Pokaż wyniki od 1 do 10 z 93

Wątek: Canon PowerShot G10

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    często się mówi, że jesli wpakuje się taką matrycę do aparatu to straci on na kompaktowości, coś w tym jest; Sigma co prawda jest stosunkowo niewielka, ale ma obiektyw staloogniskowy, natomiast Sony mający Zoom i APS-C jest już słusznych rozmiarów
    Ale to bzdura jakaś... przecież w epoce "przedcyfrowej" były aparaty kompaktowe, niektóre całkiem małych rozmiarów.
    Sam miałem jakiegoś Powershota z zomem 35-145mm - i był on jak najbardziej pełnoklatkowym FF, a gabarytami nie przekraczał obecnych Gx.
    A w środku mieścił się film w kasecie, i ten sam film zwinięty obok kasety, i silnik do jego przewijania, i wiele innych mechanizmów niepotrzebnych w cyfrówkach...

Z technicznego punktu widzenia da się zrobić np. Gxx z matrycą FF... i zapewne się pojawi, jak już rynek nasyci się matrycami "mikro"

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez easyrider Zobacz posta
    Z technicznego punktu widzenia da się zrobić np. Gxx z matrycą FF... i zapewne się pojawi, jak już rynek nasyci się matrycami "mikro"
    Pewnie i masz rację, ale w sumie widząc obecny rynek kompaktów i "świadomość" targetów, czemu nadal robi sie matryce "mikro"? Czyżby jedynie koszty progukcji FF i (od biedy) APS-C?
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Dopiero zaczyna Awatar MFor
    Miasto
    Grajewo

Domyślnie

Witam Serdecznie.

Postanowiłem nieco odświeżyć temat.

Krótkie porównanie G10 do Panasonic-a LX3... http://www.60hzproductions.com/index...id=69&Itemid=1

A także ciekawe "First Impressions By Edward Taylor"... http://theonlinephotographer.typepad...g10-revie.html

"Review photographyblog.com"...
    http://www.photographyblog.com/revie...ershot_g10.php

Dzisiaj dotarł do mnie G10, kilka godzin porównuję go do G9 i jakoś nie jestem teraz pewien, czy zmiana była/jest mi faktycznie potrzebna, ale to się jeszcze okaże w najbliższym czasie.
    Ostatnio edytowane przez MFor ; 28-10-2008 o 00:46

Pełne uzależnienie

Domyślnie

zamiast G10 lepszy Panasonic G1

G10 bije on na wszystkich frontach.
    Rozmiary niewiele większe, cena niedramatycznie większa (a spadnie).

Odchylany LCD - jest, duży i świetniej jakości.
    AF - szybki jak w budżetowych lustrzankach.
    Wizjer optyczny - brak, ale jest rewolucyjny EVF (rozdzielczość, odświeżanie) rozmiarów wizjera z 5D.
    Matryca - wielokrotnie większa od matrycy G10.
    Obiektyw - wymienna optyka. Jest standardowy zoom, długie (ekw. 400mm) tele, będzie ultraszeroki kąt (zoom), jasna stałka...

To teraz będzie najlepszy kompakt.
    A Olek zapowiedział na Photokinie (na razie mock-up) sporo mniejszy kompakt z taką samą matrycą i wymienną optyką.

Panas robi też ciekawy LX3.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Panas robi też ciekawy LX3.
    Tak, dla przypomnienia:

Powershot G2: 34-102mm f/2.0-f/2.5.

Więc ani LX-3 ani G10 imho nie są ciekawe.
    Jedyny słuszny wybór (obecnie) to evil Panasonika.

Uprawnienia umieszczania postów