Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Wątek: Ceny 5D Mk I

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Raczej prawo "wishful thinking" Z faktu, że jest nowszy 5DMk2 nie wynika, że "stare" 5D przestało robić dobre zdjęcia
    Zupełnie się zgadzam, ale tu działa jeszcze psychologia. Stary aparat już nie jest taką fajną zabawką, nowy wzbudza zazdrość i zainteresowanie. Pełno takich użytkowników, którzy muszą posiadać najnowszy i najlepszy model żeby mieć dobre samopoczucie. Stary model staje się obciachem, nie można już nim "poszpanować" i psuje nam wizerunek
    Moim zdaniem cena zleci mocno, ale tylko gdy 5D2 będzie dużo tańsze niż 8000 na starcie, bo inaczej gdy wielu nie będzie stać na przesiadkę to i nie będzie wyprzedaży 5D.

Początki nałogu

Domyślnie

Myślę ze dla wielu osób, choćby dla mnie, pierwsze lub kolejne 5D staje się powoli od paru miesięcy realnym cenowo aparatem, to co dla dziesiątek marudów z tego forum jest już kupą złomu, dla właściciela 20 30 40D czy czegoś z trzycyfrówek wciąż może być marzeniem. Nawet 3500 za to marzenie to niewiele.

Tak zastanawiam się jak przy cenie 3500 za 5D i obejrzeniu obrazka z niego można będzie się zdecydować na niższy niewiele tańszy model???? Ja wciąż jestem tym 5D zachwycony.

Zablokowany

Domyślnie

Ja wiem juz na 100 procent, że kupuję piątkę (mkI) jako uzupełnienie mojej jedynki. Do zupełnie innych zastosowań. Miałem tę puszkę, ale do mojej codziennej pracy muszę mieć pancerniaka 1d, brakuje mi jednak bardzo pięknego obrazka z piątki. Może macie rację, cena rzędu 2,5 to chyba pobożne życzenie na najbliższe miesiące. Zatem ogłaszam Kupię zadbane używane za 3 koła

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Raczej prawo "wishful thinking" Z faktu, że jest nowszy 5DMk2 nie wynika, że "stare" 5D przestało robić dobre zdjęcia i że cena poleci na łeb na szyję. Śmiem twierdzić, że nie poleci
    A pamiętasz, co się działo z 20D po wyjściu 30D? Obydwa aparaty się w zasadzie prawie niczym nie różnią. W każdym razie dużo mniej niż 5D MKI vs MK II...

Cena MK I poleci. Tak to jest. Pytanie, o ile

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    A pamiętasz, co się działo z 20D po wyjściu 30D? Obydwa aparaty się w zasadzie prawie niczym nie różnią....

Inny target, inna półka, inna cena, inne czasy...

Nie sądzę, żeby dało się kupić "piątke" poniżej 3k pln przez najbliższe pół roku a czekać to można do "usr... śmierci" Te 3k za które kupuje himi to i tak b. dobra (czytaj niska) cena.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Moim zdaniem:
    5D mk1 jest znakomicie spozycjonowane od lat. I Canon o tym doskonale wie i wiedział.

Wielu o nim marzy (a tak naprawdę o obrazku z niego:wink natomiast mk2 jest poza finansowym zasięgiem.
    Z kolei dotychczasowi właściciele wiedzą co mają i "za pół darmo" tego nie oddadzą.
    Ponadto dla wielu malkontentów (bez urazy) 5D mk2 nie jest wart dopłaty 4.500PLN za swoje ficzery (i tu jest niby trochę racji).

Myślę, ze cena 5D mk1 nie spadnie drastycznie, choć trochę na pewno.

Dopiero ukazanie się czegoś na kształt 3D spowoduje znaczny spadek cen "starej" piątki

Coś już napisał

Domyślnie

himi, nie ma problemu, mogę Ci sprzedać choćby dzisiaj za te trzy tysiące, ale euro...
    Możecie sobie urządzać koncert życzeń, i pewnie cena 5D sięgnie kiedyś 2tys.pln, ale z pewnością nie będzie to przełom roku. Z tego samego powodu, z jakiego 5D sprzedawał się dotychczas tak dobrze - brak mu konkurencji na tym poziomie.
    I to się przez najbliższy rok nie zmieni, bo Nikon D700 cenowy dramat ma już za sobą - poleciał w miesiąc ponad dwa tysiące bijąc wszelkie rekordy i myślę, że 5,5 - 6tys. to jego wartość graniczna, zależna oczywiście od ceny 5D MKII, ale do czwórki nie dobije, aby starą piątkę wcisnąć na poziom 2-2,5tys.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    Tak zastanawiam się jak przy cenie 3500 za 5D i obejrzeniu obrazka z niego można będzie się zdecydować na niższy niewiele tańszy model????
    Są tacy. Jedna moja znajoma zastanawiała się nad 40D lub 5D. Wybrała 40D bo "ma 14-bitów", "nowszy procesor" i "5d jest stary" . Jak widzisz marketingowy bełkot zawsze bierze górę nad nieświadomym użytkownikiem.

5D to marketingowo nieświeży produkt i zawsze się znajdzie jakiś idiota, który dojdzie do wniosku że np. 450D jest lepsze bo ma Liveview i czyszczenie matrycy oraz odszumianie w puszce.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 24-09-2008 o 13:01

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Wybrała 40D bo "ma 14-bitów"
    No to akurat jest mega fajne w 40D - kolorki jakby inaczej - mocniej, ale nie za mocno - nasycone; wystarczy spojrzeć na zdjęcia arturs, gdzieś tu widziałem na forum.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    ... marketingowy bełkot....

O... to, to. Właśnie tak. Plus Pan w sklepie, który nie bardzo wie co sprzedaje bo przenieśli go z działu lodówek ale przeczytał ulotki reklamowe. Ileż razy byłem świadkiem "wciskania ciemnoty" przez sprzedawców. Łoj mnogo... Panu jest łatwiej sięgnąć na półkę po 450D niz doradzić "kup używane 5D" zwłaszcza, że na tym nie zarobi

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów