Moja znajoma zapytała mnie co to jest kwadromat. A że google na ten temat milczą (przynajmniej w wersji polskiej) może ktoś się na tym zna i podpowie coś. Z tego co doczytałem, używa się go przy oświetleniu studyjnym.
Z góry dzięki za wszelką pomoc![]()
Moja znajoma zapytała mnie co to jest kwadromat. A że google na ten temat milczą (przynajmniej w wersji polskiej) może ktoś się na tym zna i podpowie coś. Z tego co doczytałem, używa się go przy oświetleniu studyjnym.
Z góry dzięki za wszelką pomoc![]()
Regulamin pkt 8.
Niezmiernie dziękuję za pomoc :]
Regulamin pkt 8.
ja jeszcze spotkałem się nazywaniem softboxa abażurem hehe
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
A zauważyłeś ikonkę?
No właśnie - ile osób załapie, o co chodzi, gdy się powie "kwadromat", a ile - gdy "softbox"?Oczywiście, że "kwadromat" jest po polsku. Ale to jest naprawdę rzadko używane słowo... Jak "bicykl", czy z branży fotograficznej - "transfokator".
Ostatnio edytowane przez bakulik ; 06-10-2008 o 10:26
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Jak to nie - http://www.google.pl/search?q=kwadromat - ten wątek jest na samej górze.
Ba, przejrzałem różne książki, od "Oświetlenia w fotografii" Dederki po "1000 słów o fotografii" Latosia, i nigdzie kwadromatu nie było (przynajmniej w indeksie). Softboxa zresztą też.![]()
Ostatnio edytowane przez bakulik ; 06-10-2008 o 10:36
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski