Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: 5D czy szkła?

Dopiero zaczyna Awatar Renia239

Domyślnie

Bez dobrego szkła nawet 5d nie pomoże.
    Canon EOS 5D, Canon EOS 40D, Canon 50/1.4, Canon 85/1.8, Canon 70-200/2.8L, Canon 24-105L, Canon 17-40L,Tamron 28-75/2.8,580 EXII

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez etheriel Zobacz posta
    Witam

Stare 5D ze swoją ceną zaczyna być kuszące, więc zaczął chodzić mi po głowie pomysł zakupu pozbycia się pieniędzy z drugiej strony za tę cenę dostanę nawet kilka niezłych obiektywów [z FFem wtedy musiałbym czekać aż 5DII zejdzie do podobnej ceny], bo aktualnie z EFów mam tylko 50/1.8 i 28-105/3.5-4.5 II. Jeśli chodzi o 5D to mam na oku nawet konkretną ofertę body+grip+2 aku+2x extreme III 1gb z przebiegiem 30 tys za 3700. Warto, nie warto?

Poradźcie, bo mam mętlik w głowie
    kolego,najpierw szklarnia potem dobre body.
    Zastanów sie co ci po 5d jesli szkieł do niego nie podepniesz.....?
    Chyba ,że dla lansu lubisz sobie wyjśc na niedzielny spacerek ....
    Poważnie radze zastanowic sie nad tym i kupic w pierwszej kolejsnosci dobre szkła pod FF

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witaj

Pamiętaj dobre szkła to podstawa oraz dobrą lampę sobie kup Speedlite 580 II. Ja ma 400D i najpierw kupie jeszcze szkło i lampę i dopiero mając te bajery przejdę na 5D II mark.

Pozdrawiam

Sylwek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Bywalec

Domyślnie

Kup sobie porządne szkło - coś z eL-ki a przekonasz się jak dużo się zmieni w robionych fotkach. Powiedzmy sobie szczerze że te szkła co teraz masz to niska liga. Ja po zakupie 70-200/F4 praktycznie go nie odpinam z body. TERAZ TYLKO SZKŁA - A BODY SE KUP PÓŹNIEJ.
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

[quote]5D czy szkła? [quote]
    Wychowany na analogu i nim kilkanaście lat fotografujący przyzwyczaiłem sie powtarzać
    prastare twierdzenie :" przedewszystkim szkła ] .Po paru latach na cyfrze i zmiania kilku korpusów zmieniłem zdanie.W ostatnim okresie kupowalem dość dużo szkieł z najwyższej półki.Cóż ułatwiają życie a,ale mając już jakieś rewolucji to nie czyni.Przejściem z cropa na 5d byłem głęboko poruszony. To inny poziom w fotografii.Aparat w cyfrze to więcej niż zespół przysłona migawka i mechanizm ustawiający czas.To rownież matryca mająca taki sam wpływ na zdjęcie, jak w analogu film.To rodzaj procesora itd.Nie jest może dla amatora sprawą życia i śmierci co kupić najpierw,ale powiedzialbym tak: obojętnie w jakiej kolejności,śledzić rynek i dążyć do możilwie najlepszego body i przynajmniej jednego wybitnego obiektywu.Niekoniecznie musimy pokrywać cały zakres @.5d i dobre szklo pozwoli na wiele lat wielkiej frajdy i b.dobrych zdjęć.a reszta powoli.. Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar MIC_a
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja gdybym teraz mial kupic cos szerszego, wolalbym za te pieniadze kupic "piątke"
    ale bez potrxzeby szerokiego szkła dalej będe kompletować szklarnie a z czasem szerokim kątem stanie się 17-40, a reszta szkieł dostanie drugi, lepszy oddech na ful frejmie...
    ale nie majac nic konkretnego pod FF nie widzialbym sensu takiej przesiadki...
    chyba cos nie tak z moja dzisiejsza skladnia, ale mam nadzieje ze w miare jasno i klarownie to napisalem hehe
    Canon 40D + 17-40L + C50/1.4 + 430EX + HOYA HMC
    Canon G5 + jakies filtry + duży plastikowy statyw
    HAMA DEFENDER 200

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

dyskusja często powtarzana.
    najpierw szkła, później body. Nawet jeżeli to 5-tka
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    dyskusja często powtarzana.
    najpierw szkła, później body. Nawet jeżeli to 5-tka
    generalnie masz racje oprócz ostatniego słowa z którym nie moge sie zgodzić: chodzi mianowicie o to że stara piątka zacznie wychodzić z użycia;
    jeśli nie kupi teraz FF to zostanie mu 5dII którego cena będzie równa ciemniejszej elki i starego 5d
    dlatego to co napisał kolega poniżej
    Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Wychowany na analogu i nim kilkanaście lat fotografujący przyzwyczaiłem sie powtarzać
    prastare twierdzenie :" przedewszystkim szkła ] .Po paru latach na cyfrze i zmiania kilku korpusów zmieniłem zdanie.W ostatnim okresie kupowalem dość dużo szkieł z najwyższej półki.Cóż ułatwiają życie a,ale mając już jakieś rewolucji to nie czyni.Przejściem z cropa na 5d byłem głęboko poruszony. To inny poziom w fotografii.Aparat w cyfrze to więcej niż zespół przysłona migawka i mechanizm ustawiający czas.To rownież matryca mająca taki sam wpływ na zdjęcie, jak w analogu film.To rodzaj procesora itd.Nie jest może dla amatora sprawą życia i śmierci co kupić najpierw,ale powiedzialbym tak: obojętnie w jakiej kolejności,śledzić rynek i dążyć do możilwie najlepszego body i przynajmniej jednego wybitnego obiektywu.Niekoniecznie musimy pokrywać cały zakres @.5d i dobre szklo pozwoli na wiele lat wielkiej frajdy i b.dobrych zdjęć.a reszta powoli.. Pozdrawiam
    i to co sam pisałem ale nie wypada sie cytować jest moim zdaniem optymalne
    przykład z 17-40 podałem ot tak bo wiem ze mozna od tipa dorwać to szkło w cenie 1,9kpln
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Generalnie jak piszą poprzednicy. Szkła najważniejsze. Jednak jeśli naprawdę chcesz się pozbyć cropa to 50/1.8 spokojnie na 5D da radę. Ten obiektyw to wydmuszka i plastik fantastik z raczej kiepskim bokehem ale na 5D robi się z niego standardowy, ostry lens. Takim zestawem spokojnie mógłbym pracować aż nazbierałbym na kolejny obiektyw.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez etheriel Zobacz posta
    Stare 5D ze swoją ceną zaczyna być kuszące, więc zaczął chodzić mi po głowie pomysł zakupu pozbycia się pieniędzy
    aktualnie z EFów mam tylko 50/1.8 i 28-105/3.5-4.5 II.
    Jeśli chodzi o 5D to mam na oku nawet konkretną ofertę body+grip+2 aku+2x extreme III 1gb z przebiegiem 30 tys za 3700

z drugiej strony za tę cenę dostanę nawet kilka niezłych obiektywów
    za 3700 kilka niezłych obiektywów? ja widzę raczej 1 porządny... no, może coś na piwo zostanie ;-) to po pierwsze.

a po drugie stanowczo za mało informacji podajesz. Czym teraz fotografujesz? Co fotografujesz? robisz to hobbystycznie czy zarobkowo? w jaki sposób prezentujesz swoje prace?

bez tych informacji mogę jedynie powiedzieć, że jeśli sprzet ma pracować i zarabiać to spoglądałbym w stronę profesionaLnych obiektywów; natomiast w przypadku zastosowań hobbystycznych brałbym body 5D, bo jeśli chodzi o szkła, to posiadasz wystarczające (jasny standard i przywoity podstawowy zoom).

piszę to z autopsji :-) bo sam właśnie jestem przypadkiem zadowolonego knociarza niezarobkowego wyposażonego w 5D oraz obiektywy z dolno-średniej półki, w tym 50/1.8 oraz bliźniaka 28-105 czyli 24-85 USM.

W/w obiektywy łapie DPP lens correction, więc jeśli tylko ktoś ma czas i ochote na RAW, to nie ma problemu z ich ewentualnymi wadami typu dystorsja, winieta i aberracja; natomiast rozdzielczość szkła jest u mnie w hierarchi daleko, daleko za wspomnianymi wadami, a nawet za treścią, tematem i kompozycją zdjęcia :-)
    (zreszta, pod względem rozdziałki szkieł 5D akurat jest mniej wymagający za sprawą dużego pixela; natomiast w aspektach, gdzie wymagania tego korpusu rosną sprawę załatwia mi DPP).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów