Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: czy aż tak może aberować 85mm?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Poruszone zdjęcie to jedno ale czy ta niebieska obwódka musi się zrobić? Z tego co kolega mi napisał to zrobił zdjęcie ze statywu przy czasie 1/200 i przysłonie 1.8 i twierdzi, że cały czas ma tą obwódę. Panowie ja mam taki sam obiektyw i nie mam aż takich problemów tu sie rozchodzi o 1299zł !!!! Kolega chce się upewnić czy poprostu jakiejś lipy mu nie sprzedali.

Prosze o wyrozumiałość.
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Poruszone zdjęcie to jedno ale czy ta niebieska obwódka musi się zrobić? Z tego co kolega mi napisał to zrobił zdjęcie ze statywu przy czasie 1/200 i przysłonie 1.8 i twierdzi, że cały czas ma tą obwódę. Panowie ja mam taki sam obiektyw i nie mam aż takich problemów tu sie rozchodzi o 1299zł !!!! Kolega chce się upewnić czy poprostu jakiejś lipy mu nie sprzedali.

Prosze o wyrozumiałość.
    Zdjęcie jest ewidentnie ruszone może ze statywu zrobione ale nieumiejętnie , czy używał wężyka ? ręką przy wyzwalaniu można łatwo poruszyć choć czas 1/200 wydaje się ok.
    Tu masz test tego obiektywu ( moim zdaniem obiektyw bardzo dobry) z uwzględnieniem aberracji: http://optyczne.pl/17.5-Test_obiekty...omatyczna.html

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Skoro ze statywu, to poruszenie wyniknęło być może od klepnięcia lustrem, bo też na takie wygląda ('rozmazanie' góra dół)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Tu masz test tego obiektywu ( moim zdaniem obiektyw bardzo dobry) z uwzględnieniem aberracji: http://optyczne.pl/17.5-Test_obiekty...omatyczna.html
    No ale "testerzy" na optycznych piszą tylko część prawdy, bo to szkło ma niewielkie CA ale tylko w obszarze ostrości. Nieostrość przy f/1.8 bardzo często wygląda tak jak na tym samplu z powodu dużego LCA. 100/2.0 ma dokładnie to samo, dopiero 135L daje piękny kolorystycznie i wolny od LCA bokeh.

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Powiedziałem aby kolego poszedł jutro w mały plener i przetestował w normalnych warunkach oświetleniowych. Moim zdaniem będzie dobrze, chyba mam racje nie?

Pozdrawiam
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No ale "testerzy" na optycznych piszą tylko część prawdy, bo to szkło ma niewielkie CA ale tylko w obszarze ostrości. Nieostrość przy f/1.8 bardzo często wygląda tak jak na tym samplu z powodu dużego LCA. 100/2.0 ma dokładnie to samo, dopiero 135L daje piękny kolorystycznie i wolny od LCA bokeh.
    Coś w tym co piszesz MMM musi być gdyż mi też zdarza się duże LCA ale w końcu to szkło nie jest klasy L .Ciekawe co sądzisz o LCA w bokeh 85/1.2L II ?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Coś w tym co piszesz MMM musi być gdyż mi też zdarza się duże LCA ale w końcu to szkło nie jest klasy L
    To niewiele ma do rzeczy, klasa "L" o niczym jeszcze nie świadczy.

50L f/2.2

Uprawnienia umieszczania postów