Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar redrash
    Miasto
    scotland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    Kto więc wymyślił HD z przeplotem? Tego tak na prawdę nikt nie wie W każdym razie ten ktoś nie grzeszył intelektem i wizjonerstwem ;-)

Tu chodzi o pasmo (bitrate) zajmowane przez sygnał HD .... a mianowicie
    i w 720p i 1080i jest ono podobne bo w pierwszym leci ciągłe 50 klatek (progressive) a w drugim 25 (interlace w kolejnych klatkach linie parzyste i nieparzyste obrazu) i sumarycznie każde z nich zajmują to same pasmo (w pierwszym więcej klatek ale mniejszych a w drugim mniej większych) ....

Co do obrazu 1080i to zabija ten 720p z miejsca pomimo że tylko 25 FPS

...
    Znasz sie, czy tylko teoretyzujesz?

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie [video]

Cytat Zamieszczone przez redrash Zobacz posta
    Znasz sie, czy tylko teoretyzujesz?
    Co to za zaczepka ...
    Po prostu WIDZĘ różnice między 720p a 1080i
    zobacz w TVSat kanały FilmboxHD, NationalGeogrHD albo EuroSportHD one zawsze lecą 1080i i porównaj z np. HBOHD lub innymi źródłami w 720p (torrentyHD)
    te z 1080i są mega szczegółowe (oglądasz na TV z 10 cm.... i nie ma się do czego przyczepić taka żyleta).
    Ten w 720p tej jest ok ale nie tak jak ten 1080i .... (ten 1080i telewizory i tak same w sobie przeskalowują w gorę po pełnch klatek do 1080p i tak są wyświetlane).
    A w porownaiu do zwykłego PAL to oba HD są miażdżące.
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Coś już napisał Awatar redrash
    Miasto
    scotland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    Co to za zaczepka ...
    Po prostu WIDZĘ różnice między 720p a 1080i
    zobacz w TVSat kanały FilmboxHD, NationalGeogrHD albo EuroSportHD one zawsze lecą 1080i i porównaj z np. HBOHD lub innymi źródłami w 720p (torrentyHD)
    te z 1080i są mega szczegółowe (oglądasz na TV z 10 cm.... i nie ma się do czego przyczepić taka żyleta).
    Ten w 720p tej jest ok ale nie tak jak ten 1080i .... (ten 1080i telewizory i tak same w sobie przeskalowują w gorę po pełnch klatek do 1080p i tak są wyświetlane).
    A w porownaiu do zwykłego PAL to oba HD są miażdżące.
    Pytam sie poprostu bo twoje stanowisku rozni sie znaczaco od tego co mialem na wykladach 2tyg. temu. Wiec albo moj wykladowca jest w bledzie, albo ja zle zrozumialem co do mnie mowiono, albo ty sie mylisz w kilku kwesjach.
    Podkreslam ze nie atakuje. Chcialem sie tylko upewnic czy jestes osoba ktora wie o czym mowi, czy moze taka ktorej tylko sie wydaje ze wie (czytaj. wyglasza swoje wyssane z palca opinie). Bo niestety, tych drugich na tym forum jest bardzo duzo i ktos kto sie nie zna, lub dopiero wchodzi w dany temat moze sobie wyrobic falszywa opinie i powielac bzdury w nieskonczonos, podpierajac sie tym ze ktos cos tam napisal na canon-board.

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Taaa... o autofokusie agencje widocznie nie wspominały skoro Canon nie dał, hehe
    No widocznie nie
    Ostatnio edytowane przez redrash ; 27-09-2008 o 21:51

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez redrash Zobacz posta
    Pytam sie poprostu bo twoje stanowisku rozni sie znaczaco od tego co mialem na wykladach 2tyg. temu. Wiec albo moj wykladowca jest w bledzie, albo ja zle zrozumialem co do mnie mowiono, albo ty sie mylisz w kilku kwesjach.

No widocznie nie
    Ja się na wykładach uczyłem o tym, że najlepsze pamięci do PCta mają 60ns czasu dostępy trzymając w ręku gazetę z reklamą pamięci o czasie dostępu 8ns (i to nie była żadna nowość).
    Odnośnie rozdzielczości temat jest nieco bardziej skomplikowany. Generalnie śmiało jednak można przyjąć, że na wyświetlaczach LCD (w tym telewizorach) najlepiej wygląda obraz nieprzeskalowany. Na telewizorze full HD lepiej będzie wyglądał obraz 1080i, a na HD ready 720p

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Ja się na wykładach uczyłem o tym, że najlepsze pamięci do PCta mają 60ns czasu dostępy trzymając w ręku gazetę z reklamą pamięci o czasie dostępu 8ns (i to nie była żadna nowość).
    Akurat ten parametr można różnie rozpatrywać. Testując pamięci programem everest uzyskanie 60ns to bardzo dobry wynik, rzeczywiście możnaby zaliczyć do "najlepszych". Z drugiej strony kostki pamięci na kartach graficznych mają np. 1.1ns. Parametr względny w zależności do czego to odnosimy.

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Laforet udostępnił zdjęcia z nowej piątki.

http://www.usa.canon.com/dlc/control...articleID=2128
    Znaczy się ... bez rewelacji.
    Ostatnio edytowane przez MaciekCi ; 28-09-2008 o 10:45
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekCi Zobacz posta

dlaczego tak uważasz? ja myślę, że jest świetnie.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

wiecie co, zaczynam bardzo poważnie rozważać, czy jest jakikolwiek sens odwiedzać nasze forum. Poziom komentarzy - jak dla mnie - jest niestety coraz niższy. Jak nie trolle, to złośliwce, albo nawiedzeni wojownicy. A na koniec takie komentarze.

Mogę się odnieść tylko tak: jeżeli będę kiedykolwiek w stanie zrobić zdjęcie (na przykład podczas robienia materiału filmowego co umożliwia 5D2), które w takich warunkach wyjdzie jako nieobrobiony jpg prosto z puszki w takiej postaci jak prezentuje to pan Laforet, to może zastanowię się, czy warto zmienić 5D2 na Ds8.

Dopóki to nie nastąpi, to nowa piątka ma więcej niż przez następne 5 lat będę potrafił wykorzystać. Mogę tylko trochę popsioczyć na AF a więcej po prostu nie przystoi.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    wiecie co, zaczynam bardzo poważnie rozważać, czy jest jakikolwiek sens odwiedzać nasze forum. Poziom komentarzy - jak dla mnie - jest niestety coraz niższy. Jak nie trolle, to złośliwce, albo nawiedzeni wojownicy. A na koniec takie komentarze.
    Troll, złośliwiec , nawiedzony wojownik ? Jeśli to o mnie to sobie wypraszam. Jesteś moderatorem, fajnie, ale to Ci nie daje prawa do pisania takich rzeczy, albo zmieniania/podważania mojej opinii, ja też jestem moderatorem na "trochę" większym forum i jakoś tak się nie zachowuje.

Mój komentarz uważam, że był uzasadniony, fakt, że to jest 21 mpix, ale jakość "per pixel" nie jest lepsza od 5D, true ? Po pomniejszeniu fotki, jest okey, ale to nie to czego się spodziewałem. Co do szumów, przyznaję, jest świetnie, (ISO 25600 po odszumieniu wygląda jak 3200 z 5D ) ale w komentarzu "bez rewelacji" nie chodziło mi o to. Na niektórych fotkach (np ta z mostem w tle) nie wiem gdzie jest focus, jeśli jest ustawiony dobrze... to nie powiecie, że ta fotka jest dobra (pomijając noise level). Mi się to nie do końca podoba i tyle, moje zdanie, moja opinia i mam prawo ją trzymać. :]

Pozdrawiam.
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Bywalec

Domyślnie

Akurat ten parametr można różnie rozpatrywać. Testując pamięci programem everest uzyskanie 60ns to bardzo dobry wynik, rzeczywiście możnaby zaliczyć do "najlepszych". Z drugiej strony kostki pamięci na kartach graficznych mają np. 1.1ns. Parametr względny w zależności do czego to odnosimy.

(
    Uwierz mi, że kobiet prowadząca wykład nie miała o tym zielonego pojęcia. Jak jej zwróciłem uwagę, to okazało się, że źródłem jej wiedzy były materiały reklamowe producentów (tyle, że nieaktualne).

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów