Strona 67 z 72 PierwszyPierwszy ... 17576566676869 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 776

Wątek: Jaka drukarka do zdjęć?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Co do tuszów Claria do Epsona (mam PX710W) to używam zamienników Lyson Photonic. Po kalibracji efekty są właściwie identyczne z oryginalnymi tuszami. Cenowo jest całkiem korzystnie, kupowałem na inks.pl, jakby ktoś znalazł jakąś tańszą stronę to proszę o informację, właśnie mi się kończy powoli zapas ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Herne / Chojnice

Domyślnie

Bruinen,

od jakiego czasu urzywasz tego tuszu ?
    Zachodzi obawa, ze po uplywie roku lub dwoch kolory beda nieco inne...?

Coś już napisał

Domyślnie

Dokładnie od 11 miesięcy, nie zauważyłem żadnej różnicy w kolorach, ale nie należę do osób które oglądają zdjęcia pod mikroskopem i badają kolorymetrem ;-) Nie drukowałem też tych samych zdjęć w dużych odstępach czasowych.

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Przeczytałem prawie cały wątek i u progu zakupu łamię się między SP 1400 a R2880 (wychodzi na to, że epson jedyny słuszny). 1400 biorę pod uwagę, ponieważ na r2880 mogę nie dopiąć budżetu, z kolei 1400 to "tylko" atrament i obawa o trwałość odbitek. Ktoś kiedyś (chyba czornyj jeśli dobrze pamiętam) polecał połączenie zalet 1400 i r800 w postaci jakiegoś HP (nie pamiętam dokładnie modelu, chyba 8850 czy coś takiego), ale jest już niedostępny w sprzedaży. Co z dziś dostępnych modeli można by rozważyć u innych producentów, gdyby zawęzić parametry i ceny do połączenia epsona 1400 i r2880 o których wspomniałem na początku?
    piątka, trochę szkła i gadżety

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

HP B8850 Pro i jej starsza siostra B9180 Pro zostały skillowane przez HP, który zdaje wycofywać się z rynku foto.

Na rynku domowych, pigmentowych A3plusek została tylko PIXMA Pro9500, która ostatnio mocno potaniała (z 3 tyś na 2,5tyś PLN). Tyle tylko, że Epson wprowadził na rynek SPR3000 zostawiając jednocześnie mniej ekonomiczną SPR2880 jako price fightera - jej cena została obniżona do 2 tyś PLN...

Alternatywą dla SPR1400 jest jeszcze prostsza pigmentowa SPR1900 w cenie ok. 1700PLN, tyle że przy obecnej cenie SPR2880 jej zakup nie bardzo się opłaca.

R1400 daje doskonałą jakość druku i przyzwoite jak na barwnik właściwości archiwalne, ale jej uniwersalność w porównaniu z pigmentówkami jest znacznie mniejsza - SPR2880 drukuje na znacznie większym spektrum mediów, nadaje się do zdjęć czarno-białych, druku na papierach matowych i ogólnie jest to potężniejsza broń fotograficzna.

Warto pamiętać, że wszystkie w/w drukarki są cholernie drogie w eksploatacji i nadają się raczej do drukowania okazjonalnego. Nieco taniej wychodzi SPR3000, choć też szału nie ma, zwiększona pojemność kaset (z 11ml w 2880 do 27ml w 3000) pociągnęła za sobą rozczarowująco wysoką cenę, więc oszczędności są raczej symboliczne. Sensowny poziom kosztów zaczyna się od Epsona SP3880 i (w szczególności) Canona iPF5100, ale to już inna półeczka.

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Ok. Dzięki serdeczne czornyj za odpowiedź!
    Zależy mi też na czarno-białych odbitkach. Koszt odbitek, no coż - do labu wysyłam ani dużo, ani mało. Pewno z drukarką na biurku będzie kusiło żeby drukować więcej i koło się zamyka. Dlatego po tygodniu ślęczenia nad potencjalnym wyborem zaczynam się zastanawiać czy to w ogóle ma sens...
    Ale bardziej jestem na tak, niż na nie , zatem szukam ciągle i dosłownie przed chwilą natknąłem się na R2000 epsona! jest w cenie ok. 2000 zł. Podobno to następca R1900 i jest wyposażona w tusze 17 ml. Gdzieś już ją testowano? Można coś powiedzieć ogólnie o jakości odbitek a szczególnie B/W z tej drukarki?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Już widzę że r2000 nie ma "szarego" pigmentu, więc może być z różnie z B/W
    Ostatnio edytowane przez bob_ ; 09-05-2011 o 09:22 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    Zależy mi też na czarno-białych odbitkach.
    W takim wypadku drukarka MUSI mieć trzy czarne. Inaczej z szarości nici.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    W takim wypadku drukarka MUSI mieć trzy czarne. Inaczej z szarości nici.
    No tak, ale 3880 jest poza moim zasięgiem niestety...

Cytat Zamieszczone przez czornyj
    jeśli myślimy o B&W i szerszym spektrum mediów, to skłaniałbym się ku SPR2880....
    Można też ew. jeszcze chwilkę wstrzymać się z zakupem i poczekać na ewentualną odpowiedź Canona, PIXMA 9500 II jest już na rynku dość dłuuugo .
    chyba racja, 11 a 17 ml to nie jest zmiana która by miała przynieść rewelacyjną poprawę. Na tapecie więc r2880 albo zupełnie budżetowo 1400...
    A i opcja ze wstrzymaniem się jeszcze chwilę może też warta poważnego rozważenia. Dzięki za sugestie!

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    No tak, ale 3880 jest poza moim zasięgiem niestety..
    2880 też ma trzy czarne. Jakość taka sama jak 3880, tylko koszty inne.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    2880 też ma trzy czarne. Jakość taka sama jak 3880, tylko koszty inne.
    Faktycznie, przeoczyłem! Zasugerowałem się koniecznością wymieniania photo black'a w zależności od zastosowanego nośnika. Dzięki za wyprostowanie.

Strona 67 z 72 PierwszyPierwszy ... 17576566676869 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów