Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: jak ocenić swój obiektyw

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    choćby i popsuta, to nic nie zmienia. Przecież z manualami korpus też poprawnie mierzy swiatlo, a nie ma bladego pojęcia jaka jest przysłona. Po prostu mierzy ile światła wpadło i tyle.....
    Hmmmm... korpus mierzy światło na w pełni otwartej przysłonie i zakłada, że w momencie zdjęcia przysłona zostanie przymknięta do ustawionej np. w Av wartości. Jak pstryknę na ustawieniu przysłony 5.6 a pomiar i zdjęcie zostanie wykonane na przysłonie f=4.0 bo się listki nie "przymkły" to zdjęcie będzie prześwietlone o 1 EV

Przysłonę (listki) ładnie widać w lustrze jak się zrobi zdjęcie obiektywu

EDIT: Przysłona się przymyka dopiero w momencie podniesienia lustra. W starych aparatach typu Praktica to było wręcz mechaniczne rozwiązanie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-10-2008 o 16:02

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

powiedz czy wyskoczyl Ci keidykolwiek Err 99 ? (mam nadzieje ze nie pomylilem numeru). Moj pierwszy obiektyw mial blad, przyslona sie nie nie domykala, wszystko bylo przeswietlone.. kazdy sie smial ze mnie - kupil sobie lustrzanke, trzeba bylo kompakt.. tylko ze przy f/ 16 i czasy powyzej 1/100 mialem przeswietlone w cieniu.
    Sprobuj wymusic zrobienie zbyt ciemnego zdjecia. Jesli bedzie przepalone to jak (Pan) Janusz pisał moze to byc przyslona.

Jesli nie.. to byc moze obiektyw jest bardziej czuly na Twoje bledy.. kupiles nowke czy uzywany?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Hmmmm... korpus mierzy światło na w pełni otwartej przysłonie i zakłada, że w momencie zdjęcia przysłona zostanie przymknięta do ustawionej np. w Av wartości. Jak pstryknę na ustawieniu przysłony 5.6 a pomiar i zdjęcie zostanie wykonane na przysłonie f=4.0 bo się listki nie "przymkły" to zdjęcie będzie prześwietlone o 1 EV
    Dokładnie. Jak dla mnie działanie przysłony najłatwiej zdiagnozować używając podglądu głębi ostrości i zaglądając od przodu w obiektyw - to tak przy okazji....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Dokładnie. Jak dla mnie działanie przysłony najłatwiej zdiagnozować używając podglądu głębi ostrości i zaglądając od przodu w obiektyw - to tak przy okazji....

No niebardzo. "Mechaniczny" przycisk podglądu przysłony może działać ale "elekstryka" od przymykania przysłony już niekoniecznie

EDIT: Sygnał przymknięcia wychodzi z komputerka więc nie jest to to samo źródło co w przypadku przycisku Najpewniejsze jest jednak zdjęcie w lustrze
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-10-2008 o 18:15

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Hmmmm ;-) to teraz wytłumacz mi jakim cudem w przypadku przejsciówki EOS/M42 z chipem (tzw. dandelionem) wychodzą prawidłowo naświetlone zdjecia?

Z tego co mi wiadomo, chip podaje do body 55mm f/1.4
    wiadomo też, że przeważającej większości przypadków roboczy otwór przysłony jest o wiele mniejszy, a jednak naświetla prawidłowo. Cuda, czy ja czegoś nie rozumiem?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Hmmmm ;-) to teraz wytłumacz mi jakim cudem w przypadku przejsciówki EOS/M42 z chipem (tzw. dandelionem) wychodzą prawidłowo naświetlone zdjecia?

wiadomo też, że przeważającej większości przypadków roboczy otwór przysłony jest o wiele mniejszy, a jednak naświetla prawidłowo. Cuda, czy ja czegoś nie rozumiem?
    A co tu ma dandelion "do rzeczy"? Przecież aparat nie przymyka przysłony bo ona jest przymknięta w obiektywie i nie wylicza o ile ją przymknąć. Ma przysłonę w manualu

EDIT: Zobacz co masz na displayu w aparacie - '00' - co oznacza "nie przymykaj przysłony"
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-10-2008 o 21:03

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

A co tu ma dandelion "do rzeczy"?
    no to, że body ma inna informację od elektroniki (czyli f/1.4) a inną rzeczywistą przysłonę. Wg mnie analogiczna sytuacja, jak w przypadku, który sugerujesz, że od elektroniki ma info f/5.6 a w rzeczywistości się "nie przymkła"...

BTW, nie wiem czy nie zapędzamy się za daleko w tych dywagacjach :-)
    Przecież wszyscy doskonale wiemy, że skutkiem nieprawidłowej pracy przysłony w obiektywie jest komunikat 'ERR99' a nie prześwietlone zdjęcia...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

no to, że body ma inna informację od elektroniki (czyli f/1.4) a inną rzeczywistą przysłonę. Wg mnie analogiczna sytuacja, jak w przypadku, który sugerujesz, że od elektroniki ma info f/5.6 a w rzeczywistości się "nie przymkła"... .
    Nie no zobacz - dla światłomierza (komputerka liczacego) informacja o tym jaka jest przysłona jest nieistotna - ma info "nie przymykamy" (to '00' na displayu) to mierzy światło do aktualnej i na tej podstawie dobiera czas. I tyle.

W przypadku o którym piszę na displayu masz 5.6 czyli aparat ma info "przymykamy do 5.6" no to wylicza adekwatnie a jak się fizycznie nie przymknie to... prześwietlone

Janusz,

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

A wychodzą ? Np. na f/11 ?
    Pozdrawiam,
    Pirx

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Panowie......?

Dobrze , ze ten watek jest w dziale dla poczatkujacych. Od razu disclaimer -- uwazam , ze kazdy ma prawo zadawac hmm.. proste pytania i na ogol (nie tylko w tym przypadku) odpowiedzi na tym forum jako zbyt hmmm. szorstkie, chocby nawet sluszne.

1. Oczywiscie , ze z M42 sie naswietli prawidlowo, bo oczywiscie body nie jest w stanie zmienic przyslony. Wiec mierzy przy tym samym otworze co robi zdjecie. Gdzie problem?

2. Guzik GO dziala elektronicznie. Nie ma mozliwosci mechanicznego manipulowania przyslona w obiektywach EF.

3. Brunera problem jest najprawdopodobniej taki, ze nie umie ocenic co to jest niedoswietlenie i jest niedoswiadczony w problemach kontrastow na zdjeciu. Gdyby zrobil to samo zdjecie dwoma obiektywami dopiero mozna by bylo ocenic, czy ktorys przeswietla.

Uprawnienia umieszczania postów