Właśnie dlatego polecałem 70-200 + 400. Raczej będzie lepiej optycznie niż 100-400, a przy okazji kurz nie będzie stanowił takiego problemu.
ale to dwa obiektywy i koniecznosc przekladania, a poza tym chyba wyjdzie drozej jak 100-400l
Duzo checi, troche sprzetu i ciagle malo wiedzy
Jeśli to ma być wyprawa twojego życia, to może warto wydać troszke więcej?
Ew. możesz wziąć drugi korpus (pożyczyć / kupipć używany i sprzedać po powrocie) i miec zapięte 1 szkło na jednym - drugie na dodatkowym korpusie.
A tak poza tematem - do jakich parków wybierasz się w Kenii ??
Co do 100-400 to to zasysanie naprawdę ma miejsce ? zdarzyło się komuś że zassał kurz pył itp ?
EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro
Drugie body zabieram z soba bedzie to 400D ale tam chce miec tam podpiete 24-105L ktore mam, podobno zdarza sie ze zwierzeta sa calkiem blisko i wtedy nie chce tracic czasu na przekladanie obiektywow, jade tam pierwszy raz i wiekszosc decyzji podejme na miejscu po zapoznaniu sie z mozliwosciami, ale na pewno mysle o dwudniowym safari po parku Masai Mara i pozniej moze Tsavo.
Blindseeker przegladalem Twoja strone, dla mnie rewelacja, napisz prosze jakim obiektywem zwierzeta zrobiles a jakim krajobraz ?
Dziekuję za ciepłe słowa
Krajobraz - 17-40L, zwierzaki 70-200 f4L i 100-300 USM (Canona) - wszystko z 30D.
A kiedy sie wybierasz do Masai Mara? Bo jeśli później niż listopad, to może być mało zwierząt, bo w listopadzie większość z nich migduje na strtonę Tanzanii - do Serengeti.
Pozdrawiam
jade na poczatku listopada, jak do tej pory chce zabrac 16-35L i 24-105L i to chyba wystarczy na krajobraz i ludzi, problem mam z tele ale chyba nie bedzie wyjscia i trzeba bedzie dokupic 100-400L ale to spora cena i koszty tej wyprawy zaczynaja mnie po woli przerastac, jako body biore 40D i 400D.
Blindseeker jezeli mozesz jeszcze dodac jakies wskazowki odnosnie parkow i samej Kenii to chetnie wyslucham i z gory dziekuje
Przy zmianie ogniskowej z minimalnej na maksymalną, długość tego szkła rośnie prawie dwukrotnie. Skoro długość to i jego "objętość", a powietrze musi skądś więc wziąć; nie widac innej mozliwości jak z otoczenia. Jeżeli duzo pracuje sie ogniskowa to ten obiektyw działa jak jedna wielka pompa ssąco-tłocząca:wink: nie mam go, ale mozna sie domyslić:wink:
Ostatnio edytowane przez Slider ; 26-09-2008 o 15:46
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.