Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Ustawienia Picture Style w 30D/40D

Question Ustawienia Picture Style w 30D/40D

Witam,
    Jakiś czas temu kupiłem 30D, z czego jestem bardzo zadowolony ale ciągle właściwie eksperymentuję z ustawieniami w zakładce Picture Style w aparacie. Mam pytanie.. robiąc zdjęcia w jpgach, jakich ustawień używacie w różnych sytuacjach dla zadowalającego efektu? Ja najczęscie Portret z podbitym o 1 parametrem 'Sharpness'.. jest to ok, wg was?
    I jeszcze jedno.. gdyby ustawić wszystkie style bazowe (Standart, Portret, Landskape, Neutral i Faithful) na '0' to efekt końcowy byłby taki sam we wszystkich przypadkach, czy wybór samego stylu już jakoś ustawia zdjecie..?
    Dzięki :-)
    Ostatnio edytowane przez jazzY ; 08-06-2006 o 08:38
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jazzY

I jeszcze jedno.. gdyby ustawić wszystkie style bazowe (Standart, Portret, Landskape, Neutral i Faithful) na '0' to efekt końcowy byłby taki sam we wszystkich przypadkach, czy wybór samego stylu już jakoś ustawia zdjecie..?
    Dzięki :-)
    Nie, efekt nie będzie ten sam, bo oprócz ustawień ostrości, saturacji, kontrastu i tonów, każdy Picutre Styl ma zdefiniowane stałe i niezmienne parametry np. krzywe, priorytety saturowania konkretnych kolorów (np. w Landscape - podbijanie niebieskiego i zielonego).
    Swoją drogą, to Canon trochę daje d..y, bo w puszkach z PictureStylami można dograć własne style, ale jak narazie dostępne są chyba cztery (Emerald, Twilight, Clear i jeszcze jakiś jeden) a użytkownicy nie dostali możliwości tworzenia własnych (a szkoda).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

gdyby ustawić wszystkie style bazowe (Standart, Portret, Landskape, Neutral i Faithful) na '0' to efekt końcowy byłby taki sam we wszystkich przypadkach, czy wybór samego stylu już jakoś ustawia zdjecie..?
    Zobacz też http://web.canon.jp/Imaging/pictures...ing/index.html

Domyślnie

bundy & MMM, wielkie dzięki... ten link wiele wyjasnia ale chetnie przeczytam o konkretnych waszych doswiadczeniach.

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Swoją drogą, to Canon trochę daje d..y, bo w puszkach z PictureStylami można dograć własne style, ale jak narazie dostępne są chyba cztery (Emerald, Twilight, Clear i jeszcze jakiś jeden) a użytkownicy nie dostali możliwości tworzenia własnych (a szkoda)
    ....Czy nie mamy takich mozliwosci wlasnych ustawien w zakladce User Def. 1, 2, 3.....?

A co z Waszymi ustawieniami.. jak konfigurujecie suwaki w Picture Style i jakich konfiguracji najczesciej uzywacie...? Wiem, ze czesto nietypowe rozwiazania przynosza wysmienite efekty....THX!

.
    Ostatnio edytowane przez jazzY ; 08-06-2006 o 12:40
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

bundy & MMM, wielkie dzięki...

....Czy nie mamy takich mozliwosci wlasnych ustawien w zakladce User Def. 1, 2, 3.....?

I co z Waszymi ustawieniami.. jak konfigurujecie suwaki w Picture Style i jakich konfiguracji najczesciej uzywacie...? ..THX.

.

Najczęściej robię w RAW a tutaj picture styles nie mają znaczenia. Jeśli chodzi o jpegi to poeksperymentuj i zobacz jakie ustawienia odpowiadają Tobie najbardziej. Standard z obnizonym kontrastem i saturacją wygląda dla mnie lepiej. Portrait fatalny odcień skóry daje - proponuję color tone na +1 i obniżyć nasycienie.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Mam pytanie.. robiąc zdjęcia w jpgach, jakich ustawień używacie w różnych sytuacjach dla zadowalającego efektu?
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=18411077

Domyślnie

aptur, na tych ustawieniach rzeczywiście ciekawie to wygląda.. thx

gietrzy, pod tym linkiem to mamy małą kopalnię eksperymentów.. dzięx

Zastanawiam sie też, czy lepsze efekty uzyskujemy z poziomu softu aparatu, czy też poprzez obróbkę w PS.. chociaż pierwszy wariant na pewno wygodniejszy
    moje digarty

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur
    Standard z obnizonym kontrastem i saturacją wygląda dla mnie lepiej. Portrait fatalny odcień skóry daje - proponuję color tone na +1 i obniżyć nasycienie.
    Potwierdzam - Portrait do portretów się nadaje jak świnia na salony :-) Bez korekty tonów i nasycenia kolory skóry są paskudne i dodatkowo przy specyficznych warunkach oświetleniowych potrafi wyjść niezła kaszana. Do takiego codziennego focenia w jpgu Standard z kontrastem i saturacją na minus (potrafi paskdunie przewalić czerwony) i sharpnes na +3 wydaje się być ok - przy poprawnym naświetleniu, z fotami już nic nie trzeba robić (wyostrzać też nie, bo +3 na ostrości to jest całkiem sporo).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

arkadios
    Guest

Domyślnie

Ja dopiero co przesiadłem się z EOSa 33 na 30D. Na analogu robiłem zdjęcia B/W z zastosowaniem filtrów (żółty, zielony, czerwony) a efekty były rozpoznawalne od razu. W 30D w trybie Monochrome stosując sztuczkę z filtrami - nie widzę różnicy. U Was też tak jest czy może z moim 30D jest coś nie tak??

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arkadios
    W 30D w trybie Monochrome stosując sztuczkę z filtrami - nie widzę różnicy. U Was też tak jest czy może z moim 30D jest coś nie tak??
    U mnie widać. Najlepiej zrób sobie zdjęcie w RAW i potem w DPP pobaw się stylami, zaoszczędzisz sobie trochę czasu i szybko przejrzysz jakie ustawienia dają jakie efekty.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów