Szandor chciał powiedzieć, że problemy z prześwietleniami wynikają z braku umiejętnosci posługiwania się sprzętem przez zakładajacego wątek i to od tego trzeba zacząc a nie od sprawdzania czy przysłona się nie domyka.
Moim zdaniem jeśli przeswietlenia wychodzą tylko przy użyciu tego szkła, to taki sprawdzian byłby wskazany.
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Wprawdzie zdanie to brzmi niedorzecznie i na 99% przyczyną problemu założyciela wątku jest on sam, ale kiedy przypinam Tokinę 12-24, to z automatu wrzucam korektę ekspozycji +2/3EV, bo na tym obiektywie, przy pomiarze matrycowym mam niedoświetlenie.
Skąd się to bierze ? - Nie wiem. Może współpraca body z "obcym" szkłem szwankuje ? W zasadzie nie zaprzątałem sobie tym głowy do tej pory.
PS. Spóźniona rada dla brunerduschweine - u Towersa trza było kupować :-)
Pozdrawiam,
Pirx
nie wiem jak z twoim 24-105 ale z wypowiadaniem jakiejś opinii na 100% to byłbym ostrożny...
kupiłem swój egzemplarz w marcu i na początku po przesiadce z 24-85 byłem zachwycony,z czasem oglądając sample na necie czy właśnie na tym forum stwierdziłem że już tak różowo nie jest, obiektyw wylądował na żytniej i już po drugiej poprawce stwierdziłem że teraz to mam zajafajne szkiełko![]()
Mam nadzieję, że udało mi się wkleić link.Zdjęcie dachu z kompensają a tężnia bez.
Nie twierdzę że mam umiejętności ale mam obawy czy żółtodziobowi nie wcisnęli "nieudanego" egzemplarza.
A z innej beczki poczytałem podany w jednej odpowiedzi artykuł Janusza Body o światłomierzu i mierzeniu światła na histogram itd.-to jeszcze nie mój poziom
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=31926
to jeszcza raz
Ostatnio edytowane przez brunerduschweine ; 19-10-2008 o 20:09 Powód: Automerged Doublepost
Skopiowałem i sprawdziłem histogram.http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=31926
to jeszcza raz
Niebo całkowicie prześwietlone, (kolor prześcieradła) po skadrowaniu, pominięciu nieba, (o dziwo są tam chmurki - próbowałem) histogram znośny.
Dopatrywałbym się jednak problemu umiejętności.
Spokojnie, nie przejmuj się pytaj i eksperymentuj - zobaczysz potęgę tego szkła.![]()
Pozdrawiam.
Evaluative metering czyli po mojemu wielosegmentowy
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Też jestem w zasadzie początkujący, ale z pewnością mogę stwierdzić, że:
1. trzeba poznać puszkę
2. trzeba poznać obiektyw
3. trzeba ćwiczyć ćwiczyć i ćwiczyć
4. pożegnać trzeba tryby auto i najlepiej jpegi
Mam ten obiektyw do 400D i jest świetny. Jeśli mam jakieś zastrzeżenia to tylko do swoich umiejętności. Wiedzy i praktyki sprzęt nie zastąpi a co najwyżej zatuszuje na czas jakiś.
A i tak przy okazji nie spadła ci puszka na glebę? U koleżanki po takim przypadku zaczęły się kłopoty z ostrzeniem.