Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Ustawienia Picture Style w 30D/40D

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arkadios
    Ja dopiero co przesiadłem się z EOSa 33 na 30D. Na analogu robiłem zdjęcia B/W z zastosowaniem filtrów (żółty, zielony, czerwony) a efekty były rozpoznawalne od razu. W 30D w trybie Monochrome stosując sztuczkę z filtrami - nie widzę różnicy. U Was też tak jest czy może z moim 30D jest coś nie tak??
    a tak w ogole to rob kolorowe, a dopiero pozniej w ps rob BW, najlepiej uzywajac filtra o nazwie BW - pelna wygoda, sprobuj raz a nie przestaniesz

arkadios
    Guest

Domyślnie

No tak. Ale myślałem, że skoro jest taka opcja to dlaczego z niej nie korzystać.
    Ja jak robiłem na analogu zdjęcie BW z czerwonym filtrem to niebo miałem czarne a chmury stawały się majestatyczne. A tu tego nie potrafię uzyskać. Nie umiem się przestawić...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arkadios
    Ja jak robiłem na analogu zdjęcie BW z czerwonym filtrem to niebo miałem czarne a chmury stawały się majestatyczne. A tu tego nie potrafię uzyskać. Nie umiem się przestawić...
    Lepiej sie nie przestawiac... Zdjecia BW wg mnie jakos ladniej na analogu nadal wychodza.

vespero
    Guest

Domyślnie Styl obrazu dla 40d

Mam pytanie szczególnie do użytkowników w/w aparatu. Jak zresztą pokazują testy w stylu standardowy zwłaszcza jpeg jest wygląda w porównaniu z konkurencja na nieostry. Standardowo ostrość ustawiona jest na 3 reszta parametrów na 0. Jak ustawiacie te parametry lub jak je ustawić by otrzymać jak najlepsze zdjęcia. Nie mówię już o gustach i guscikach, gdyz jedni lubią cukierkowe zdjęcia inni nie. Co proponujecie ? Podwyższenie samej ostrości już daje ciekawy efekt.

Coś już napisał Awatar dobert
    Miasto
    NL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vespero Zobacz posta
    (...)Co proponujecie ? (...)
    nie będę oryginalny. ja proponuję robienie w RAW i stosowną obróbkę. trzeba na to poświęcić czas ale warto. a przy okazji można się oduczyć robienia "tysięcy" zdjęć jednej sceny. takiej ilości RAW-ów nie chce się obrabiać :]

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Jak poprzedni kolega - przejdź na RAW

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie da się zaproponować "jednego słusznego" ustawienia. Więc jak wyżej - RAW.
    Regulamin pkt 8.

Uzależniony

Domyślnie

Początki mogą być trudne, bolesne i irytujące, ale... Zdecydowanie RAW. :-D

Uzależniony

Domyślnie

jak masz takie lustro to naprawde RAW...

nie pamietam nawet jak wygląda jpg z aparatu:P
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

vespero
    Guest

Domyślnie

Ale tu nie w tym rzecz. Wszystkie zdjęcia wykonuje w RAWie. Natomiast zmieniając w stylu obrazu skalę ostrości na większą niż domyślną, zdjęcia wreszcie stały się ostrzejsze. Łatwo powiedzieć obróbka, nigdy tego nie robiłem To moja pierwsza lustrzanka. Zresztą boję się zniszczyć poprawianiem zdjęcie, zamiast je naprawić.
    Ostatnio edytowane przez vespero ; 15-10-2008 o 23:49

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów