Strona 27 z 65 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 648

Wątek: Portret: 85mm/1.8 vs. 50mm/1.4 ..ktory lepszy....?

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ven Zobacz posta
    nie takiej odpowiedzi sie spodziewałem ;] ona nic nie wnosi i nie wyjaśnia.
    Ktoś ma Ci powiedzieć co jest lepsze?? Najlepiej sprawdzić samemu.

Pomińmy sprawe z przekadrowaniem po ustawieniu ostrości a skupmy sie na współpracy sprzętu (85/1.8 z korpusem).
    85-tka lepiej współpracuje, ma lepszy AF.

Przykładem jest 50/1.8 gdzie prawie zawsze występuje FF lub BF.
    50/1,8 to budżetowy plasticzak.

A jak to jest z 85/1.8 ? Czy są jakieś odgórne założenia co do niewłaściwej pracy AF ?
    Nie ma. Kupuj szkło. Najlepiej to mieć obydwa. Można porównać i sprawdzić. Poza tym już po samym pomacaniu obu poczujesz które lepsze.
    Ostatnio edytowane przez Mariusz_C ; 09-10-2008 o 22:58
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Coś już napisał

Domyślnie

dzieki, w sumie uważam że jesli nie ma postów, tematów skarżących sie na AF tej 85tki to raczej ten problem nie występuje. Chciałem sie tylko upewnić.

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

nie takiej odpowiedzi sie spodziewałem ;] ona nic nie wnosi i nie wyjaśnia.

Pomińmy sprawe z przekadrowaniem po ustawieniu ostrości a skupmy sie na współpracy sprzętu (85/1.8 z korpusem). Przykładem jest 50/1.8 gdzie prawie zawsze występuje FF lub BF. A jak to jest z 85/1.8 ? Czy są jakieś odgórne założenia co do niewłaściwej pracy AF ?

pozdrawiam,
    Wyjaśnia i to dość sporo Wiekszość zaistniałych problemów z FF/BF to właśnie nieumiejętne wykorzystanie szkła. Nie mam zwyczaju pisać bzdur, które nic "nie wnoszą" tylko należy czytać ze zrozumieniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jak miałem 30D to moje pierwsze szkło to było 50/1.4, jakiś miesiąc później kupiłem drugie 85/1.8. Wtedy byłem fanem 85mm na cropie, chociaż głównie dlatego że robiłem węższe kadry a i optycznie szkło lepsze. Teraz z 5D jestem dalej fanem 85mm ale już na FF i mimo że mam do portretu również 135L i kilka innych eLek to 85/1.8 jest najczęściej używanym w portrecie obiektywem.
    Czemu? Bo widzę że najlepsze portrety wychodzą zrobione na granicy odległości przedmiotowej, wtedy najlepiej czuje się kontakt z modelem. 135L i 200L używam przy zbliżeniach, bo chociaż optycznie lepsze to jednak spłaszczają perspektywę.

Gdybym miał polecić obiektyw z tych dwóch to zdecydowanie 85/1.8. Jeśli ogniskową do portretu to uniwersalne będzie bardziej 50/1.4 na cropie.
    a da się zrobić na FF 85 1.8 zbliżenie twarzy od brody do czoła ?

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Da radę.

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Czemu? Bo widzę że najlepsze portrety wychodzą zrobione na granicy odległości przedmiotowej, wtedy najlepiej czuje się kontakt z modelem. 135L i 200L używam przy zbliżeniach, bo chociaż optycznie lepsze to jednak spłaszczają perspektywę.
    Pytanie laika - czym jest odległość przedmiotowa?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wszystko się da, ale ja do takiego kadru używam conajmniej 135mm :-)

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Pytanie laika - czym jest odległość przedmiotowa?
    To jest minimalna odległość od fotografowanego obiektu. Np. przyjmuje się że ludzka twarz wygląda naturalnie jeśli sfotografujemy ją z odl. ok. 1,5 metra. Jeśli zrobisz z bliższej odległości to perspektywa w widoczny sposób rozciągnie nos i zdeformuje twarz. Z kolei większa odległość spłaszczy perspektywę.
    Pojęcie trochę płynne, generalnie chodzi o to żeby tak dobrać odległość od przedmiotu aby uzyskany efekt był możliwie najbardziej zbliżony do tego w jaki sposób człowiek naturalnie postrzega perspektywę.

Do portretu całej sylwetki i węższych najlepszy będzie zakres 50-200mm (na FF oczywiście), z czego najczęściej się używa okolic 70-85mm do zdjęć sylwetki i 135-200mm do zbliżeń. Mając na cropie 50/1.4 i 85/1.8mm można zrobić w portrecie praktycznie wszystko.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 10-10-2008 o 16:32

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

dzieki, w sumie uważam że jesli nie ma postów, tematów skarżących sie na AF tej 85tki to raczej ten problem nie występuje. Chciałem sie tylko upewnić.
    Jeśli naprawdę jesteś taki dociekliwy to ja się pochwalę, że mam lekki BF
    .

Domyślnie

Wszystko się da, ale ja do takiego kadru używam conajmniej 135mm :-)

To jest minimalna odległość od fotografowanego obiektu. Np. przyjmuje się że ludzka twarz wygląda naturalnie jeśli sfotografujemy ją z odl. ok. 1,5 metra. Jeśli zrobisz z bliższej odległości to perspektywa w widoczny sposób rozciągnie nos i zdeformuje twarz. Z kolei większa odległość spłaszczy perspektywę.
    Pojęcie trochę płynne, generalnie chodzi o to żeby tak dobrać odległość od przedmiotu aby uzyskany efekt był możliwie najbardziej zbliżony do tego w jaki sposób człowiek naturalnie postrzega perspektywę.

Do portretu całej sylwetki i węższych najlepszy będzie zakres 50-200mm (na FF oczywiście), z czego najczęściej się używa okolic 70-85mm do zdjęć sylwetki i 135-200mm do zbliżeń. Mając na cropie 50/1.4 i 85/1.8mm można zrobić w portrecie praktycznie wszystko.
    a 100 mm 2.8 macro na FF ? On nie zniekształca tak jak zwykły obiektyw 100 mm
    ?
    (...)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a 100 mm 2.8 macro na FF ? On nie zniekształca tak jak zwykły obiektyw 100 mm
    ?
    100mm to 100mm, zniekształcenie będzie takie samo. Portret można zrobić nawet obiektywem 10mm jeśli się zachowa odległość.

Strona 27 z 65 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów