Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Karta CF 16GB czy może 2x8GB czy może 8GB i 2x4GB??

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nawet zakladajac, ze robisz w RAW-ach to na 1GB wchodzi 80 fot, czyli na karte 8GB jakies 600.

co zamierzasz fotografowac na tej studniowce, ze przewidujesz nawalic az taka kupe ujec? juz nie wspominam o dwukrotnie wiekszej...

tak realnie, abstrahujac od hurtowosci produkcji, to wolalbym 2 karty. bo jak jest jedna w aparacie a druga poza, to wiadomo ktora jest zapisana a ktora wolna. jak poza aparatem sa 3 jednakowe lub nawet podobne karty to duzo latwiej sie walnac i wlozyc nie ta co trzeba a to moze w kluczowym momencie kosztowac cenny czas
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar marek_k
    Miasto
    Olkusz

Domyślnie

ja mam 3 sztuki (wszystkie po 2 Gb - dla mnie wystarcza)
    1 -w aparacie
    2 - w rezerwie
    3- w obróbce

pozdrawiam, m
    30D, 24-105L 17-85 IS USM, 50/1.8, 70-200/4L, 580EX II,
    Manfrotto 055XproB+488RC2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    co zamierzasz fotografowac na tej studniowce, ze przewidujesz nawalic az taka kupe ujec? juz nie wspominam o dwukrotnie wiekszej...
    karty będę potrzebował poza studniówką na wakacje (miesiąc w hiszpanii ) bez możliwości zgrywania zdjęć

dzięki za wszystkie odpowiedzi padło na 2x8GB
    temat można zamknąć
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Bywalec

Domyślnie

ja na Twoim miejscu wziąłbym 4x4GB Extreme III. jeżeli jedna padnie to tylko 25% strat, a nie 50. ;> karty można ponumerować i nie ma problemu z orientacją, która jest czysta, a która zapełniona.

ja podczas takich zleceń robię wszystko w rawach, ale mam dwie karty (2 i 4GB) + laptop, gdyby np. zabrakło mi miejsca.

wiem, wiem ... zaraz ktoś wpadnie na pomysł, żeby wziąć 16x1, ale nie przesadzajmy. 4 karty to chyba najlepszy wybór.

i na koniec mały ot .. zamierzasz focić na 18-55 czy nowym nabytkiem 24-105 ? jeżeli pierwszy to ten obiektyw nie nadaje się w ogóle do sal, natomiast 24-105 ...24mm na cropie to trochę za wąsko.
    :}

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez root Zobacz posta
    ja na Twoim miejscu wziąłbym 4x4GB Extreme III. jeżeli jedna padnie to tylko 25% strat, a nie 50. ;> ....
    Idąc dalej tą drogą to 16x1GB albo nawet 32x0.5GB czy też 64x256Mb jest jeszcze lepsze

Ja bym się tak bardzo nie przejmował tym "ryzykiem padnięcia karty". Karty oryginale co lepszych producentów mają żywotność ogromną i przypadki "padnięcia" są naprawdę rzadsze od "padnięcia" aparatu. Zniszczyć to to owszem można - poprzez włożenie do kuchenki mikrofalowej, przejechanie czołgiem lub walcem i inne podobne nieczęsto spotykane wydarzenia. Po jednej ze swoich przejechałem autem i nic się nie stało. Mam karty o gigantycznych pojemnościach po 8Mb i 16Mb mające po ładnych kilka lat i nic im nie dolega poza tym, że RAW z 5D na 8Mb się nie mieści.

Jedyne co przemawia za KONIECZNOŚCIĄ posiadania przynajmniej jednej "małej" karty - nie większej od 2 Gb jest upgrade firmware'u. Do upgradeu firmwareu karta musi być sformatowana w FAT16 ale i tu na upartego można tak sformatować dużą kartę a po upgradzie formatować w FAT32 ponownie.

Ogólnie to "rozproszenie" tak ale 2x8GB jest w zupełności wystarczające. Jak ktoś chce mieć super bezpieczeństwo danych (cholera filmy też można było zepsuć/zniszczyć) to polecam 1D, 1Ds mark 3 i zapis równoległy na dwie karty jednocześnie.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez root Zobacz posta
    i na koniec mały ot .. zamierzasz focić na 18-55 czy nowym nabytkiem 24-105 ? jeżeli pierwszy to ten obiektyw nie nadaje się w ogóle do sal, natomiast 24-105 ...24mm na cropie to trochę za wąsko.
    Będę focił 17-40 f/4 L i 50 f/1.4 + lampa
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    ..........
    Ja bym się tak bardzo nie przejmował tym "ryzykiem padnięcia karty". Karty oryginale co lepszych producentów mają żywotność ogromną i przypadki "padnięcia" są naprawdę rzadsze od "padnięcia" aparatu.
    ............
    Ale sie trafi czasem jakas felerna. Jesli jednak szedlbys na impreze z zamiarem jakiegos zarobku to napewno backup karty bys mial. Na dzien dzisiejszy to 2x8GB nie jest wcale takim drogim rozwiazaniem (ceny spadaja). Fakt 4x4GB to przesada (chociaz sam mam 2x4GB + 2x2GB + 1x1GB). Pozatym 16GB na miesiac wakacji (jak dla mnie i mojej zony - czytaj kobiety z ciezkim palcem) to za malo. Na takie wyprawy bez databanka sie nie ruszamy (aczkolwiek sprzedalem swojego Digimate III + [i juz 2 razy odczulem jego brak] i pewnie przyjdze czas na Colorspace - bylby HD80 - ale niestety nie czyta SDHC).
    Pomysl o databanku. Nie musi byc krolem predkosci. Robisz fotki przez dzien caly a wieczorkiem w hotelu czy gdziekolwiek bedziesz mieszkal zrzucasz na databank.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie chce juz nowego tematu zakladac , a jak doswiadczenia z Transcend / Pretec ? Ma ktos dluze te karty ? Do 5D przy karta X133 da chyba spokojnie rade ? 35 zl za 4Gb , jako rezerwa chyba moze byc.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów