Nie ma nigdzie tuszy do tej drukarki (u mnie w sklepie i na "Allegro"). Do Pixma 4500 tusze są dostępne (oryginały i podróby) ale nie wiem czy ma możliwości druku B&W tuszem czarnym? Jeśli ktokolwqiek wie coś na ten temat to bardzo proszę o wypowiedź!

Coś już napisał
    Miasto
    Oleśnica/Wrocław

Domyślnie

preskaler - i dlatego tydzień temu kupiłem ip 4500 właśnie ze względu na pojemniki z tuszem. Co do druku b&w nie wypowiem się bo za moało druknołem by to sprawdzić ale na bank tekst bierze z czarnego większego lecz pod warunkiem że nie drukujesz w duplex-ie
    trzydziecha na karku +kicior+budżetowa stałka+ lampki softy i parasolki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszin Zobacz posta
    preskaler - i dlatego tydzień temu kupiłem ip 4500 właśnie ze względu na pojemniki z tuszem. Co do druku b&w nie wypowiem się bo za moało druknołem by to sprawdzić ale na bank tekst bierze z czarnego większego lecz pod warunkiem że nie drukujesz w duplex-ie
    Dzięki za odzew!
    A ja dzisiaj zaniosłem swoją do wymiany pampersa. Nie wiem jak to się powiedzie bo gościu zrobił taką jakąś niewyrażną minę to chyba nie ma oryginału i będzie wyżymał starą. No wszystko mi mjedno byle działała.
    Daj znać jak to jest z tym wydrukiem B&W na tej 4500! Jestem mocno ciekaw.
    Jeśli nadal będą kłopoty z tuszami do do tej 4600 to pewnie zdecyduję się na 4500.

Strona 17 z 78 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów