Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: [Dawid Gaszyński] żużel

Dawid Gaszynski
    Guest

Domyślnie

Ja nigdy nie byłem zwolennikiem długich czasów. Jakoś nie mogę się przekonać do tego. To chyba po prostu kwestia gustu, bo sporo osób gustuje w takich zdjęciach z żużla. Wolę starać się łapać zamrożony obraz. Marzeniem byłoby dla mnie w świetnej jakości złapać strzelający spod kół "żużel" itp.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie chcesz slyszec podpowiedzi na temat fotografii zuzlowej a w zasadzie nie potrafisz czerpac z tego co pisze rad wiec jest to syzyfowa praca. Im wiecej pisalem na pw majac nadzieje ze cos do ciebie dotrrze tym wiecej slyszalem obelg. Dowiedziałem sie ze ejstem durniem ze mam kompleksy ze nalezy zwracajac sie do mnei pisac z malej litery itd.

Piszesz o konkurencji i ze mnie cos boli hmm nie wiem dla kogo chcesz byc konkurecja na tym etapie przyda sie wiecej pokory do swoich zdjec!

W moim pierwszym poscie na forum pisalem abys za rok zobaczyl te swoje umieszczone tu ujecia to jest rada i nauka. Ale nie wiem dlaczego jej nie widzisz!

Jesli mowisz ze miales zle swiatlo to powim ci ze nie widziales jeszcze zlego swiatla na zawodach. Jedz sobie do Ostrowa zrob tam zawody przy sztucznym swietle a nauczysz sie doceniac dobre swiatlo ktore miales na zdjeciach!

Zdjecie upadku nadaje sie do gazety na bw pod warunkiem ze nikt nie ma lepszego a gazeta takie chce. Dzis klient decyduje co kupi. natomiast jako zdjecie do pochwalenia sie jest po prostu slabe.

Dynamika w zuzlu nie do konca polega jedynie na tryskajacej nawierzchni spod kol. Zamiesciles wroclawskiego zawodnika ktory jedzie za kims. ma przed soba kawalki nawierzchni ktore zostawil lepszy od niego. Pisalem ze takei solowki trzeba dopieszczac na maksa. Ze przydalo by sie aby bylo widac jego oczy. Znow od zdjecie ale bez zachwytow. jak zawodnik skladajac sie na luku popatrzy na ciebie a w oczach ebdzie widac groze lub to ze sie do ciebie usmiecha to bedzie cos a teraz ... ot zdjecie.

lekcje i rady ktore i tak masz w powazaniu sa bezcelowe pierwsza chyba najwazniejsza to pokora. Bez niej nie zrozumiesz pozostalych!

Dawid Gaszynski
    Guest

Domyślnie

Można tak pisać i pisać. Mógłbym rozebrać na części pierwsze Twoją wypowiedź i wykazać masę jakiś sprzeczności ... i jaki to ma sens ? Chcąc tego uniknąć, takiego p... trzy po trzy wolałem pozostawiać to bez komentarza.

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dawid Gaszynski Zobacz posta
    Przeczytałem dokładnie dwa krytyczne wpisy i nie zobaczyłem w nich ani konkretnych uwag, ani też rad jak na przyszłość się z czymś uporać.

Nie uważam, że pozjadałem wszystkie rozumy, nie uważam, że robię genialne zdjęcia. Wiem co jest moją bolączką, wiem, że trzeba jeszcze trochę się uczyć, ale niekonstruktywna krytyka podszyta
    Po prostu nie miałem ochoty zaczynać rozmowy z kimś kto już w pierwszym swoim wpisie więcej wylewa jadu i występuje do mnie z pozycji genialnego mistrza zamiast skupić się na ewentualnym problemie zdjęcia.
    I trzeba było napisac było by dużo lepiej bardziej sympatyczniej a przynajajniej my byśmy wiedzieli co o tym sądzisz, a z drugiej strony osoby krytykujące wiedziały by co o tym sądzisz i jakiej krytyki czy porad powinni udzielać

Sugerujesz, że brak mi męskiej dojrzałości, bo nie rozdziawiłem przed kimś na forum szczęki ?
    tego nie sugeruję mi nic dotego nie chodzi mi o podburzanie emocji, chodziło mi o to żebyś napisał to co wyżej wymieniłem tak żeby był wgląd do sytuacji bo "bez komentarza" to tak jak byś uciekał i nie miał nic do powiedzenia na to co napisali koledzy (czyt. krytyka)

Mi osobiście zdjecia się podobają nigdy nie robiłem zdjeć tego typu ale mam zamiar zaczać.
    1. trochę dla mnie za jasne a z tym jednym żużlowcem to bym popanoromował ale to kwestia gustów

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

pawelloon skrytykował fakt, że zamieściłem sylwetkę pojedynczego żużlowca. Wszedłem więc na stronę pawelloona a tam ... cała masa pojedynczych sylwetek żużlowców....
    no stary,
    ale wez pod uwage ze ja zuzel fotografuje od dobrych paru lat od amatorskich zawodow po zawody serii Grand Prix!
    Teraz policz sobie srednio na zawodach okolo 500 zdjec razy 30-40 imprez w roku. Wiec normalne jest ze na stronie mam wszystko od treningu gdzie zawodnicy jezdza pojedynczo, po zawody gdzie widac bliski kontakt miedzy zawodnikami. Razem z Mientowym bawimy sie w to juz długo i mam porownanie dosyc zawodowe bo siedzimy w tym "mocno"
    Wystawiles foty do oceny a że jestem mocno "wrażliwy" na punkcie zaj.....stych fotek tego sportu ( wciąż "poluje" na swoje zdjecie roku) wiec je oceniłem. Ja takie fotki nigdzie nie wykorzystuje, leżą na płytach dlatego nie robia na mnie wrażenia. Trzeba troszke schylic głowe i popracowac nad techniką. Ja też sie tego uczyłem i z roku na rok było lepiej a fotki z lat poprzednich wyraźnie odstaja od coraz to nowszych.
    Nie przejmuj sie krytyką tylko uwazniej dobieraj zdjęcia i pracuj nad coraz lepsza ich jakością..

Dawid Gaszynski
    Guest

Domyślnie

Chyba najbardziej Was zbulwersowało to, że nie mam ochoty z Wami polemizować ani padać na kolana. A cóż w tym takiego dziwnego ? Sami zaprzeczacie głównej wartości jaką chcecie mi wpoić - pokorze. Kiedy mówicie o sobie piszecie tak jakbyście znali tajniki foto żużlowego najlepiej na tym łez padole. Popatrzcie na swoje wpisy i chwilę się zastanówcie czy czasem nie przeginacie z tym samozachwytem.

adino : i właśnie to wszystko zawiera się w ""bez komentarza". Popatrz teraz na to jedno wielkie gówno, które wyrosło pod zdjęciami. Zero tam konkretów a 100% jadu.

Jeżeli ktoś chce skrytykować zdjęcie to musi :
    - najpierw dowiedzieć się jak zostało zrobione
    - wiedzieć dlaczego akurat tak je zrobiłem
    - skrytykować je w ten sposób, że poda bardzo konkretnie na czym polega wada zdjęcia i powie jak się jej ustrzegać. Podkreślam, że również nie powinien przeczyć wtedy prawom fizyki, bo to dość popularne w poradach..

Wszystkie zwroty typu : zdjęcie słabe, mizerne, kompletna klapa itp. nie mają nic wspólnego z krytyką jakiej spodziewałbym się od osób, które rzekomo są geniuszami - przynajmniej tak "skromnie" się tu przedstawiają.
    Ostatnio edytowane przez Dawid Gaszynski ; 27-09-2008 o 11:32

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

jad jest i to mi też nie podoba chłopaki moze trochę przesadzają bo wypowiadają sie jakby byli mistrzxami świata w tej dziedzinie ale niestety czasem tak jest skoro twierdzą ze się na tym znają :P

Początki nałogu Awatar lec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a mnie jako nie-fanowi tego sportu bardzo sie podobają, bo jak i ktos wczesiej napisal jak jest fajna akcja to technicalia troche schodzą na bok. Jak ktos wklada serce i do tego zaczyna to nie ma jeszcze dystansu do tego co robi - tego życze autorowi i powodzenia w dalszym foceniu !

pozdr
    EOS 50D +BG-E2N+ EFS 17-85 IS | EF 50mm 1.8 II | CF8GB U4| LPro: Nova180AW

Dopiero zaczyna

Domyślnie

100% jadu to mialem pryslane na PW. Ze podobala ci sie rady na zasadzie zdjecie super extra itd to juz nie moja wina. Na pw pisalem ci kolejno o ujeciach i co jest nie tak. Ale nie bede pisal zrob tak ustaw aparat tak itd. Pokazuje bledy a to jak ich unikac musisz dostosowac do zaistnialej sytuacji. Poza rzutem oka wstecz polecam studiowanie zdjec lepszych od siebie aby nie bylo to odbierane ze sie pusze itd bo ani w jednej wypowiedzi nie okreslalem sie jako mistrz itd. Sam uwazam ze lata swietnosci mojej fotografii zuzlowej dopiero przedemna. Zobczymy co bedzie za 10-20 lat Ogladaj zdjecia ludzi z poza Polski. Wszystkie ktore Ci sie podobaja staraj sie rozpracowac na zasadzie gdize mogl sie ustawic fotograf jakie ustawil parametry itd. Ale po kazdym sezonie wracaj do poprzednich swoich zdjec. Bede to powtarzal w nieskonczonosc moze keidys zrozumiesz ze byla to zlota rada napisana w pierwszym moim poscie ktory Twoim zdaniem mial 100% jadu.

A jeszcze jedno. Roznica miedzy zdjeciami publikowanymi na stronach internetowych jako relacja czy to z treningu czy zawodow roznia sie znacznie od publikowania paru zdjec do oceny. Tam jest to relacja tu mozesz spodziewac sie zachwytow achow ochow ale co z nich wynika?

Szczerze nie mam ochoty wiecej odpisywac o pokorze o ktorej wspominalem chodzilo o pokore do swojej pracy a nie do mnie czy Pawla. Mozesz nadal pisac do mnie z malej litery uwazac ze mam kompleksy czy pisac ze jestem durniem. Lata mi to ale nie spodziewaj sie nianczenia w 100% i podawania gotowej recepty na udane zdjecie zuzlowe. Fotografem zuzlowym nie staniesz sie po paru wizytach na zawodach. Jednym przychodzi to wczesniej innym pozniej a jeszcze inni nigdy nie beda czuli blusa. To nie jest latwa dyscyplina fotografii. Jest bardzo specyficzna. Kazdy stadion jest inny trzeba sie innaczej ustawiac ma inne oswietlenie zmora fotografujacych zuzel jest sztuczne oswietlenie ktore na krajowych stadionach jest po prostu fatalne (wspominalem ze ostrow ma chyba najgorsze) wszedzie tam gdzie zawody sa przy slonku zdjecia robi sie dosc latwo.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lec Zobacz posta
    a mnie jako nie-fanowi tego sportu bardzo sie podobają (...)
    No to dziś masz szansę połknąć bakcyla. Bierz w rączki swój 70-300 i o 15.30 zamelduj się na Golęcinie, co by spróbować swoich sił w foceniu speedwaya. Z wnętrza toru nie pofotografujesz riderów, ale za to będziesz mógł swobodnie przemieszczać się po wszystkich trybunach. Przepraszam za mały OT.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów