Idąc dalej tą drogą to 16x1GB albo nawet 32x0.5GB czy też 64x256Mb jest jeszcze lepsze
Ja bym się tak bardzo nie przejmował tym "ryzykiem padnięcia karty". Karty oryginale co lepszych producentów mają żywotność ogromną i przypadki "padnięcia" są naprawdę rzadsze od "padnięcia" aparatu. Zniszczyć to to owszem można - poprzez włożenie do kuchenki mikrofalowej, przejechanie czołgiem lub walcem i inne podobne nieczęsto spotykane wydarzenia. Po jednej ze swoich przejechałem autem i nic się nie stało. Mam karty o gigantycznych pojemnościach po 8Mb i 16Mb mające po ładnych kilka lat i nic im nie dolega poza tym, że RAW z 5D na 8Mb się nie mieści.
Jedyne co przemawia za KONIECZNOŚCIĄ posiadania przynajmniej jednej "małej" karty - nie większej od 2 Gb jest upgrade firmware'u. Do upgradeu firmwareu karta musi być sformatowana w FAT16 ale i tu na upartego można tak sformatować dużą kartę a po upgradzie formatować w FAT32 ponownie.
Ogólnie to "rozproszenie" tak ale 2x8GB jest w zupełności wystarczające. Jak ktoś chce mieć super bezpieczeństwo danych (cholera filmy też można było zepsuć/zniszczyć) to polecam 1D, 1Ds mark 3 i zapis równoległy na dwie karty jednocześnie.![]()